La Plagne: de avontuurlijke Franse Alpen

Het Franse La Plagne zal voor velen een bekende bestemming zijn voor de wintersport, maar de regio heeft ook in de zomer veel te bieden aan de avontuurlijke reiziger. De prachtige berglandschappen en kleine dorpjes maken de regio een lust voor het oog met eindeloze mogelijkheden om op avontuur te gaan.

La Plagne is uitermate geschikt voor het maken van heerlijke wandeltochten, mountainbike avonturen, en vele andere outdoor activiteiten. Daarnaast kun je hier ook geweldige huttentochten maken waarbij je van berghut naar berghut trekt, en is er nog veel meer mogelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van survivallen in de Franse Alpen?

La Plagne Refuge de la Gliere

Overleven in de natuur van La Plagne

Veel idyllischer dan de Franse Alpen is ruige bergnatuur niet te krijgen. Leuke dorpjes, heerlijk eten en bovenal prachtige natuur met hoge bergkammen en gemoedelijke Alpenweides. Er is dan ook geen betere manier om één met deze natuur te worden, dan er middenin te verblijven.

In Frankrijk is het survivallen in de natuur een ware rage geworden de laatste tijd, grotendeels aangejaagd door nationale TV-programma’s die het beste te vergelijken zijn met Expeditie Robinson, vertelt Anne Tellier van de lokale VVV. Zelf je slaapplek zoeken, eten verzamelen, water zuiveren en een vuurtje maken, het zijn allemaal activiteiten die je kunt leren en direct zelf kunt toepassen bij een dergelijke survivalcursus.

Guillaume Brun is een Franse ex-militair. Het Franse leger is opgedeeld in verschillende soorten, en hij is gedurende zijn dienst actief geweest in de berg-tak van het leger. Als er iemand is die weet hoe je in de bergen moet overleven, is het dus wel Guillaume. Met zijn bedrijf GB Montagne biedt hij dan ook vele verschillende soorten cursussen aan waarin je de ins en outs van het survivallen in de bergen kunt leren. Van dagprogramma’s en korte cursussen tot meerdaagse tochten waarin je echt ieder trucje leert, Guillaume staat voor alles open.

Guillaume Brun van Mountain Camp

Mountain Camp in de Alpen

Zoals we de komende nacht zullen ontdekken, is een zeer goede kennismaking met dit bergavontuur het zogenaamde Mountain Camp dat Guillaume aanbiedt. Hierbij trek je twee dagen met je rugtas op de bergen in. We worden opgehaald in het plaatsje Aime, vanwaar we eerst iets verder de bergen in trekken. Bij een uitgestrekte Alpenweide en een wat verlaten aandoende boerderij – de vele vrolijk modderbadende varkens verraden dat er toch wel iets van bedrijvigheid moet plaatsvinden – parkeren we de auto en maken we ons klaar voor de survivalnacht. Water, kookgerei en een goed mes horen allemaal tot de standaarduitrusting.

Eenmaal vertrokken wijken we al snel van het pad af. Het Mountain Camp vindt niet plaats in de buurt van gewone wandelpaden, dus je zult niet snel voorbijgangers tegenkomen. Afhankelijk van de ervaring van de groep laat Guillaume je eerst een fikse wandeling doen, of een wat mildere, waardoor het ook voor jonge kinderen een toegankelijke activiteit kan zijn. Onze tijd is beperkt, dus we gaan niet voor de lange klim waarbij je ondertussen leert te navigeren en gevaren in de bergen leert te herkennen, maar wij gaan na enkele lessen over eetbare en heilzame planten direct door naar de plek waar we ons kamp gaan opzetten.

Slapen: volledig onder zeil

Op die plek leert Guillaume ons alles over hoe je van een simpel zeil een prima tent kunt bouwen, de knopen die je ervoor moet gebruiken, en sowieso hoe je een goede spot kunt vinden voor je overnachting. Zowaar lukt het ons ook, met enig improvisatievermogen, om binnen een mum van tijd twee originele tentjes te bouwen voor de nacht! Misschien niet helemaal volgens de officiële standaarden van Guillaume, maar voldoende voor de nacht.

Mountain Camp Mountain Camp La Plagne

Omdat die al rap begint te vallen, moeten we uiteraard ook op zoek naar hout en leren we alles over het maken van een écht goed vuur en de voorbereidingen die je daarvoor moet treffen. Later op de avond ben je namelijk echt dankbaar voor een ruime hoeveelheid gespleten houtjes die je alvast bij vol daglicht hebt klaargemaakt, zodat je niet in het donker met je mes hoeft te gaan aanklooien.

Eenmaal voldaan van een goede maaltijd aan het kampvuur gezeten te hebben, is het onvermijdelijk om het slaapgenot van het tentje ook daadwerkelijk uit te gaan proberen. De les die hieruit getrokken kan worden is dat je nóg beter op moet letten voor stenen die per ongeluk onder je matje liggen, maar ook dat het echt prima toeven is in zo’n geïmproviseerde tent! Pikkedonker, op het felle maanlicht na, doodstil en verrassend ‘comfortabel’ is het echt een geweldig mooie plek om wakker te worden, zeker als dat is van een hert dat rustig door de weide aan het grazen is, of de zwakke eerste zonnestralen die een warme dag beloven!

Veel te snel is het alweer tijd om het kamp op te breken, al is het uitzicht van een warme douche ook best verleidelijk! Het Mountain Camp bleek echt een perfecte manier om één te worden met de prachtige natuur van La Plagne, en bovendien nog uitermate gezellig en leerzaam!

La Plagne uitzicht

Op zoek naar iets meer comfort?

Om la Plagne goed te ervaren is het Mountain Camp een geweldige optie, maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. Iets meer comfort dan in je zelfgebouwde tentje vind je bijvoorbeeld in een van de vele berghutten in de omgeving. Deze zijn perfect voor trektochten en bieden het comfort van wat sanitair en een gezonde warme maaltijd in de avond!

Wij wandelden vanaf refuge du Laisonnay naar de berghut van Glière, een mooie wandeling door de prachtige vallei van Champagny-le-Haut. Het vertrekpunt ligt iets voorbij het plaatsje Champagny-en-Vanoise, een van de schattige dorpjes die verspreid liggen over La Plagne. Deze dorpjes vormen de perfecte uitvalsbasis voor het geval je voornamelijk dagtripjes wilt maken. Tijdens de wandeling naar de berghut door de vallei zul je naast geweldige vergezichten en een eindeloze bloemenpracht ook ontelbaar veel schattige marmotten spotten. Bovendien is het ook geweldig om ‘s avonds na de maaltijd in de berghut de zon langzaam onder te zien gaan achter de immense bergwanden (of deze ‘s ochtends vroeg op te zien komen, voor de vroege vogels). Klaar voor de volgende dag, om door te trekken naar de volgende berghut, of het volgende schattige dorp in La Plagne!

Refuge de Laisonnay

Praktische tips voor je reis naar La Plagne

Zowel voor de berghutten als voor het Mountain Camp is het belangrijk een aantal zaken zelf mee te nemen. Uiteraard dien je voorbereid te zijn op verschillende weersomstandigheden, dus zowel regenkleding als zonnebrand is belangrijk, evenals goede warme kleding, aangezien de temperatuur in de bergen ‘s nachts flink zakt, zelfs in de zomer.

Daarnaast heb je in een berghut je eigen slaapzak nodig, en soms is er ook geen kussen aanwezig. Voor het Mountain Camp heb je dit ook nodig, en nog een matje om op te liggen (anders is de ondergrond écht te hard). Ook een reddingsdeken kan uitkomst bieden als eerste onderlaag onder je matje, tegen kou en vocht van onderaf.

Mocht je het survivallen iets teveel van het goede vinden, of is het lastig om met zoveel spullen op pad te gaan, dan kun je er ook voor kiezen om ééndaagse tochten te doen waar je ook van Guillaume veel leert over het leven in de bergen, van navigeren tot water zuiveren, en van eetbare planten zoeken tot gevaarlijke situaties herkennen. Het is allemaal mogelijk.

Reishonger bezocht La Plagne op uitnodiging van Atout France. Lees meer over deze prachtige regio op de website van La Plagne.

Refuge de la Gliere

 

Brigitte
Laatste berichten van Brigitte (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>