Daar stond ik dan op de top van de Grande Rochette op 2.000 meter hoogte. Toch wel enigszins nerveus keek ik uit over de besneeuwde afgrond die op slechts 2 meter voor mij lag. Twee passen en ik zou met ski’s en al zo’n 100 meter naar beneden storten. Had ik op de vraag “Do you like adventure?” toch maar beter kunnen liegen? Mijn volmondig JA werd door mijn paraglide instructeur Denis Verchere – tevens kampioen paragliding van Frankrijk - met een bijna sarcastische glimlach ontvangen. “Ok, then we go for extreme paragliding!" was zijn duidelijke antwoord.

paragliden la plagne

Air La Plagne Paragliding

Een uurtje terug in de tijd. We settlen ons op het terras van Chalet de la Grande Rochette. De zon schijnt heerlijk over de Franse Alpen, het is bijna windstil. Op de achtergrond klinkt een gezellige Franse chanson. Een vriendelijke ober neemt onze bestelling op. Hij heeft vernomen dat wij straks gaan paragliden en adviseert ons ‘a light lunch’. Ach, je kunt ook overdrijven dacht ik nog. Even daarvoor heb ik inderdaad gekozen voor de extreme variant van het paragliden. Maar hoe erg kan dat zijn? “An omelette with ham and bacon s’il vous plaît”, ik laat mij niet kennen. En met “une bière s’il vous plait” voel ik mij helemaal onaantastbaar. Kom maar op met dat paragliden.

air_la_plagne

Nog voor ik de laatste hap – van de overigens heerlijke maar alles behalve ‘light’ lunch – weg heb, staan de instructeurs aan onze tafel. Ze stellen zich netjes voor en grappen dat het weer – al kijkend naar een strak blauwe hemel – eigenlijk niet geschikt is om te springen. “But let’s try”. Ik lach enthousiast mee maar ondertussen vind ik het toch wel een beetje spannend worden.

We kunnen nu kiezen tussen normal paragliding en the extreme version. Mijn vraag “What is the difference?” wordt direct teruggekaatst met “Do you like adventure?”. Tja, hier kan ik natuurlijk geen ‘nee’ op antwoorden als eigenaar van de reisblog voor avontuurlijke reizigers. ‘Yes of course’! was het enige mogelijke antwoord. “We will do some aerobatics, it will be fun”.

Ready to go paragliding

Ik tik het laatste slokje van mijn biertje weg en volg de instructeurs richting startbaan, op zo’n 100 meter van Chalet de la Grande Rochette. Ski’s inklikken, helm op, handschoenen aan, ik ben ‘ready to go’. Terwijl mijn piloot Denis onze vleugel gereed maakt, vertelt hij wat meer over paragliding Het wordt ook wel parapente genoemd en komt voort uit het parachutespringen. In tegenstelling tot een parachute die ervoor zorgt dat de val afgeremd wordt, gaat het er bij paragliding juist om zo lang mogelijk in de lucht te blijven. “Voler comme un oiseau, voler comme un oiseau,” roept Denis, terwijl hij enthousiast zijn armen uitstrekt. Vliegen als een vogel, dat lijkt mij wel wat.

start paragliding
start paragliden

Als een vogel

Alle lijnen van de parachute liggen inmiddels keurig gerangschikt in de sneeuw. Ik word in een soort harnas gehesen en vastgeklikt aan Denis. Na een korte, duidelijke instructie realiseer ik mij dat het nu echt gaat gebeuren. “Ready?” vraagt hij? Nog voordat ik kan antwoorden telt hij tot drie en glijden we richting afgrond. Mijn ski’s wapperen nog geen seconde later in de lucht, terwijl ik zelf nog wat ongemakkelijk mijn houding probeer te vinden. Maar wauw, ik vlieg! Een vreugdekreet die door de hele vallei galmt, een beetje onwennig gevoel, vreemd maar o zo fijn. De adrenaline giert door mijn lijf, van spanning is geen sprake meer.

Terwijl we langs de besneeuwde bergtoppen vliegen en onder ons skiërs en snowboarders hun weg naar beneden vinden, vertelt Denis over de omgeving. Hij wijst mij de Mont Blanc en de verschillende dorpjes van het skigebied van La Plagne. Door het prachtige weer is het uitzicht werkelijk adembenemend.

paraglidingLa Plagne tandem

G-krachten, loopings en 360’s

Ik krijg de selfiestick met GoPro in mijn handen gedrukt. Denis gaat zich klaarmaken voor het extreme gedeelte. Voor de start vertelde hij mij dat ons lichaam blootgesteld gaat worden aan forse G-krachten. Deze kunnen oplopen tot 3 à 4 G (3 tot 4 keer je lichaamsgewicht). Terwijl ik nog wat foto’s van de omgeving schiet, herinner ik mij ook dat Denis zei dat we met 20 meter per seconde naar beneden gaan vallen. En dat hij tussendoor wat loopings en 360’s gaat uitvoeren.

Denis wijst naar een witte landingsstrook naast de bobsleebaan. Het moet nog zeker 500 meter onder ons liggen. “We will be there in one minute,” roept hij. Tja, met 20 meter per seconde ben je er zo. Op aangeven van Denis zet ik mij schrap in de trapeze (het zitgedeelte bij een duo-sprong) terwijl ik met twee handen de GoPro stevig vasthoud. Als in een draaimolen op de kermis duiken we naar beneden. De bergen verschijnen al tollend onder, boven, links en rechts van ons. De G-krachten drukken mij stevig in de trapeze. Ik kan geen woord meer uitbrengen.

“Did you like it?” Ik open mijn ogen weer en zie dat we weer rustig in de lucht hangen. De bobsleebaan ligt aan onze voeten. Zou ik nog een keer moeten als ik weer JA antwoord op zijn vraag? Enfin, we gaan de landing inzetten. Denis herinnert mij er nog even aan dat ik naar voren moet hangen bij de landing. Ik duw mijn ski’s naar voren en voordat ik het door heb glijden we al over de sneeuw. We staan weer veilig aan de grond!

extreme paragliding la plagne

Wil jij ook paragliding in La Plagne?

Air La Plagne is de specialist op het gebied van paragliding in La Plagne. Ze bieden verschillende vluchten aan, van een introductiesprong tot Aérobatics Paragliding. Deze extreme vorm van paragliding mag maar door een aantal scholen in de wereld uitgevoerd worden. Voor deze ‘lifetime experience’ moet je dus in La Plagne zijn.

Op zoek naar iets minder spannends?

In het wellness complex van Deep Nature kun je heerlijk ontspannen na een dag wintersporten. Of na het paragliden. Zeker dat extreme paragliden met de nodige G-krachten vraagt best wat van je lichaam en wat ontspanning daarna is dan ook geen overbodige luxe. Na een actieve wintersportdag knappen vermoeide spieren op van een sprong in het warme water, een rondje in de sauna en natuurlijk een heerlijk bubbelbad. Het ultieme gevoel om weer helemaal tot rust komen, zodat je de volgende dag weer vol energie de pistes kunt bedwingen.

In het hart van Belle Plagne ligt het fantastische wellness complex Deep Nature waar je het allemaal terug kunt vinden. De spa, met een subliem uitzicht op de besneeuwde bergtoppen, biedt met haar 1.500 m² aan faciliteiten pure ontspanning. Geniet van de verwarmde zwembaden, bubbelbaden en sauna’s, en met een beetje geluk, zoals wij, ook van een schitterende zonsondergang. Een uniek moment om de tijd even stil te laten staan.

La Plagne Bains et Spa

La Plagne - Bains et Spa - Deep Nature

De spa is toegankelijk voor iedereen

Deep Nature - Spa Espace Premium

Espace Premium, toegang (vanaf 15 jaar) tot 1500 m2 zwembaden, sauna’s, zoutgrot en relaxruimte

Meer informatie over La Plagne

Meer informatie over het skigebied La Plagne lees je hier en de beelden van onze vogelvlucht over La Plagne tijdens een tandem paragliding flight zie je hieronder.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>