Vulkaanpret in Costa Rica

Van mijlenver zie je de kop al boven het landschap uitsteken. De perfecte vorm, zoals een kind hem zou tekenen. Omringd door tientallen schapenwolkjes. En een pluimpje rook.

Dat Costa Rica er vol mee staat en dat ze niet allemaal even rustig zijn hebben we al eerder ondervonden. De Arenal is één van de mooiste vulkanen die het land rijk is. Een keurige kegelvorm met strakke, onbegroeide hellingen. Af en toe sputtert en rookt hij wat, maar over het algemeen is hij de afgelopen jaren erg kalm geweest. De lava klotst er niet meer uit. De vulkaan is onderdeel van het Arenal National Vulcano Park.

120160922-costa-rica-005

Imposant en niet te missen; de vulkaan domineert de omgeving

Op grote hoogte

Skytram, dat klinkt al veelbelovend. Met een gondel naar de wolken. De stalen kooien stijgen tot een hoogte van duizend meter. Dit is echter slechts de opmaat naar één van de meest spectaculaire activiteiten in dit gebied; de Skytrek. Met superlatieven aangeduid als de ‘ultieme zipline ervaring’ en ‘de hoogste en langste zipline van Midden-Amerika’. Langzaam kijken we neer op de kruinen van behoorlijk hoge bomen. Het is een oase van groen bladeren. Aan de andere zijde wordt Lake Arenal, het grootste meer van Costa Rica, steeds beter zichtbaar. Het eindstation van de Skytram is tevens het uitkijkplatform. Met een perfect uitzicht op de machtige vulkaan. Donkergrijze bewolking dat langs de krater drijft laat je bijna in de waan dat zojuist een forse rookpluim is uitgespuwd, als eerste teken van activiteit, net nu je zo vlakbij staat. Het wolkenpak trekt weg waarmee de illusie verdwijnt.

120160921-costa-rica-001

Het slingert een beetje, maar echt eng zijn de gondels van de Skytram niet


120160921-costa-rica-003

Het uitgestrekte Lake Arenal zie je eigenlijk alleen goed vanaf grote hoogte


120160921-costa-rica-002

De angst is ongegrond, het is gewoon de bewolking die langs drijft

Handschoenen aan, helm op, harnas om. Alle instructies in het achterhoofd. Armen strekken, knieën laag. De zenuwen nemen toe. Het is zover. ‘De eerste is meteen de hoogste’, roept Pablo nog na. Na vier jaar hier te hebben gewerkt kan hij ze wel dromen. En of het hoog is. Meer dan een kilometer tot aan de grond. Snerpend glijdt de katrol over het staaldraad. Adembenemend is het uitzicht op de vulkaan en het meer ervoor. Het regenwoud onder je voeten. Een halve minuut lang zwevend boven de aarde. Nu al een bijzondere ervaring, waarvan het einde nog niet in zicht is. Het parcours van zeven lijnen moet nog worden afgelegd om weer vaste grond onder de voeten te krijgen. Een indrukwekkende afdaling die in totaal bijna twee uur in beslag neemt.

120160921-costa-rica-499

De crew is biedt indien nodig ook de mentale ondersteuning


120160921-costa-rica-501r

And off we go…de diepte in

Veel te doen

Op sportief vlak zijn de mogelijkheden van dit gebied eindeloos. Bijvoorbeeld raften, klimmen, mountainbiken of canyoning. De omgeving leent zich uitstekend voor dergelijke sportieve activiteiten. Ook zijn er talrijke trails door het altijd bloeiende regenwoud die je uitnodigen om je wandelschoenen aan te trekken. Ongemerkt wordt je gadegeslagen door vele dieren waarvan het merendeel zich verdekt heeft opgesteld. Populair is onder meer de hike naar de La Fortuna waterval. Vanaf een meter of zeventig klettert het water hier naar beneden. Alhoewel de temperatuur van het water onaangenaam is leent het zich wel voor een verfrissende duik. De waterval ligt ongeveer zes kilometer buiten La Fortuna.

10160921-costa-rica-571

Echt verborgen is de waterval niet meer, maar idyllisch zeker

Lokale attractie

La Fortuna is het knusse dorpje dat aan de voet van de Arenal is gelegen. Dit is voor velen de uitvalsbasis. In het hoogseizoen (december tot april) kan het aardig druk zijn in het dorp dat in de loop der jaren behoorlijk is gegroeid. Parque de La Fortuna met haar fontein is het middelpunt van het dorp waar de sfeer ontspannen is.  De machtige Arenal is nadrukkelijk aanwezig achter de rechthoekige toren van de kerk die aan het park grenst. Diezelfde Arenal verwarmt met haar vulkanische activiteit diverse riviertjes die als warmwaterbron worden gebruikt. De meeste warmwaterbronnen zijn onderdeel van hotels en als een spa opgezet, zoals bijvoorbeeld de Tabacon Hot Springs. Dobberen in het warme water van zo’n spa is over het algemeen best prijzig. Niet overal zijn de riviertjes geclaimd door hotels, waarmee er een gratis alternatief is. Net voorbij Tabacon kun je het riviertje betreden en net als de locals genieten van het warme water na een dag van vulkaanpret.

120160922-costa-rica-541

La Fortuna is een aangenaam dorpje waar het goed toeven is

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>