Skiathos, een goed bewaard geheim

skiathos

“Wow, wat een mooie omgeving en die heldere zee! Je zult er maar geweest zijn, waar zou dat zijn!?” Het is alweer enkele jaren geleden dat ik in de bioscoop zat en twee vrouwen voor me hoorde fluisteren. Met warme gevoelens, en de sterke neiging om de dames voor me aan te tikken, genoot ik van de film Mamma Mia. Een film en genre waar ik normaliter niet wild enthousiast van zou worden, zei het dat de filmlocatie, Skiathos, er een is waar ik twee zomers met plezier heb mogen wonen en werken, waardoor ik over het antwoord op de vraag niet lang hoefde na te denken…

Met zeer vriendelijke groet
Na vier jaar afwezigheid begroet een koor van krekels me wederom op het kleinste eiland van de Sporaden; Skiathos. Een geluid dat je blijft achtervolgen tijdens je verblijf op Skiathos, want het is een teken voor goed weer en dat is iets wat vaak voorkomt op deze kleine maar erg fijne bestemming. Op dit eiland wat voelt als een dorp word je meer dan eens begroet door de Grieken die met hun eigen charme de vriendelijkheid zelve zijn. Dit is me ook weer snel duidelijk wanneer ik de kade opstap in de haven van Skiathos en al gauw een ‘Gia sas!’ van een oude bekende hoor. Iets wat me terugbrengt naar mijn eerste week op Skiathos alweer zes jaar geleden toen ik vrolijk, en nietsvermoedend ‘Yammas!’ (proost) in plaats van ‘Gia sas’ (Hallo/doei) naar de groenteman riep, van wie ik zelfs toen, met een lach, een uiterst vriendelijke ‘Gia sas’ terugkreeg.

Strand top 50?!
Een ding is goed om te weten, Skiathos zit ondanks haar afmetingen niet om stranden verlegen. Een week vakantie op Skiathos is in dat opzicht dan ook zeker te kort, want alleen al aan de zuidkant van het eiland bevinden zich meer stranden dan dagen in de week om ze te bezoeken.  Variatie ontbreekt in deze ook niet, zo vind je een breed en lang zandstrand bij Koukounaries, maar ook idyllische baaitjes voor jezelf op Kanapitsa. Er wordt zelfs gezegd dat deze kleine parel over meer dan vijftig stranden beschikt. Keuzes maken is ook hier soms lastig en daarom bij deze, met ruim twee zomers ervaring, mijn persoonlijke top vijf van niet te missen stranden:


1. Xanemos
Een bijzonder strand waar je ze ziet vliegen, want het ligt aan het einde van de landingsbaan van het vliegveld! Met zicht op buureiland Skopelos lijkt het of Skiathos hier ophoudt.

2. Lalaria
Alleen per boot bereikbaar en ongekend mooi met zwembadblauw water door de gladde kiezels die het strand bevoorraden. Vergeet niet een of drie keer door de boog te zwemmen als de zee het toelaat, dat geeft je volgens Griekse mythes respectievelijk de eeuwige jeugd en eeuwige liefde. Een rondje waard nietwaar?

lalaria skiathos

3. Agia Eleni
Zonder twijfel en gegarandeerd de beste zonsonderganglocatie van het eiland. En dat met een loungemuziekje op de achtergrond. Wat wil je nog meer?

4. Ambalakia
De (her)ontdekking van dit jaar! Met een ietwat verscholen ligging achter een verlaten hotel en gekleurde lintjes die de weg wijzen doet de bar Mystique op dit strand haar naam eer aan. Als klein zusje van Koukounaries heb ik Ambalakia zes jaar geleden als een verlaten baai leren kennen, maar ze is haar bezoekers meer dan waard want het is hier mysterieus mooi!

ambalakia skiathos

5. Mikros Aselinos
Aan de noordkant van het eiland met haar ietwat ruigere zee vind je een strand wat met recht als off the beaten track betiteld mag worden. Dit alleen al omdat je verschillende zandwegen over moet om er te komen en je er ook zomaar voorbij rijdt. Vanaf de weg verraadt Mikros Aselinos nog niets van haar schoonheid, wat de verrassing op de weg naar beneden via een klein paadje des te groter maakt.

Multifunctionele stad
Skiathos-stad is de enige stad op het eiland, maar heeft dan ook alles te bieden wat je nodig hebt. In het oude gedeelte van de stad kun je nog makkelijk verdwalen in kleine straatjes die dan weer leuke restaurantjes en winkeltjes herbergen, kom je de typisch witblauwe Griekse huisjes tegen of kun je, wanneer je geen zin hebt om de bus te nemen naar een van de stranden, tussendoor een frisse duik nemen bij Plakes.

Skiathos stad

In de avond komt Skiathos-stad, net als de Grieken zelf, tot leven. En voor de duidelijkheid, de avond begint hier niet voor negen uur ’s avonds. En hoe beter de avond te beginnen dan met een goede maaltijd? Ook hierin is de keuze reuze in Skiathos-stad, maar één restaurant moet je sowieso proberen; La Cucina di Maria. Een plek, en de enige plek, waar ik met plezier voor een tafeltje wacht  (en moet wachten) en waar de Grieken in de bediening rennen als Italianen. Na het diner kun je of nog even à la de Grieken zelf slenteren over de hoofdstraat Papadiamantis Street of je gaat gelijk door naar de loungekussens op de trappen van de Oude Haven waar de Rock n Roll Bar de lekkerste cocktails voor je inschenkt. Een avond uit op Skiathos is pas compleet met een bezoek aan een van de clubs, waar je de Griekse muziek leert waarderen, ziet waarom Skiathos soms het Griekse Ibiza genoemd wordt en waar vroeg naar huis gaan een relatief begrip is…

rock n roll skiathos

De rest van het eiland
Naast het wederzien met haar stranden en haar levendige stad was ik ook blij om het mooie groene uiterlijk van Skiathos terug te zien. Een vakantie zonder met een jeep rond het eiland geweest te zijn is dan ook niet compleet. Asfalt is aan de noordelijke kant van het eiland nog niet uitgevonden dus off road is ‘the way to go’. Begin daarbij met een avontuurlijke rit naar Kastro, de oude stad van Skiathos. De flinke klim te voet naar de top is meer dan de moeite met een onvergetelijk uitzicht wat daar op je wacht.

Kastro Skiathos

roadtrip Skiathos

Vervolg je weg langs een van de vele bijzondere stranden aan de noordzijde van het eiland zoals Kechria. Onderweg kan stapvoets rijden wel eens onontkoombaar verplicht worden met de kuddes geiten die je op de weg tegenkomt. Na deze klim en kennismaking met de Griekse wildlife kun je de rust opzoeken tijdens een lunch bij het restaurant met het beste uitzicht van Skiathos: Platanos of een kaarsje aansteken bij het uniek gelegen Evangelistria klooster.

Platanos Skiathos

Ik wist het van tevoren, een week is veel te kort op het mooie Skiathos. Het was wel lang genoeg om me te herinneren hoe onbeschrijfbaar bijzonder het eiland is en waarom de Egeïsche Zee niet hetzelfde is zonder haar. Ook herinner ik me weer waarom ik destijds die vrouwen in de bioscoop niet aansprak. Skiathos is als een goed bewaard geheim, negen van de tien mensen heeft er niets van gehoord, maar één van de tien kent wel het ‘geheim’ en weet dat het eiland er een is om te koesteren.

Tekst en fotografie: Loes van Gestel

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>