Het geheim van Warschau

Tijdens de voorbereiding van mijn trip naar Warschau las ik op internet meerdere malen dat het een grimmige stad zou zijn. Onvriendelijke mensen en een onaangename sfeer. Warschau heeft een naar verleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad zo goed als helemaal plat gebombardeerd en vele Joodse bewoners zijn gedeporteerd en omgebracht. In de jaren na de oorlog is de stad in rap tempo weer opgebouwd. Het oude centrum is nagenoeg exact herbouwd aan de hand van foto's en schilderijen.

Het grootste deel van Warschau bestaat uit vierkante blokken met appartementen in de stijl van de Sovjet-Unie. Licht gekleurd en saai van uiterlijk. De straten zijn breed en de stad is ruim opgezet. Tussen de wijken liggen opvallend veel parken. Grote parken. Parken die ingericht zijn om haar bewoners een plek te bieden om te ontspannen. Speeltoestellen, fitness mogelijkheden, veel groen en bankjes. Warschau doet er alles aan het haar bewoners naar de zin te maken en de nodige ruimte te geven.

De geheimen van Warschau

De geheimen van Warschau

1. Park Szczęśliwice

Een verrassend element dat ik vooraf nergens op internet heb gelezen is de skipiste die midden in de stad tussen de flatgebouwen ligt. Park Szczęśliwice herbergt niet alleen een skipiste, maar ook een meer, een fitnesspark en een speeltuin. Als gevolg van de winning van klei voor de wederopbouw van de stad ontstond er een enorme krater. Deze krater vormt nu het meer in het park. Na de oorlog kampte de stad met bergen puin door de bombardementen. Deze berg puin is samen gebracht op de plek waar in de negentiende eeuw het dorp Szczęśliwice lag.

In de jaren zestig van de vorige eeuw heeft men van deze berg een waar ski paradijs gemaakt. De skipiste is 200 meter lang en er is zowel een sleeplift als een moderne stoeltjeslift. De glooiende heuvel naast de skibaan wordt gebruikt om te sleeën en daarnaast is er in de zomer een rodelbaan. Ga je in de winter naar Warschau, neem dan een skipak mee en geniet een dagje van echte winterport sfeer. Voor zes euro kun je al een middag skiën of snowboarden. Je kunt alle materialen huren in de professionele shop. In de zomer kun je er ook skiën, maar dan is het een borstelbaan.

Skipiste Warschau

Een verrassend element dat ik vooraf nergens op internet heb gelezen is de skipiste die midden in de stad tussen de flatgebouwen ligt

Park Szczęśliwice

Park Szczęśliwice herbergt niet alleen een skipiste, maar ook een meer, een fitnesspark en een speeltuin

2. Food & drinks

Een andere verrassing van de stad zijn de vele eetgelegenheden van goede kwaliteit. Of je nu echt Pools wilt eten of liever aanschuift bij de Italiaan, de Chinees, een broodjeszaak of de bekende hamburgerketen, je vindt hier alles. Overal in de stad kun je goed eten. Bovendien is het spotgoedkoop. Voor vijfentwintig euro eet je hier met z’n tweeën tot je buikpijn hebt en drink je er een lekker biertje bij.

Stare Miasto

De Stare Miasto, het historisch centrum van Warschau

3. Ruime keuze aan musea

Aan musea geen gebrek in Warschau. Maria Curie (Sklodowska) en Chopin zijn geboren in Warschau en hebben uiteraard een eigen museum. Houd je niet zo van klassiek, dan is het museum van de opstand en het Nationaal museum een aanrader. Een greep uit alle musea in Warschau: het Koninklijk Paleis, geplaatst op de Werelderfgoed lijst van Unesco, het Royal Lazienki museum in het prachtige Lazienki park, ooit het zomerhuis van de laatste Koning van Polen, het Wilanow Paleis van Koning Jan de derde, het Warschau Rising museum, het Polin museum over de historie van Poolse Joden, het Nationaal museum van Etnografie (het in kaart brengen van volkeren), het centrum voor Contemporary art (kunst uit dezelfde tijd), Zacheta Nationale galerij van kunst, het Neon museum, het Nationaal Stadion Narodowy, het museum van sport en toerisme, het museum van Legia Warschau (voetbal) en het Copernicus Science centre. Of dit allemaal nog niet genoeg is, het overbekende Paleis van cultuur en wetenschap, het op twee na hoogste gebouw van Polen. Opgetrokken in Stalinistische suikertaartstijl van de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Cultuurpaleis Warschau

Het cultuurpaleis (PKiN) in Warschau is het op twee na hoogste gebouw van Polen. Op de dertigste verdieping is een panoramisch terras

Nationaal Stadion Narodowy

Nationaal Stadion (Stadion Narodowy) in Warschau

4. Oud en nieuw gaan hand in hand

Wie Warschau binnenrijdt ziet meteen het grote contrast tussen oud en nieuw. Tussen historisch en modern. Tussen de generaties van nu en de generaties van toen. Het enorme gebouw van het Cultuurpaleis staat nostalgisch tussen de moderne glanzende wolkenkrabbers. Oud en nieuw met elkaar verweven, gelegen op de scheidslijn van de oude stad en de nieuwe stad.

Paleis van Cultuur en Wetenschap

Wie Warschau binnenrijdt ziet meteen het grote contrast tussen oud en nieuw

De Stare Miasto, de oude stad, kun je het beste wandelend verkennen. In een middag loop je vanaf het Paleis van Cultuur en Wetenschap via de langgerekte Nowy Swiat en de Krakowskie Przedmiescie het oude centrum in. De Krakowskie Przedmiescie is al de moeite van een wandeling waard. Prachtige paleizen en mooie panden, gebouwd na de Tweede Wereldoorlog in oude stijl. Ook vind je hier winkeltjes en restaurantjes in alle soorten en maten.

Stare Miasto

De Stare Miasto is de oudste buurt van de Poolse hoofdstad

Krakowskie Przedmieście

Krakowskie Przedmieście is een van de mooiste straten van Warschau

Wie doorwandelt komt vanzelf op het plein Zamkowy (Castle Square) met de bekende gekleurde huisjes. Ga links het straatje Piwna in geniet van de mooie huizen met kleine ramen in allerlei kleuren. Aan het eind loop je rechtsaf het oude marktplein op. In de winter staat hier een ijsbaan en zijn er houten huisjes neergezet waar je wat kunt drinken. In de zomer vind je hier leuke markten en evenementen. Wie nog niet moe is, wandelt door tot de oude stadswallen met uitzicht op de rivier de Wisla.

Zamkowy Castle Square

Het plein Zamkowy (Castle Square) met de bekende gekleurde huisjes

5. De mensen

De laatste verrassing van de stad is de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de mensen. Op het moment dat ik er was vroor het vijftien graden en was het niet druk op straat. Ik liep er als vrouw alleen met mijn twaalfjarige zoon en ik hem me geen moment onveilig gevoeld. Verschillende keren heb ik mensen op straat aangesproken om de weg te vragen of informatie te krijgen en altijd werd ik vriendelijk te woord gestaan en goed geholpen. Gezien de geschiedenis van deze stad kan ik me voorstellen dat de bevolking in de jaren na de oorlog niet vriendelijk was tegen toeristen, maar de inwoners van nu zijn dat zeker wel. De stad zal in de zomer zeker bruisen en barsten van de gezelligheid op straat.

Het openbaar vervoer is goed geregeld. Het is opvallend hoeveel Polen een boek lezen in het openbaar vervoer van Warschau. Het centraal station ligt vlakbij het Paleis van Kunst en Cultuur en de oude stad. Door de hele stad rijden bussen en trams. Het metronetwerk met een Noord-Zuidlijn is in 1995 in gebruik genomen en is momenteel het enige metronetwerk in Polen. Over het algemeen spreekt men hier goed Engels en kun je de juiste route snel plannen.

De geheimen van Warschau

Warschau is een verrassende stad met veel mogelijkheden voor de toerist. Neem de moeite om de bewoners in je hart te sluiten en zij zullen je als een vriend behandelen.

Digna
Follw me

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>