OK, ik moet eerlijk toegeven dat ik Madeira ook alleen maar kende van de bloemen én het onvermijdelijke glaasje, maar vergeet de bloemen en de drank even en reis met me mee naar Madeira het outdooreiland, het kliffeneiland, het Cristiano Ronaldo eiland! Madeira bloeit niet alleen vanwege de bloemen en bewijst dat met het winnen van de 'World Travel Award 2016', de oscar voor de reiswereld.

Madeira, bloemeneiland, Portugal

Madeira, meer dan alleen bloemeneiland

Vliegen op Madeira

Vliegen op Madeira is een avontuur op zich. Zeker tijdens zonsondergang. Vanuit het kleine vliegtuigraampje kijk ik naar beneden en zie de ruige kliffen van de landtong Ponta de São Lourenço schitteren in het laatste licht van de dag. Sommige eerste indrukken zijn onvergetelijk.

Ponta de São Lourenço, Madeira, Portugal

Ponta de São Lourenço, Madeira, Portugal

Dat de landingsbaan van het vliegveld van Madeira volgens de ANWB behoort tot de tien gevaarlijkste ter wereld en piloten een speciale training volgen om er te kunnen landen, weet ik dan gelukkig nog niet. Collega Jos vertelt me dit pas na de landing. Goede vent, goede landing ook!

Het eerste dat opvalt als ik het vliegtuig verlaat is de heerlijke temperatuur. Het is half november maar nog rond de 20 graden en dat terwijl ik in Nederland een stevige verkoudheid heb opgelopen tijdens gure herfstdagen. Hier kun je in november nog prima in de zee zwemmen. Het water heeft een temperatuur van 21 graden. Voor een strand moet je overigens naar het nabij gelegen Porto Santo, het eiland waar Columbus ooit woonde en zijn ontdekkingsreis naar Amerika voorbereidde. Madeira heeft namelijk geen goede zandstranden, maar wel schitterende ‘natuurlijke’ zwembaden, die zijn aangelegd tussen de rotsen.

Mooi zwembad, Porto Moniz, Madeira, Portugal

Golfslagbad, Porto Moniz, Madeira, Portugal

Funchal

Hoofdstad Funchal heeft een fotogenieke haven. We dineren in het zeer luxe restaurant van het Nini Andrade Silva Design Center. Het restaurant ligt op een rotspunt in de haven en biedt uitzicht op de skyline van Funchal.

Haven, Funchal, Madeira, Portugal

Haven, Funchal, Madeira, Portugal

Even verderop is het CR7 museum, het Cristiano Ronaldo museum te vinden. De beste voetballer ter wereld werd bijna 32 jaar geleden geboren in de hoofdstad van Madeira. Voor de entree van het museum staat een standbeeld van de sterspeler van Real Madrid en het Portugese elftal, maar ik moet erg mijn best doen om er Ronaldo in te herkennen. Het beeld doet me meer denken aan David Beckham.

CR7 Museum, Funchal, Madeira, Portugal

Het standbeeld van Cristiano Ronaldo voor het CR7 Museum in Funchal

Schuin tegenover David is het standbeeld van Zarco te vinden, João Gonçalves Zarco, wie kent hem niet? Toch speelde hij een belangrijke rol in de geschiedenis van Portugal, want in 1419 ontdekte hij Madeira. Onder zijn leiding groeide het eiland uit tot een belangrijke springplank van Portugal naar de rest van de wereld.

Zarco, Ontdekker Madeira, Funchal, Madeira, Portugal

Standbeeld van Zarco de ontdekker van Madeira.

Jachthaven Funchal, Madeira, Portugal

Jachthaven Funchal, Madeira, Portugal

Tussen de bomen door kijkt hij naar de jachthaven. Mocht hij ooit van z’n sokkel afkomen dan zou ik hem adviseren even bij het Beerhouse langs te gaan. Daar kun je niet alleen traditioneel gebrouwen bier krijgen, maar ook Lapas ofwel Schaalhoren. Het zijn een soort mosselen in een oesterachtige schelp. Beetje taai, maar als je het karakter van Madeira wil proeven, dan moet je dit gerecht gegeten hebben. Ik weet zeker dat Zarco er z’n vingers bij aflikt en Cristiano en David bij hem aan tafel zullen aanschuiven.

Lapas ofwel Schaalhoren, Beerhouse, Madeira, Portugal

Lapas

Van zonsopgang tot parallel universum

Vanaf het balkon van het Four Views Hotel heb ik een fantastisch uitzicht over het ontwakende Funchal. Achter de skyline kleuren de eerste stralen van de zon de hemel rood. Later in de ochtend vindt er boven de Atlantische Oceaan en de verderop gelegen ‘Verlaten Eilanden’ een natuurlijke lichtshow plaats wanneer zonnestralen door de bewolking breken.

Zonsopgang, Funchal, Madeira, Portugal

Skyline van Funchal tijdens zonsopgang, Madeira, Portugal

Verlaten Eilanden, Ilhas Desertas, Madeira, Portugal

Verlaten Eilanden tijdens zonsopgang gefotografeerd vanaf Madeira, Portugal

Met het (bij ons reisjournalisten favoriete) wifibusje van de Tourist Office van Madeira rijden we richting Santa Porto Moniz. In een klein cafeetje onderweg stappen we een andere wereld binnen. Het is alsof een onzichtbare tijdmachine bij het overschrijden van de drempel mijn mobiele telefoon kaapt, het moment vertraagt en me even laat beseffen dat er een parallel universum bestaat dat ik wél kan waarnemen. Het is hier te vinden in een oubollig barretje waar een oud mannetje de krant van 50 jaar geleden leest. Deze melancholische gelukzaligheid duurt voort, totdat één van de andere gasten, die zich voorstelt als Carlos Pestana, me zijn visitekaartje met facebookpagina geeft.
Het was ook te mooi geweest om waar te zijn, maargoed Carlos is een aardige vent en hij doet iets heel bijzonders. Hij produceert Hidromel, de enige wijn die gemaakt wordt van honing. Uniek in heel Portugal.

Oud mannetje met krant, Cafe in Santa Porto Moniz, Madeira, Portugal

Oud mannetje met krant, Cafe in Santa Porto Moniz

Outdooreiland

In Junqueira, boven Santa Porto Moniz, starten we met een wandeling langs Levada do Moinho. Levada’s (irrigatiekanalen die terrassen en andere landbouwgronden op Madeira van water voorzien), worden al gebruikt sinds de 15e eeuw. Wij volgen het 10 km lange pad langs het kanaal dat naar Ribeira da Cruz leidt en lopen door een bos dat me aan een oerwoud doet denken. Het is er vochtig en donker, maar erg mooi. We passeren veel watervalletjes en vegetatie die vooral bestaat uit varens en bomen met liaan-achtige takken. Je kunt me niet echt een tarzan noemen, maar de wandeling had niet veel langer moeten duren of hij was in mij ontwaakt.

Berggids Dolores, Levada do Moinho, Madeira, Portugal

Berggids Dolores MB Tours Levada do Moinho

’s Middags stappen we op de mountainbike voor een rit over het Paul da Serra plateau. Het ligt op ongeveer 1500 meter hoogte en biedt overweldigende uitzichten op het ruige berglandschap en de kustlijn van Madeira. Helaas hangt er mist en zien we van de uitzichten niets, maar de mist zorgt wel voor een heel bijzondere sfeer.

Van het plateau fietsen we over rots paden en door een haag van bomen naar het Fanal gebied. Omdat de gids ons voor het donker veilig terug wil brengen bij de bus, kunnen we er slechts korte tijd rondfietsen, maar sommige momenten leven zo lang als je herinnering wil of zelfs langer. We fietsen tussen 500 jaar oude Laurierbomen. In de dichte mist worden we passerende schimmen, onherkenbaar, nietig, we verdwijnen haast, maar het is in z’n schoonheid zo’n kraakhelder beeld dat ik het nooit meer vergeet. Lees hier ook het reisverslag over het paradijs Madeira van mijn collega Dionne.

Mountainbiken in de Mist, Fanal gebied, Madeira, Portugal

Tussen Laurierbomen en in de mist mountainbiken door het Fanal gebied, Madeira, Portugal

Canyoning

De volgende dag leren we de nederlandse outdoorgids Roos Kuipers van Lokoloko kennen. Canyoning is haar favoriete bezigheid. Toen ze 16 was deed ze tijdens een vakantie voor het eerst aan canyoning en raakte sindsdien verslaafd. Nu doet ze het professioneel op Madeira, omdat hier volgens Roos de mooiste canyons van Europa liggen.

Roos Kuipers, Canyoning, Lokoloko, Madeira, Portugal

Roos Kuipers, Outdoorgids bij Lokoloko, gespecialiseerd in canyoning

Een beetje onhandig hijs ik me in een iets te strak wetsuit. Het wordt mijn eerste canyoning ervaring. Normaal gesproken fotografeer ik canyons en watervallen van een afstandje, maar nu sta ik er middenin.
Via een abseil van een paar meter bereiken we de rotsen boven de eerste poel. Best een grote sprong. Na een twijfelmoment waag ik het erop en plons in het koele water. Ik ga volledig kopje onder, maar na wat gespartel kom ik adem happend boven.

Roos beweegt zich beduidend soepeler door de canyon. Ze daalt af als het water zelf en vindt moeiteloos de meest natuurlijke weg naar beneden. De canyon is haar terrein. Vederlicht abseilt ze langs de watervallen en glimlacht.

Canyoning, Madeira, Portugal

Canyoning, collega Wouter Willaert

Voor mijn collega’s is canyoning ook een nieuwe ervaring. Wouter filmt onderweg alle bijzondere passages met z’n Go Pro en gaat volledig uit z’n dak bij de laatste sprong; een enorme jump van een meter of vijf. Als ik in de diepte naar het water kijk, besluit ik dat ik aan de iets minder heftige kant afdaal met als excuus dat ik nog een paar mooie foto’s wil maken van degenen die de sprong wel aandurven. Ja, ja.

Canyoning, Madeira, Portugal, de sprong van Noortje Deutekom

De sprong van collega Noortje Deutekom, Canyoning, Madeira, Portugal

Walvissen en Dolfijnen

In de middag wacht ons een nieuw water avontuur en stuiteren we met een speedboot over de hoge golven van de Atlantische Oceaan. Biologe Sara Pestana Jardim vertelt dat er kleine walvissen zijn gespot op een paar kilometer uit de kust. Om de dieren niet te storen werken ze op Madeira nog op de traditionele manier. Vanaf de kliffen speuren spotters met verrekijkers de oceaan af en geven via de mobiele telefoon, dat dan weer wel, de lokaties van de walvissen en dolfijnen door. Omdat de zee vandaag ruig is zwemmen de dieren dieper en komen ze minder vaak boven het wateroppervlak uit, vertelt Sara. Toch is er één walvis, die zich een paar keer laat zien.

Madeira vanaf de Atlantische Oceaan, Portugal

Madeira vanaf de Atlantische Oceaan, Portugal

Kliffen

Op de terugweg varen we dicht langs de enorme kliffen aan de zuidkust van Madeira. Hoog boven ons zien we de skywalk van de Cabo Girão klif, met 580 meter de hoogste klif van Europa. Onderaan liggen op een klein en betrekkelijk vlak stukje land nog een paar landbouwgronden. Vanwege het bergachtige karakter van Madeira wordt elke mogelijkheid gebruikt om onder meer bananen, passievruchten, mango’s en suikerriet te verbouwen.

Onder de kliffen van Madeira, Portugal

Elk stukje vlak land op Madeira wordt gebruikt voor landbouw

Even verderop steken uit de oceaan enorme rotsformaties. Tijdens het fotograferen valt me nog niets op. Later zie ik er echter het gezicht van een aapmens in met in zijn nek een zwaard, maargoed misschien heb ik een iets te grote fantasie. Of zou het de werking zijn van de Poncha, een populaire alcoholische drank, die ik tijdens de feestelijke slotavond met folkloristische dans met steeds meer plezier tot me neem?

Meer over Madeira:
Visit Madeira
Explore Madeira

The Ape Man, Madeira, Portugal

The Ape Man, Madeira, Portugal

 

Bailinho danser, Madeira, Portugal-copy

Bailinho danser van een folkloristische dansgroep, Madeira, Portugal

Bailinho danseres, Madeira, Portugal

Bailinho danseres, Madeira, Portugal

Folkloristisch dansen, Madeira, Portugal

Folkloristisch dansen, Madeira, Portugal

 

Peters Frank
Reis mee
Laatste berichten van Peters Frank (alles zien)
  1. Hallo Peter,
    Ik heb met plezier jouw reisverslag van Madeira gelezen. Maar het volgende moet me van het hart. Zou je misschien enige terughoudendheid in acht kunnen nemen wat betreft de promotie van allerlei moderne sporten zoals mountainbiken op zo.n prachtig eiland. Er zijn al zoveel plaatsen in de wereld waar je de snelle vakanties kan beoefenen. Je zal maar een mooie wandeling aan het maken zijn en dan kom je ineens een groep verklede mensen tegen die stijf staan van de adrenaline tijdens canyoning. Dat ziet er toch echt niet uit en doet wat mij betreft enorm afbreuk aan het landschap. Waarom moet er nou altijd en eeuwig “iets te doen zijn”. Deltaflying en tussen de bomen door razen aan kabels. Peter denk toch eens na en laat onder andere Madeira met rust.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>