Verkeersregels Costa Rica

In de stad San José is het rijden met een huurauto een hele onderneming zonder goede kaart of GPS. Veelal zijn het eenrichtingswegen, die je zomaar gebieden een heel andere kant op te rijden. Auto's rijden links en rechts om je heen. Het lijkt er op dat op sommige grote wegen het langzame verkeer op de linkerbaan rijdt en het snelle verkeer de rechtse baan gebruikt, hoewel dat eigenlijk verboden is.

Verkeersborden Costa Rica

Aanwijzingsborden die je vertellen welke richting je op moet ontbreken meestal, ooit hebben ze er misschien gestaan. Vraag zo nodig de weg, Costaricanen zijn altijd bereid je op weg te helpen. Zit je op de verkeerde baan? Zwaai even met je hand buiten het raam en men zal je voorlaten.

Voorrang: in principe heeft rechts voorrang, maar in de bebouwde kom staan meestal stopborden bij de kruispunten, waaraan je kunt zien of je moet stoppen en voorrang moet verlenen.

Verkeersregels Costa Rica

  Pura Vida

 • velocidad maxima =maximum snelheid
 • mantenga su derecha =blijf rechts rijden
 • fin de velocidad restringida = einde beperkte snelheid
 • no hay paso = weg is afgesloten, geen doorgang mogelijk
 • no adelantar = verboden in te halen
 • siga con precaucion = rijd voorzichtig
 • doble via adelante = tegemoetkomend verkeer
 • no virar a la derecha = verboden rechts afslaan
 • no virar a la izquierda = verboden links afslaan
 • no estacionar = verboden te parkeren
 • alto = halt, stop
 • ceda el paso = geef voorrang
 • trabajos en la vía = wegwerkzaamheden
 • derrumbes en la vía = gevaar voor vallende stenen op de weg
 • despacio = langzaam
 • desvío= omweg
 • curva peligrosa = gevaarlijke bocht

Snelheid

Op de wegen buiten de bebouwde kom staan snelheidsborden. Deze borden staan overal en nergens en gebieden je plotseling de snelheid drastisch te verlagen. Bij scholen tot maar 25 km per uur, als er schoolkinderen op straat lopen. Met name op de weg van San José naar Liberia, de Interamericana Norte, wordt druk gecontroleerd. Ook rondom Jacó en Quepos staan vaak verkeersagenten. De weg van San José naar Limon is ook een veel gecontroleerde weg. En die agenten staan altijd verstopt! Met een lasergun meten ze de snelheid. De boete voor te hard rijden is erg hoog, U$ 300 tot U$ 600 ben je zomaar kwijt.Zeg nee tegen corruptie!

Als je aangehouden wordt bestaat de kans dat je te maken hebt met een corrupte verkeersagent. Hij vertelt dat je veel te hard gereden hebt en dat hij nu je rijbewijs en paspoort gaat innemen en dat je naar de rechtbank moet gaan. Nou, dat is allemaal flauwekul, tenzij je 120 km of harder reed of stomdronken bent. Sommige politieagenten laten zelfs (nep-)boekjes zien met allemaal regeltjes.

Vervolgens stelt hij voor om hem maar een bedrag te geven, je krijgt dan ook geen bon. Ga hier niet op in, stel voor naar het politiebureau te gaan (dat zal de corrupte agent nooit willen!) maak een foto van de agent, schrijf de naam en het nummer op die op zijn badge staan, noteer het nummerbord van zijn auto, het tijdstip en de plaats waar je bent aangehouden. Als de verkeersagent ziet dat je bezig bent alle gegevens te noteren, zal hij je hoogstwaarschijnlijk door laten rijden. Betaal nooit aan een politieagent! Geef ALTIJD de gegevens van het voorval onmiddellijk door aan het autoverhuurbedrijf.

Pas op

In de grote steden portieren op slot laten, zodat men bij stoplichten niet zomaar de deur kan openrukken en je handtas van de voorbank weg kan grissen. Laat nooit kostbare voorwerpen en geld in een tas op de voorbank liggen, verstop dat tijdens het rijden bijvoorbeeld onder de stoel. Bij het verlaten van de auto alttijd kostbare spullen meenemen en nooit de auto onbewaakt achterlaten als er nog spulletjes in liggen. Bij parkeren bij de stranden de auto helemaal leeg halen.

Het komt voor dat je bij een verkeerslicht staat en weer verder wilt rijden en bemerkt dat je een lekke band hebt. Je stopt en stapt uit. Vrijwel direct komt er een “heel aardige” man die je graag wil “helpen” met het verwisselen van de band. Voor je het in de gaten hebt ben je echter je tas (die jij natuurlijk op de voorbank hebt laten liggen) met rijbewijs en paspoort en geld kwijt. En als het even kan heeft een andere “aardige” man de koffers uit de achterbak ook maar vast meegenomen. En die “aardige mannen” zijn natuurlijk nergens meer te zien.

Tips voor het rijden in Costa Rica

 • Rijd zo mogelijk niet in het donker, soms zijn er grote gaten in de weg die je niet ziet, zijn er fietsers zonder verlichting of lopen er zomaar koeien op de weg.
 • De gemiddelde snelheid is 35 km per uur, houdt hier rekening mee bij het plannen van je reis.

Rijd passief, doe je veiligheidsgordels om, houd je strikt aan de maximum snelheid, rijd niet over een doorgetrokken streep, je bent immers met vakantie en hebt alle tijd.

Goede reis!

Met dank aan: Otto en Anja, de Nederlandse eigenaren van hotel El Mono Feliz in het prachtige tropische zuidelijk deel van het schitterende vakantieland Costa Rica!

Koeien op de weg

Koeien op de weg in de Golfito-regio, op weg van Rio Claro naar PavonesKruispunt Costa Rica

Een kruispunt in een dorpje in het zuidwesten van Costa RicaWelcome to Sierpe

Welcome to Sierpe, een dorpje in het zuidwesten van Costa Rica.Oliepalmplantages

In het zuiden van Costa Rica zie je veel oliepalmplantages. Oorspronkelijk werden op de plantages bananen geteeld, maar sinds de vernietigende Panamaziekte zijn de bananenbomen vervangen door van origine Afrikaanse oliepalmen.Deel van de weg weggespoeld door zware regenval tussen Quepos en Dominical.

Deel van de weg weggespoeld door zware regenval tussen Quepos en Dominical.Een bruggetje in de weg bij Punta Banco, zuiden van Costa Rica

Een bruggetje in de weg bij Punta Banco, in het zuiden van Costa Rica tegen de grens met PanamaDespacio, langzaam

Route naar het nationale park Manuel Antonio


Meer foto’s van onze tiendaagse rondreis Costa Rica vind je op ons fotoverslag!

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>