Op naar de jungle
Vanuit de hoofdstad San José zet ik vroeg in de ochtend koers naar Tortuguero. Ik heb een lange busreis voor de boeg, want het park ligt aan de Atlantische kust. Het laatste deel van de reis gaat per boot. Tortuguero is namelijk alleen over het water te bereiken. In de middag komen we aan.
Het schildpadstrand
Na aankomst bezoek ik het enige dorp in de omgeving, dat ook Tortuguero heet. Het dorpje is klein; er wonen nog geen 500 mensen. De sfeer is relaxt. Het leven speelt zich af rondom de onverharde hoofdweg en het zandpad naar het strand. Het dorpje is volledig gericht op het toerisme.
Jaarlijks komen er zo’n 30.000 schildpadden naar Tortuguero. ‘s Nachts kruipen ze aan land om een gat te graven en eieren te leggen. Dit is een flinke klus. Alleen al het graven van een gat duurt enkele uren. Vervolgens legt de schildpad zo’n 100 eieren. Tortuguero wordt door verschillende soorten schildpadden bezocht, met elk hun eigen broedseizoen. Vooral in april en mei kun je ‘s nachts het strand op met een gids om de schildpadden aan het werk te zien.
Junglekanalen
Ook buiten het ‘schildpadseizoen’ is Tortuguero de moeite waard. Het water vormt de grote aantrekkingskracht van het nationaal park. De grote hoeveelheid dieren is te verklaren doordat zoet en zout water hier samenkomen. Er zijn veel junglekanalen, lang en smal, die je bevaart met kano’s en kleine motorboten. Dit doe je het best met een gids; die is hier echt van toegevoegde waarde.
De dag na aankomst zit ik om half zes ‘s ochtends met een gids in een kano. Helaas krijgen we een tropische bui op ons dak, waardoor ook de dieren zich schuilhouden. Bij gebrek aan dieren valt de gids terug op zijn kennis over bloemen en planten. Een uitgebreid arsenaal, want Tortuguero heeft ongeveer 6000 planten- en bloemensoorten. We zien bijvoorbeeld de pachira, een bloem waar je op een natuurlijke manier shampoo van kunt maken. Best toepasselijk, gezien de douche die we op dat moment van de natuur krijgen.
Later die dag maak ik een rondvaart met een motorboot. Dit keer heb ik geluk. Bij iedere bocht is het raak. Ik zie apen van tak naar tak slingeren, inclusief een vrije val hier en daar. Sommigen dragen hun jong bij zich. De brulapen hoor ik lang voordat ik ze weet te spotten. Waar zij hun naam aan danken, hoeft de gids niet uit te leggen. Op de oever ligt een krokodil te zonnen, terwijl er om de volgende bocht een kudde koeien staat te grazen. Ook zijn er veel kleurige vogels. Het mooist vind ik de leguanen, groot en klein, in felle groene kleuren of juist in camouflagekleuren. Het is leuk om in korte tijd zo’n grote variatie aan dieren te zien.
Het voordeel van een kano is dat je hiermee zelfs de smalste kanalen in kunt varen. En het heeft iets bijzonders om zo vroeg in de ochtend geruisloos door het water te glijden. Met een motorboot leg je een grotere afstand af en kun je dus verder het park in. Hoe vaker je op pad gaat, hoe groter de kans om dieren te zien. Meerdere tochten zijn dus zeker aan te raden.
Opstaan met de dieren
In het dorpje Tortuguero zijn een aantal overnachtingsmogelijkheden. Ook zijn er diverse resorts, waarbij je in sfeervolle huisjes op houten palen slaapt. Ik vond dit een aanrader, want je verblijft vlakbij de junglerand. Mijn huisje, in de Evergreen Lodge, had horren in plaats van ramen. Een fijne ervaring. Er waait continu een fris windje door het huisje, wat wel zo fijn is met die hoge temperaturen. Ook hoor je alle dierengeluiden goed. Daardoor voel je je dicht bij het jungleleven. Uitslapen is er hier sowieso niet bij trouwens. In Tortuguero sta je op met de dieren.
Praktische informatie
- De kans op een tropische regenbui is groot. Neem dus een poncho mee.
- Vergeet je muggenspray niet! De muggen zijn hier bijzonder fanatiek.
- Een verrekijker en een camera met goede zoomfunctie komen van pas (maar dat geldt voor heel Costa Rica)
- De verschillende kano’s bieden plaats aan 2 tot 8 personen. In de grote kano’s is er niet voor iedereen een peddel. Als je zelf wilt peddelen en de groep klein wilt houden, kun je het beste een privé kano met gids huren.
- De entree voor het nationaal park bedraagt $10 per persoon. Toegangskaarten koop je bij het ranger station in het dorpje Tortuguero.
Ik boekte mijn reis naar Tortuguero bij Riksja Costa Rica, onderdeel van Riksja Travel. Bij de bouwsteen ‘naar het schildpadstrand‘ zijn het vervoer, verblijf in een lodge en diverse activiteiten inclusief.
- Stedentrip Eindhoven: 15x Doen in de Lichtstad - 7 april 2022
- 6x ‘Van het strand af’ op Curaçao - 14 september 2021
- Reizen na Corona: top 10 bestemmingen van de redactie - 10 januari 2021
ilse zegt:
hey,
Wij hebben een reis op het oog in juli. San José- Tortuguero – Sarapiqui – Arenal – Monteverde –
Rincon de la Vieja – Samara – San José.
Ik ben wat bang voor de vele regenbuien. Wat moeten we daarbij voorstellen in juli?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Ilse
Sascha zegt:
Hi Ilse, wat leuk dat je Costa Rica wil gaan bezoeken! Zelf ben ik in april gegaan, dus had ik gelukkig weinig last van regenbuien. Wel heb ik gehoord dat er in het regenseizoen inderdaad flinke buien kunnen vallen, waardoor de wegen behoorlijk modderig kunnen worden. Een 4×4 huurauto is dan zeker aan te raden (al vond ik dit eerlijk gezegd in het droge seizoen ook al een aanrader, zeker in de buurt van Arenal!). Verder zou ik je aanraden om je goed te kleden op de regen met een goed regenjack met muts en een poncho. Zo heb ik onlangs zelf Ecuador in het regenseizoen bezocht en die items kwamen daar echt goed van pas. Met al die regen moet het in Costa Rica wel extra groen zijn, dat is dan weer een voordeel. Alvast veel plezier gewenst, Costa Rica is voor mij persoonlijk nog steeds één van de mooiste bestemmingen die ik tot nu toe heb bezocht.