Parel in de jungle van Guatemala

Semuc Champey is voor mij een van de mooiste plekjes die Guatemala te bieden heeft. Het hoogtepunt van Semuc Champey zijn de azuurblauwe waterplateaus die zich ten midden van de subtropische jungle hebben gevormd. Maar de grotten en de lokale dorpen die je er ook vindt, mogen zeker niet onderdoen.

In de groene vallei van Alta Verapaz liggen de Q’eqchi’ Maya dorpen Lanquín en Semuc Champey. In het natuurreservaat Semuc Champey hebben zich in de prachtige groene jungle terrassen met helder turquoise water gevormd.

Hoe kom je bij er?

Het is zeker geen evidentie om hier te geraken. De meeste toeristen vertrekken vanuit Flores of Antigua. Vanuit beide steden doe je ongeveer 7 à 10 uur om in Lanquín te geraken. Lanquín is het laatste dorp dat bij het park van Semuc Champey ligt. De duur is afhankelijk van de stiptheid van de chauffeurs en het aantal stops dat hij maakt. Het is lang, maar de tweede helft vergeet je de tijd omdat het uitzicht zo prachtig is. Al de verschillende soorten groen, het is gewoon iets dat ik nog maar zelden gezien heb. Het laatste uur ga je op een gravel road en dan besef je pas echt hoe ver Lanquín van de bewoonde wereld ligt. Hier is echt bijna niets… Wanneer je in Lanquín bent, staan verschillende mensen van hostels in de omgeving de toeristen op te wachten. Je kan kiezen om in de buurt van het dorpje van Lanquín te blijven of achterop een jeep nog 40 minuten verder de jungle in te gaan naar Semuc Champey. Ik koos ervoor om in het dorpje zelf te blijven, in het hostel Portal. Dit was juist geopend en zag er zeer degelijk uit. Als je me nu vraagt of ik het opnieuw zo zou doen… misschien is het wel leuk om wakker te worden ten midden in de jungle, in het park van Semuc Champey.

De waterbassins van Semuc Champey

De waterbassins van Semuc Champey

ontspannen

Tijd om te ontspannen: in het water plonsen met een van de vele rope swings

De watervallen van Semuc Champey

De meeste toeristen boeken een tour, ook ikzelf. Omdat ik in hostel Oasis verbleef dat dichter bij Lanquín ligt, zou ik duurder uit zijn om zelf mijn eigen vervoer te betalen en de toegang voor het park en de grot dan gewoon het hele pakket te boeken. De tours bieden allemaal hetzelfde aan: je wordt rond een uur of 9 opgepikt en rijdt 40 minuten naar Semuc Champey, in ons geval naar hostel Portal, het zusje van hostel Oasis. Hier laat je je spullen achter en reserveer je je lunch. Met een gids ga je naar het uitkijkpunt (el mirador) dat een overzicht geeft op Semuc Champey. Het is echt puffen om er te komen met de hoge luchtvochtigheid, maar het uitzicht is waanzinnig! Eenmaal weer beneden heb je de tijd om in de waterbassins te zwemmen. En geloof me: na zo’n beklimming is het genot des te groter. Je glijdt van de ene poel in de andere en klimt door de waterval terug naar boven. Het voelt precies alsof je weer 10 jaar oud bent!

K’an-Ba grot en Cahabon rivier

Het tweede deel van de dag ga je een grot bezoeken en tuben (met een band in het water dobberen) op de Cahabon rivier. Nuja, een grot bezoeken klinkt zo oubollig en dat was het zeker niet! Aan de ingang van de grot van K’an-Ba krijgt iedereen een kaars. De schijnbaar eindeloze grotten zijn diep, hoog en vol vleermuizen. Al voor je het weet sta je tot je heupen in het water en kan je niet verder zien dan het licht dat de kaars geeft. Door water, op ladders, klimmend op rotsen, … ga je van de ingang van de grot naar het einde waar een waterval is. Hier kan iedereen zijn springtalenten tonen en keer je dezelfde weg terug.

K’an-Ba grot

Met een kaars in de hand wandel je door de grotten

Tip: als je beslist om de grot te bezoeken, raad ik je zeker aan om schoenen aan te doen die nat mogen worden. Er zijn namelijk overal rotsen en schoenen zijn dus makkelijk om je grip niet te verliezen.

Na het grotavontuur krijgt iedereen een band en worden we zalig meegesleurd met de stroming van de rivier. Al dobberend passeer je lokale huisjes en krijg je hier en daar een vriendelijke glimlach van de kids die aan het spelen zijn in de rivier. Een perfecte manier om de dag af te sluiten… De Cahabon rivier is de populairste rivier in Guatemala om te kajakken of raften.

tuben Semuc Champey

Lokale kids spelen graag met de banden van de ‘gringo’s’

Tussen het wassen door snel even op de foto

Tussen het wassen door snel even op de foto

Lanquín

Het dorp van Lanquín stelt op zich niet veel voor. Je ziet dat het helemaal nog niet gericht is op toerisme en dus nog een authentiek dorp is. Op mijn vrije dag ben ik hier naartoe gewandeld op zoek naar een lekkere lunch. Echt goed is de missie niet geslaagd, maar het was wel leuk om eens langs het centrale plein te slenteren waar elke dag een markt is en een praatje te maken met de locals. Het is dus niet het dorp zelf, maar wel de prachtige natuur waar het hier allemaal om draait.

Het dorp Lanquin

Het dorp Lanquín

Tekst en foto’s: Annelies Vercruysse

Wil jij ook op reis naar Guatemala? En vind je het fijn om je reis samen met een local samen te stellen? Veronique helpt je graag met het regelen van jouw ideale rondreis.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>