De Mataderos markt

Als je aan Argentinië denkt, denk je automatisch aan tango, véél vlees en gaucho’s, toch?! Goed nieuws: om te proeven van de gaucho sfeer hoef je niet het hele land te doorkruisen! Elke zondag ligt op een uurtje rijden van Buenos Aires de Mataderos guacho markt.

De Mataderos markt is dé plaats om te genieten van handgemaakte spulletjes, heerlijk eten en lokale muziek. Het is een plaats waar je allerlei typische Argentijnse tradities terugvindt en het geeft je het gevoel dat je je middenin een gaucho wereld waant.

paard

De markt ligt in één van de vele buitenwijken van Buenos Aires, Mataderos, dus als je beslist om erheen te gaan, is het aan te raden niet te ver van het centrale plein weg te wandelen. Je zal zien dat er in deze buurt veel armoede is en het is dus niet ongewoon dat je nogal bekijk krijgt als toerist.


mataderos markt

De Mataderos markt

Het programma

De markt is niet zoals andere markten in Buenos Aires, het is er eentje waar ook de locals naartoe gaan om te genieten van hun zondag. Hier staat de Argentijnse, traditionele dans met live muziek centraal. Dit dansspektakel kan je vanaf 12 uur op het centrale plein van de Matederos markt bewonderen. Daarnaast vind je ook de vele parilla’s terug (de typische Argentijnse barbecues) en honderden stalletjes waar je handgemaakte spullen kan kopen. En om je helemaal in de gaucho wereld te wanen: om 15 uur vindt een gaucho paardenwedstrijd plaats in de hoofdstraat net voor het centrale plein.

feria de mataderos baila

Maar voor alle zekerheid: als je zin hebt om een bezoekje te brengen aan de markt, kijk toch eens snel op Feria de Mataderos of er deze week geen speciale feestdag gepland is waardoor de markt niet doorgaat… Dan ben je niet voor niets helemaal tot daar geweest.

Feria Mataderos

Feria Mataderos

Eten, eten, eten

Heb je honger gekregen van al het kijken? Neem zoals elke Argentijn de tijd om te genieten van al het lekkere eten dat wordt aangeboden rond het centrale plein. Je wilt wellicht wel eens proeven van wat dulce de leche, een karamelpasta, Argentijnse salami of huisgemaakte wijn. En hier spreken we nog maar van de voorgerechtjes. Tijd voor de traditionele lunch! Op de markt zal je veel parilla’s zien en vooral ruiken; heerlijk dat Argentijnse vlees! Proef zeker een choripan, een broodje met een chorizo worst afgetopt met de typische chimichurri. En wat ook een must try is, zijn de overheerlijke Argentijnse empanadas.

feria de mataderos food

Hoe kom je er?

Er gaan een hoop bussen naar Mataderos, maar reken toch wel een uurtje om er te komen met de lokale bus. Indien je budget het toelaat, kun je natuurlijk ook opteren voor een taxi. Vraag bij het hotel hoeveel ze mogen vragen voor een heen- en terugrit.

Tekst en foto’s: Annelies Vercruysse

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>