Bijgeloof en taboeregels in Thailand

Loop als zwangere vrouw onder een olifant door, dat brengt goed geluk. Maar ga je op kraamvisite, zeg dan altijd hoe lelijk het kind is. Anders nemen de geesten de baby mee. We kennen Thailand als een boeddhistisch land. Wat veel reizigers niet weten, is dat de Thai super bijgelovig zijn. Naast het boeddhisme speelt ook animisme (het geloof in geesten) een belangrijke rol in het leven van de Thai. We geven je enkele voorbeelden van bijgeloof in Thailand. En ook de vaak daaruit voortkomende taboeregels waar je aan moet denken als je Thailand bezoekt.

Als je een gekko hoort voordat je van huis wilt vertrekken, dan is dit een waarschuwing dat er iets naars staat te gebeuren. In dit geval wordt het dus aangeraden om thuis te blijven.

Thailand offer voor de Goden

Boeddhisme in Thailand

95% van de Thai belijdt het Theravada Boeddhisme, een vrij pure stroming binnen het boeddhisme. Het is gebaseerd op de oude Pali-canon van de leer van Boeddha (“lessen van de ouderlingen”) en is een barmhartig en tolerante godsdienst met als doel de verlichting van het lijden. Het Theravada-Boeddhisme zit vol met animistische verschijnselen en invloeden van andere religies.

Het geloof in bovennatuurlijke krachten en kwaadaardige geesten zorgt er voor dat een Thai van mening is dat de geesten altijd tevreden gehouden moeten worden. Doen zij dat niet dan kunnen deze kwaadaardige geesten zorgen voor onheil zoals ziekte en ongevallen. Thai beschermen zich tegen boze geesten met geesteshuisjes, amuletten en medaillons. Dagelijks worden er kleine offeranden in de geestenhuisjes gelegd. Maar je zult ook zien dat Thaise boeddhisten bidden bij altaren met Indiase en Chinese goden; de Thais zijn religieus-pragmatisch en omarmen alle goden, want je weet het maar nooit…

boeddhisme Thailand

Wie in Thailand verblijft zal snel opmerken dat het boeddhisme een belangrijke rol speelt in het leven van de Thai.

Bijgeloof in Thailand

Wat is nou populair bijgeloof in Thailand? En aan welke regels moet je je als bezoeker echt houden. Wij zetten de opvallendste voorbeelden op een rijtje.

1. Het getal 9 brengt geluk. Als er ergens een ceremonie is. bij een huwelijk of het openen van een nieuwe winkel zie je vaak 9 monniken.

2. Knip je haar nooit op woensdagen, dat brengt ongeluk.

3. Als je met je vrouw in de bruidsuite bent, val dan als laatste in slaap. Degene die het eerst slaapt, zal ook als eerste sterven.

4. Een vrouw mag tijdens haar zwangerschap niet fluiten omdat anders de baby geboren wordt met een scheve mond.

5. Ook niet je nagels knippen in de avond, want de geesten van je voorouders zullen zich zorgen maken dat je jezelf snijdt.

6. Grote bomen bij je huis staan het geluk in de weg.

7. Als je keuken vies is, verlies je geld. Het is in Thailand erg belangrijk altijd de keuken schoon te houden.

8. Haal eieren en sinaasappels in huis! Ze brengen geluk in je huishouden.

9. Als je over een slang droomt, dan zul je je soul mate ontmoeten.

10. Ga je op kraamvisite, zeg dan nooit dat de baby mooi is. Altijd zeggen hoe lelijk het kind is. Overdrijven mag. Anders nemen de geesten de baby mee.

11. Snoepjes die op de grond zijn gevallen mag je niet opeten, vanaf het moment dat zij de grond raken zijn zij van de geesten.

12. Je moet ’s avonds niet fluiten omdat je dan geesten uitnodigt in je huis.

13. Draag geen zwart wanneer je een zieke patient in het ziekenhuis bezoekt; zwart wordt gedragen bij het rouwen. Ook geen zwart dragen wanneer je naar een vrolijke gebeurtenis gaat, zoals een bruiloft. Wanneer je twijfelt; vermijd zwart.

Thaise monniken

In veel culturen worden regenbogen als een teken van geluk gezien. In Thailand gelooft men echter dat je wijsvinger eraf valt als je naar een regenboog wijst!

Heb jij nog bijzondere voorbeelden van bijgeloof in Thailand? Laat het ons weten in een reactie onder aan deze blog.

 1. Anoniem zegt:

  Ik heb er nog een of hij waar is weet ik niet: als je koude rillingen krijgt, dan betekent dat iemand over je graf uit je vorige leven loopt. Ik weet niet of ik het goed zeg, maar goed. Ik vond hem ook heel raar maar ik heb soms wel eens koude rillingen.
  Nog een als je zoals ik heb gedaan loenst of scheel kijkt betekent dat dat je een boos oog zou hebben en/of paranormaal begaafd zou zijn (hahahaha). Dit verzin je toch niet? Nou ik heb getest op internet of ik paranormaal begaafd was, maar nee hoor ik had geen een voorspelling goed wel heel veel lol gehad. Nog effe zeg je dat ik de toekomst kan voorspellen hahahaha….

 2. Daniel De Wit zegt:

  Hallo mensen
  wat is hier van aan? Wij zijn op zoek naar een nieuwe stek. Echter heb ik al verschillende interessante huisje moeten laten schieten omdat er een straat uitkwam op het huis.
  Wat is hier het bijgeloof van ?Mijn vrouw zegt dat dat een weg is voor de geesten en dat de mensen in zulk een huis ziek worden.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>