Costa Rica 4x net even anders

Costa Rica is niet voor niets een populaire reisbestemming: hectare na hectare aan tropisch regenwoud, actieve vulkanen, Caribische én Pacifische kust en de luxe dat je zelf in je eigen tempo met een huurauto het land kunt verkennen. Veel toeristen en reizigers weten het land te vinden en vaak komen ze met dezelfde ervaringen terug. Costa Rica heeft namelijk een aantal highlights die iedereen wil zien, maar is het niet leuk om ook eens buiten de gebaande paden te gaan kijken? Toch fijn om met andere verhalen thuis te komen dan je buurman…

costa rica

1. Ananassen plukken

Veel reizigers bezoeken de schilpadstranden van Tortuguero en rijden vervolgens door naar de Arenal vulkaan. Heb je nog wat tijd over, neem dan de moeite om tussendoor te stoppen in Sarapiqui op het Costa Ricaanse platteland. Dit is de groentetuin van Costa Rica, de plek waar ook onze tropische vruchten vandaan komen. Vele plantages zijn familiebedrijven en Don Rodolfo en zijn gezin laten je met trots zien hoe ze ananas telen. Je leert meteen van alles over de vrucht. Wist je bijvoorbeeld dat als je de bovenkant van de vrucht afsnijdt en in de grond stopt, er een nieuwe plant uitgroeit? Behalve kijken mag je natuurlijk ook proeven, niet alleen van de ananas, maar ook van het andere tropische fruit dat hier groeit. Een smakelijke en nog onontdekte pitstop in je reisroute dus.

ecole-costarica

2. Een stapje verder in de moerassige jungle

Op zich is het waterrijke graslandgebied van Caño Negro niet onbekend bij het toerisme – heel wat groepsreizen stoppen in het gebied om met bootjes op zoek te gaan naar kaaimannen – maar slechts een handjevol reizigers neemt de moeite om het gebied echt goed te bekijken. De dagjesmensen blijven aan de rand van het park, terwijl je naar ons idee de moerassige natuur pas echt goed ziet als je er wat dieper in duikt. Je merkt het al als je je lodge betrekt midden in het park: weinig andere toeristen en een slaperig dorp waar je in een kwartier doorheen gewandeld bent. Verken het gebied per kano (niet per luidruchtige motorboot die de dieren verjaagt) en speur naar roze lepelaars, ibissen en ijsvogels op de drooggevallen rivieroevers en luiaards en apen in de mangrovejungle.

Cano Negro - Canoe Trip on Rio Frio

3. Nationaal Park Corcovado

Nationale parken zat in Costa Rica, ieder met hun eigen sfeer en bijzonderheden. Bijna iedereen komt wel in de nevelwouden van Montverde of in Manuel Antonio dat direct aan het strand ligt. Veel minder platgetreden is het Corcovado Park: vrij ver gelegen van de gebruikelijke highlights, moeilijk te bereiken over de krakkemikkige weg en een ruige natuur zonder heel duidelijke paden, waar je geregeld over een omgevallen boom moet klimmen om je weg te vervolgen. Maar is dat niet juist het avontuurlijke van een bezoek aan de jungle? Omdat er zo weinig mensen komen heb je het gevoel dat je het oerwoud voor jou alleen hebt: bontgekleurde vogels, tapirs, verschillende aapsoorten en kikkers. Het park heeft de grootste biodiversiteit van het land, dat betekent dat je niet alleen heel veel verschillende dieren kunt spotten, maar ook de vreemdste planten. Soms kun je die nog eten ook, heb je al eens palmhart geproefd?

corcovado-national-park

4. Caribisch Cahuita

Costa Rica is gezegend met twee kustlijnen: aan de Caribische zee en aan de Pacifische Oceaan. Heel veel stranden dus, maar bekijk van tevoren even goed waar je je hangmat vastknoopt, want ze zijn niet allemaal geschikt voor zonnebaden. Bij Caribische stranden denk je snel aan spierwit koraalzand en een groenblauwe zee, maar in Costa Rica moet je op een ruigere kust rekenen. Het relaxte reggaesfeertje vind je er wél terug, veel reizigers trekken daarvoor naar het plaatsje Puerto Viejo. Vind je het leuk om wel tussen de rastamannen, maar niet tussen de toeristen te zitten, denk dan eens aan het slaperige vissersdorp Cahuita dat ernaast ligt. Niet veel meer dan een hoofdstraat met wat winkeltjes en bars, waaruit de trommelklanken van de reggae klinken. Even klaar met cocktails drinken? In het Cahuita National Park kun je heel mooi snorkelen, direct vanaf het strand. Wat een ontspannen manier om je tropische reis af te sluiten.

Cahuita, south end of town

Wil je ook naar Costa Rica en naast de highlights de onontdekte plekjes verkennen? Met de bouwstenen en reizen uit onze reisshop, kun je zelf een mooie mix maken: jij bepaalt je route, jij kiest wat je gaat doen en zien. Kom je er niet helemaal uit? De reisspecialisten helpen je graag verder, ze zijn zelf in Costa Rica geweest en kennen dus de mooiste plekken.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>