5 redenen om naar Costa Rica te gaan

Wanneer vrienden vragen welke bestemming ik nou écht een aanrader vind, komt Costa Rica al snel ter sprake. Honderduit vertel ik over krokodillen spotten vanuit een kano in Tortuguero, zwemmen bij een waterval in Rincon de la Vieja en mijn zoektocht naar de legendarische quetzal in het nevelwoud van Monteverde. Ben jij ook nieuwsgierig naar dit land in Midden-Amerika? Ik geef je 5 redenen om naar Costa Rica te gaan!

#1 Je spot er enorm veel dieren

Wat mij betreft is dit dé reden voor een Costa Rica rondreis. In weinig landen zag ik zoveel dieren, zowel qua aantallen als qua soorten. We zagen onder andere apen, neusbeertjes, leguanen, pijlgifkikkers, vlinders, krokodillen, slangen en talloze insecten. Mijn absolute favorieten waren de luiaard, toekans en prachtige kolibries.

Mijn aanraders voor het spotten van dieren in Costa Rica:

 • Nationaal park Tortuguero: in dit waterrijke park kun je met een gids wandelen of een boottocht maken door de junglekanalen. Ook is Tortuguero een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden
 • Nationaal park Manuel Antonio: in dit park kun je wandelen in het gezelschap van tientallen aapjes, leguanen en vogels. Er is ook een zandstrand, waar je na je wandeling een duik in zee kan maken. Bij terugkomst uit het water lag er een grote leguaan op mijn handdoek!
 • De brug over de rivier bij Tárcoles: spot eenvoudig tientallen krokodillen van gigantisch formaat!
Kolibries spotten in Costa Rica

Kolibries spotten in Costa Rica

Vanaf de brug nabij Tarcoles kun je gigantische krokodillen spotten

Vanaf de brug nabij Tárcoles kun je gigantische krokodillen spotten

#2 Costa Rica heeft een erg gevarieerd landschap

Hoewel Costa Rica een relatief klein land is, is er grote variatie qua natuur. In elke hoek van het land vind je een ander soort landschap: tropisch regenwoud, nevelwoud maar ook gewoon witte palmstranden. In Costa Rica is de natuur echt op haar mooist! Ongeveer 30 procent van het land bestaat uit natuurreservaten. Door de verschillende landschappen kun je heel gevarieerde rondreizen door Costa Rica maken.

Mijn aanraders voor natuur in Costa Rica:  

 • Het nevelwoud van Monteverde is een bezoek meer dan waard. De bomen hebben reusachtige wortels en zijn begroeid met mossen en andere planten. Ook kun je hier met een gids op zoek naar de quetzal (een bijzondere vogelsoort) of net zoals ik gifgroene slangen spotten tijdens een boomtoppenwandeling. In Monteverde kun je trouwens ook uitstekend ziplinen!
 • De Arenal vulkaan: om dit icoon van Costa Rica te zien moet je wel wat geluk hebben. De top is namelijk vaak in mist gehuld. Ga ook zeker een avondje ontspannen in een van de hot springs in het nabijgelegen plaatsje La Fortuna.

Costa Rica heeft prachtige watervallen. Bij sommige watervallen kun je ook zwemmen

Boomtoppenwandeling in Monteverde, Costa Rica

Ander perspectief op de natuur in Costa Rica: een boomtoppenwandeling in Monteverde

#3 Je kunt comfortabel rondreizen in Costa Rica

De toeristische infrastructuur in Costa Rica is goed op orde. Er zijn volop leuke lodges, casa’s, hacienda’s en hotels. Soms vond ik de plek waar we sliepen stiekem net zo leuk als het plaatsje waar we verbleven. Ook zijn er volop excursiemogelijkheden. Onderweg zijn regelmatig leuke eetplekken te vinden en de Costa Ricanen spreken verrassend vaak een woordje Engels (wat lang niet in alle Spaanstalige landen zo is). Dit alles maakt het rondreizen in Costa Rica comfortabel.

Kies je een georganiseerde rondreis of stel jij het liefst je reis helemaal zelf samen? Dat kan in Costa Rica beiden. Bijkomend voordeel: de reisafstanden zijn relatief klein. Je kunt dus een heel gevarieerd ‘rondje Costa Rica’ doen zonder dat het al je vakantiedagen kost.

Mijn tips voor rondreizen in Costa Rica:

 • Huur een 4×4 jeep als je zelf wil rijden: sommige wegen zijn in slechte staat of gewoon heel hobbelig, vooral in de omgeving van Monteverde. Ook een navigatiesysteem is een aanrader!
 • Kies af en toe een bijzondere accommodatie want die zijn er in Costa Rica volop! Zo sliep ik in Tortuguero in een junglehut met horren in plaats van ramen. Voordeel: continu een lekker briesje én je kunt alle junglegeluiden goed horen

In Costa Rica kun je comfortabel rondreizen. Er zijn veel hotels, casa's en hacienda's met fijne 'chillplekjes'

Een rondreis in Costa Rica is relaxter dan je denkt. Door de relatief kleine reisafstanden is er voldoende tijd voor relaxen in een hangmat!

#4 Je kunt er nog steeds van de gebaande paden af

Eerlijk is eerlijk: Costa Rica is zeker niet het meest onontdekte land van Midden-Amerika. Sommige plekken zijn erg op (met name Amerikaanse) toeristen ingesteld. Maar ook in Costa Rica zijn plekjes waar nog níét zoveel bezoekers zijn, al moet je het soms net even weten.

Mijn aanraders om van het gebaande pad te gaan in Costa Rica:

 • Nationaal park Rincon de la Vieja: in dit park kun je veel vulkanische verschijnselen zien. Door de kleine omweg er naartoe, slaan veel toeristen het echter over. Mede daardoor vond ik het een van de leukste bestemmingen in Costa Rica. Je kunt er urenlang wandelen, een modderbad nemen in een heetwaterbron of zwemmen onder een waterval.
 • Vraag de locals om tips! In de buurt van Rincon de la Vieja aten we ‘s avonds bij Costa Ricanen thuis. Zij spraken geen Engels en wij nauwelijks Spaans, maar het eten en de sfeer waren super.
Wil je van het gebaande pad in Costa Rica? Dan is nationaal park Rincon de la Vieja een aanrader

Wil je van het gebaande pad in Costa Rica? Dan is nationaal park Rincon de la Vieja een aanrader

Rondreizen in Costa Rica is.. met een kano op zoek naar dieren in Tortuguero

Rondreizen in Costa Rica is.. met een kano op zoek naar dieren in Tortuguero

#5 Ervaar het gevoel van ‘pura vida’

‘Pura vida’ is dé lijfspreuk in Costa Rica. In de meest simpele variant betekent het dat alles oké is. Je kunt het echter ook interpreteren als ‘het leven is om van te genieten’. Je hoort ‘pura vida’ overal; als je vraagt hoe het met iemand gaat, vóór een maaltijd en als beëindiging van een telefoongesprek. ‘Pura vida’ zit hem in de kleine dingen; je kunt het ook al ervaren door gewoon intens te genieten van waar je op dat moment bent en wat je aan het doen bent. Daarvoor is Costa Rica een bestemming bij uitstek!

Het ultieme vakantiegevoel; in Costa Rica noemen ze dat 'pura vida'

Elke dag een fruitsapje? Daar word ik héél gelukkig van (pura vida!)

Rondreizen in Costa is gevarieerd; van jungle tot nevelwoud en palmenstrand

Rondreizen in Costa is gevarieerd; van vulkanen tot jungle en van nevelwoud tot palmenstrand

Wil jij ook op reis naar Costa Rica?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Costa Rica in de reisshop.

 1. Jopanda zegt:

  Pura vida betekend: pure leven
  & ricon de la vieja = prachtig maar veelvuldig opgenomen in privé rondreizen, en je komt er ontzettend veel Amerikanen tegen, 6 jaar geleden al absoluut niet buiten de gebaande paden. Buiten de gebaande paden was toen nog oa gebied rondom Puerto viejo (toeristisch ook uitgebuit in de afgelopen jaren) & ohchal de osa. De informatie is dan ook niet compleet correct.

  • Sascha zegt:

   Hi,

   Leuk dat je een reactie hebt achtergelaten!

   De letterlijke vertaling van pura vida is inderdaad ‘puur leven’. Maar met alleen de letterlijke vertaling doe je de uitspraak eigenlijk tekort, omdat de Costa Ricanen er veel meer belang aan hechten en het op veel situaties toepassen. Zoals ik het in het artikel heb omschreven, is hoe de lokale gidsen het zelf aan me hebben uitgelegd. Mocht je het leuk vinden om hier meer over te lezen; ik heb ook een verzameling gemaakt van 10 momenten waarop ik zelf zo’n ‘pura vida moment’ had tijdens het reizen in Costa rica: https://www.reishonger.nl/bijzonder/pura-vida-costa-rica/

   Over het algemeen is Costa Rica inderdaad op toeristen ingesteld. Zelf vond ik Rincon de la Vieja het minst toeristische van de plaatsen die ik tijdens mijn rondreis zag. Natuurlijk ligt dit ook aan de keuzes die je maakt: wij sliepen in plaats van in een van de grotere hotels (die vaak ook nog een compleet pakket aanbieden met excursies zoals ziplinen) in een casa met maar een paar gastenkamers. De eigenaar gaf ons super goede tips en mede hierdoor hebben we in het park een hike kunnen maken van bijna een volle dag, waarbij we maar een handjevol andere mensen zijn tegen gekomen. Komt waarschijnlijk ook doordat dit best een pittige en lange wandeling was. Op de standaardwandeling aan het begin van het park, langs de vulkanische verschijnselen, was het inderdaad drukker. Ook het diner bij locals in het dorp was super (we waren de enige gasten). Jammer dat jij Rincon de la Vieja anders hebt ervaren, want ik vond het echt een superbestemming.

   Heb jij nog andere tips om van het gebaande pad te gaan in Costa Rica? Zo ja, dan hoor ik ze graag 🙂

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>