De kleurrijke markt van Chichicastenango

In Chichicastenango, Guatemala, is de grootste traditionele markt van Centraal-Amerika. Ik ging er niet enkel heen om de markt te aanschouwen, maar ook om de sfeer op te snuiven van een authentiek, lokaal dorp dat nog voelt als het echte Guatemala. Traditionele gewoontes van de Indiaanse bevolking zijn hier nog duidelijk zichtbaar.

Guatemala is kleurrijk. Na heel wat jaren reizen door Midden-Amerika wilde ik wat cadeaus meenemen voor het thuisfront, voor als we ‘thuiskomen’ volgende maand. En waar vind je nou mooiere souvenirs dan in zo’n kleurrijk en authentiek land als Guatemala? Op naar de markt van Chichicastenango, door de Guatemalteken vaak simpelweg Chichi genoemd, want in dit kleine dorp vind je twee keer per week een van de grootste markten van Midden-Amerika. Iedere donderdag en zondag komen duizenden Maya indianen van heinde en verre naar Chichicastenango voor de wekelijkse markt.

kleurrijke markt chichi

Zelfs als je niets hoeft te kopen is de markt in Chichicastenango een aanrader om te bezoeken!

Hoe kom je er?

Vanuit Antigua of Lake Atitlan worden verschillende dagtours aangeboden op donderdag en zondag. Op deze dagen is immers de fameuze markt. De toeristen die kiezen om op deze manier naar Chichicastenango te gaan, komen meestal aan rond 10 à 11 uur, bezoeken de markt en de kerk, krijgen er lunch en vertrekken kort na de middag terug richting het hotel. Als in de loop van de ochtend de bussen vol toeristen aankomen, kan het behoorlijk druk worden op de markt en schieten de prijzen enorm omhoog.


kids guatemala

Je kunt natuurlijk ook op eigen houtje gaan. Vanuit Antigua neem je bij het busstation een chickenbus naar Chimalcastenango (10Q) en daar stap je over naar Chichicastenango (25Q). Een kippenbus is een kleurrijke en versierde omgevormde bus die mensen en goederen vervoert. Ik koos ervoor om een dag vroeger te gaan en te overnachten in Chichicastenango zelf. Er zijn enkele spotgoedkope hotelletjes, maar veel luxe moet je hier niet verwachten. Waarom zou je dit doen? Het is een leuke ervaring om het hele gebeuren mee te maken van de opstart van de markt de dag voordien en zo mijd je ook de stroom toeristen (als je het er voor over hebt natuurlijk om rond 8 uur op te staan). Je zal ook zien: de meeste Maya’s doen hun inkopen in de vroege ochtend. Het is een aan- en afvoer van overvolle chickenbussen en pickups volgeladen met mensen en hun te verkopen of gekochte spullen.

vervoer chichicastenango

Pickups volgeladen met mensen

De voorbereidingen

Omdat de handelaars erin geloven dat ze een betere verkoop hebben als ze offeren aan God, zal je dit met een beetje geluk zien in de 400 jaar oude Sint Thomaskerk aan het centrale plein. Niet alleen zien, maar ook ruiken, want naast voedsel offeren ze ook wierook en kaarsen. Met het koopwaar op hun rug gebonden komen de Maya’s van allerlei dorpen in de omgeving naar hier om hun spullen te verkopen. Vaak komen ze een dag voordien om zeker te zijn van een goed plekje op de markt. De markt verspreidt zich door het hele centrum van het dorp, met de Sint Thomaskerk als middelpunt.

De kraampjes zelf zijn voor mij een groot knutselwerk: met zelfgemaakte materialen toveren ze in no time een heuse stand tevoorschijn. Naarmate de avond vordert, zijn alle kleine steegjes in het dorp volgebouwd met kraampjes en zal je meer en meer dronken mannen op straat zien. Die hebben immers hun werk gedaan: de stand is opgezet en nu is het de beurt aan de vrouwen om alles klaar te maken voor de verkoop. Beetje triest wel om te zien als je weet dat ze zo weinig hebben en dit dan verspillen aan alcohol…

trappen Sint Thomaskerk Chichicastenango

Op de trappen van de St. Thomaskerk worden bloemen verkocht, branden ze wierook en offeren ze voedsel aan de Maya god van de aarde

De markt

Op de markt wordt er van alles verkocht: handgemaakte souvenirs, bloemen, fruit, groenten, oud speelgoed, huishoudelijke zaken zoals zeep of toiletpapier, kleurrijke lappen stof voor hun traditionele kleding, eetkraampjes… Je hebt de grote stands, maar langs de weg vind je ook vaak oude vrouwtjes die het weinige dat ze hebben verkopen. Mijn hart brak toen ik een dame zag met slechts enkele tomaten en twee kippen… Hoe moeilijk moet het zijn om te concurreren met al die grote handelaars? Voor deze arme vrouwen is de markt een kwestie van overleven…

Wat ik persoonlijk een aparte ervaring vond, was het dierengedeelte. Een beetje van de toeristische kern verwijderd, maar vraag er zeker naar als je er bent. Hier verkopen ze vooral kippen, eenden en kalkoenen. Grappig om mollige vrouwtjes in hun traditionele kledij over straat te zien met een zak kippen.

kippenmarkt Chichicastenango

Kippenmarkt Chichicastenango

Tijd voor een pauze? Ga iets eten of drinken bij restaurante Don Pascual. Een restaurant met westerse standaarden en een zalig terras met uitzicht over het plein. Het gekrioel op de markt is een fascinerend tafereel, uren kun je hier genieten!

Santo Tomas Chichicastenango

In Santo Tomas Chichicastenango vind je elke donderdag en zondag de grootste markt van Midden-Amerika

kleurrijke markt chichicastenango

101 kleuren in Chichicastenango

grootste markt Chichicastenango

De kleurrijke maskers, kleden en tassen prikkelen al je zintuigen

chichicastenango guatemala

Op de markt van Chichicastenango wordt van alles verkocht: handgemaakte souvenirs, bloemen, fruit, huishoudelijke zaken, …

Chichicastenango

Het dierengedeelte van de markt van Chichicastenango, een beetje van de toeristische kern verwijderd

Tekst en foto’s: Annelies Vercruysse

Ik wil ook!

Wil jij ook naar de kleurrijke markt van Chichicastenango? En vind je het fijn als een local je helpt met (een deel van) je reis door Guatemala? Laat local Veronique je helpen!

Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>