Roadtrip in Noorwegen

Fjorden, sneeuw en noorderlicht. Ik hoef Noorwegen amper te introduceren. Maar wat in die andere seizoenen? Wanneer de wilde bloemen op de hellingen groeien, de fjorden ijs-blauw zijn en de zon schijnt?

Roadtrip in Noorwegen

Zomer in Noorwegen zegt roadtrip! Er op uit met de auto, stoppen voor een picknick wanneer je honger hebt, de zonsondergang boven de fjorden. Maar hoe heerlijk dit ook klinkt, er zijn toch een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Reishonger zet alles voor je op een rijtje.

Roadtrip in Noorwegen

The Road

De wegen in Noorwegen zijn erg goed aangelegd. Waar nodig zijn er tunnels onder de bergen en er zijn genoeg stopplaatsen langs de kant om te rusten. Noorwegen zorgt dan ook erg goed voor zijn wegennetwerk. En het verwacht van jou dat je dat ook doet.

Echte snelwegen zal je er maar weinig vinden. De ‘grote’ wegen zijn expreswegen, waar de snelheidsgrens 90 km/h is. Ook voor snelheidsduivels is men erg streng in Noorwegen. Bovendien leiden de expreswegen je vaak langs kleine dorpjes, waar de snelheidsbegrenzing amper 30 km/h is. Oppassen geblazen dus. Wie een tijdje rondrijdt, merk wel de snelheidsbegrenzingen terecht zijn. Door de tunnels, haarspeldbochten en afdalingen moet je je hoofd bij het rijden houden.

Roadtrip

Omdat wij gewend zijn dat we 120 km/h mogen rijden, vergissen we ons wel eens in de tijd die we nodig hebben om op onze bestemming te raken. Hou daar rekening mee.

Veel van de laatste tunnels zijn er gekomen in de plaats van bergpassen die in de winter onberijdbaar zijn door de dikke sneeuw. In de zomer daarentegen zijn die bergpassen vaak wel open. De tunnels zijn natuurlijk sneller, maar het loont toch de moeite om de tunnel links te laten liggen en langs de oude pas te rijden. Het uitzicht is vaak ongelofelijk mooi.

Naast de tunnels moet je ook rekening houden met de ferry’s. Om de diepe fjorden over te steken, ben je afhankelijk van de ferry’s. Je betaalt ter plekke. De ferry’s zijn niet duur, maar je moet wel rekening houden met hun vaartijden. Vaak varen ze niet in de nacht.

Roadtrip

Pitstops

Picknicken langs de weg hoort bij een roadtrip. Langs de fjorden vind je gegarandeerd een schitterend plekje. Geen picknick ingepakt? Je vindt altijd wel een kro langs de kant van de weg. Kro’s zijn de vroegere stopplaatsen van de postkoets, waar ruiters konden eten, drinken en overnachten. Veel van die herbergen zijn nog steeds in gebruik. Je kan er terecht voor een eenvoudige maaltijd en zelfs een overnachting.

Hou er wel rekening mee dat er in Noorwegen een nultolerantie voor drinken achter het stuur geldt. Geen wijn dus bij je lunch: zelfs een enkel glas wordt niet getolereerd.

Wanneer de zon ondergaat, is het tijd om te stoppen en de tent uit de koffer te halen. Je kan terecht op een van de 800 campings, waaronder enkele echte luxe-campings, of je kan kiezen om je tentje in het bos, langs het fjord neer te zetten. Wildkamperen is toegestaan in Noorwegen onder de voorwaarde dat je respect toont voor de natuur, voor de dieren en gewassen van de boeren, en dat je van andermans erf blijft.

Roadtrip

Wanneer je echt de wildernis in trekt, is het belangrijk te onthouden dat er nog een paar grote, wilde dieren leven, zoals elanden en beren. Het kan flink schrikken zijn om een eland van je boterhammetjes te zien eten wanneer je je tent opent in de morgen, laat staan een beer.

Papegaaiduikers

Het allerbelangrijkste is dat je geniet van je roadtrip. Wanneer je langs de kust rijdt, stop dan bij zonsondergang op een stille plaats. Met een beetje geluk zie je de papegaaiduikers aan land vliegen voor de nacht. En dat is een herinnering die je echt mee naar huis wil nemen.

Zonsondergang in Noorwegen

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>