Volgens Alexander Humboldt, Duits ontdekkingsreiziger, is Lago de Atitlan het mooiste meer ter wereld. Bovendien schreef groot schrijver Aldous Huxley in 1934 “Lake Como, it seems to me, touches on the limit of permissibly picturesque, but Atitlán is Como with additional embellishments of several immense volcanoes. It really is too much of a good thing." En beide heren hebben het, volgens mijn bescheiden mening, bij het juiste eind.

Lago de Atitlan

Dit kratermeer dat, net als Antigua, ook omringd wordt door vulkanen (twaalf in dit geval, stuk voor stuk vernoemd naar een van de apostelen) ligt op 1500 meter hoogte waardoor je met wat geluk en bij mistig weer door de wolken kunt kajakken.

Eenmaal aangekomen in Panajachel, de stad vanwaar alles bootjes vertrekken, rest je de optie een trip te maken richting één van de vele dorpjes die netjes verspreid rond het meer liggen. Elk dorpje ademt zijn eigen sfeer en mogelijkheden uit, daarover later meer.

panajachel

Het meer is zo mysterieus en imponerend dat het maken van een slechte foto uitgesloten is

Pana

Nu dan Panajachel want daar een nachtje verblijven om de volgende dag de oversteek naar de andere kant van het meer te wagen is ook zeker geen straf. “Pana” is een plaats die twintigduizend inwoners telt en vooral bestaat uit een enkele hoofdstraat met wat vertakkingen links en rechts. Deze Calle Santander staat aan weerszijden vol met allerlei kraampjes waar zoveel verschillende souvenirs en ander prullaria te koop worden aangeboden dat het een bezoek aan Chicicastenango (waar iedere donderdag en zondag de grootste markt van het land gehouden wordt) bijna overbodig maakt.

In dezelfde straat vinden we ook veel restaurants en cafeetjes. Tuk tuks rijden je van de sokken, evenals taxi’s en andere vervoersmiddelen. Wie de straat volgt richting het majestueuze meer wordt echter wel beloond met het eerste geweldige uitzicht op Lago de Atitlan.

Atitlan

Atitlan

Vanaf deze uitkijkpost loop je linksaf over een boulevard waar je beneden vooral locals ziet die badderen en hun kleding of zichzelf wassen langs de oever. Met een beetje fantasie waan je je in Varanasi aan de Ganga.

Steigers met aangemeerde bootjes die zonder mastworp klaar liggen om je zo snel mogelijk naar de overkant te brengen en enkele op het water gebouwde restaurants, waar de heerlijke geur van geroosterde verse vis je tegemoet komt, vallen je ten deel en vullen je brein met niet te vergeten herinneringen.

In Panajachel bevinden zich veel expats die vaak dit stadje als vaste verblijfplaats hebben uitgekozen. Sommigen zijn zo fortuinlijk dat ze een heus restaurant of iets dergelijks begonnen zijn, anderen voorzien in hun levensonderhoud door langs de kant van de weg zelf gefabriceerde sieraden of foto’s van het meer te verkopen.

Lago de Atitlan

Lago de Atitlan

De belangrijkste dorpen rond Lago de Atitlan

Het Lago de Atitlan is misschien wel de mooiste plek van Guatemala. De combinatie van het meer, de Maya dorpen langs de oever en vulkanen aan de horizon. Het is daardoor ook één van de populairste bestemmingen in Guatemala. Je kunt kiezen uit verschillende leuke dorpjes die allemaal een eigen soort publiek trekken.

Nu dan de belangrijkste dorpen rond het meer op een rij;

Santa Cruz

Is voornamelijk een indigena stadje dat zich hoger gelegen bevindt. En het is steil, erg steil. Zo hellend dat de spieren in je benen een beste opdoffer krijgen wanneer je min of meer ongetraind het echte Santa Cruz wilt bezoeken. Aan de oever vind je een paar kleine hotelletjes en de mogelijkheid om te duiken. Dat duiken is trouwens een aanrader aangezien er nogal wat huisjes e.d. zijn opgeslokt door het alsmaar stijgende water van Atitlan.

San Marcos

Dit is het hippiedorp rond Lago Atitlan. Hier vind je yogascholen, meditatiecentra en dolfijnfluisteraars bij de vleet. San Marcos is niet groot maar voor de reiziger die enkel de mystieke krachten van het meer van Atitlan niet genoeg vindt is hier de ruimte om je spirituele kant extra te ontwikkelen. Nou ja, gewoon relaxen kan ook natuurlijk…

San Pedro

Zodra je het motorbootje uitstapt en voet aan land zet in San Pedro loop je de backpackers tegemoet. Dit stadje zit er vol mee en of je dat als plaag of als waarschuwing ziet mag je helemaal zelf bepalen. Feit is wel dat vanwege de vele toeristen San Pedro ook erg veel cafe’s, restaurants en ander (vrij goedkoop, vandaar de vele backpackers) vertier huisvest.

Eenmaal voorbij de vele horecagelegenheden vind je ook nog een heus Maya-dorp aka het echte San Pedro. Ben je goed in conditie en avontuurlijk aangelegd dan is het beklimmen van de San Pedro Volcano wellicht een mooie uitdaging. Twijfel niet want je moed wordt zeker beloond met een fantastisch uitzicht over Lago de Atitlan. Bovendien biedt spierpijn je een goed excuus om een dag of twee langer in San Pedro te blijven…

Santiago de Atitlan

Santiago is de grootste plaats rond het meer en bekend om zijn kerk en de traditionele markt. Ook is dit de plaats waar Maximon, een Maya heilige met sigaret en drank, zich historisch gezien ophoudt en aanbeden wordt. Dit in tegenstelling tot de meeste andere plaatsen waar Maximon het middelpunt van spot en afschuw is.

Lago de Atitlan zelf ontdekken?

Wil je Lago de Atitlan zelf ontdekken? Local Veronique kan je helpen om je hele rondreis samen te stellen.

Tekst en foto’s: Roy Foekens

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>