Drie Dolomieten uitzichten die je gezien moet hebben

De Dolomieten, misschien wel het mooiste gebied in de Alpen. De bergketen kenmerkt zich door lieflijke dalen met daarboven ruige, kale toppen die bij zonsopgang en zonsondergang fel rood en oranje kunnen kleuren. Fotografisch zeer interessant. Ik heb er sinds mijn 16e meer dan tienduizend foto's genomen en het blijft elke keer weer een genot om er te zijn. Sommige plekken zijn moeilijk bereikbaar en alleen te zien na een zware bergtocht, maar er zijn genoeg uitzichten die gemakkelijk bereikbaar zijn.

Bergdorpje in de Dolomieten

Avondrood in Tofana in de Dolomieten in Italië

Avondrood, Tofana gezien vanaf Lagazuoi, Dolomieten, Italië

Lagazuoi

Lagazuoi is één van mijn favoriete bergtoppen en voor een 360 graden uitzicht van de buitencategorie is het bijna te eenvoudig om er te komen. Vanuit Cortina d’Ampezzo rijd je in een half uur naar Passo Falzarego op 2105 meter hoogte. Vanaf de pas gaat een kabelbaan naar berghut Lagazuoi. Op bijna 3000 meter hoogte kun je in het zonnetje op het terras genieten van heerlijke Italiaanse koffie met apfelstrüdel, een uitgebreide lunch of andere gerechten van de kaart en tegelijkertijd uitkijken over een weids Dolomieten landschap. Met bergen als Tofana di Rozes, Odle, Antelao, Pelmo, Civetta en Marmolada om maar een paar iconen te noemen.

Laatste licht op de top van Lagazuoi in de Dolomieten

Laatste licht op de top van Lagazuoi

Zonsondergang vanaf de top van Lagazuoi

De zon gaat onder op de top van de Lagazuoi in de Dolomieten

In de berghut kun je overnachten. Er zijn prima slaapzalen waar je voor een prikkie kunt slapen, maar je kunt ook een eigen kamer huren. Huttenwaard Guido Pompanin is een erg aardige man, die goed Engels spreekt. Als je hem ontmoet, doe hem dan de groeten van fotograaf Frank uit Nederland!

Uitzicht vanaf Lagazuoi na zonsondergang met Antelao, Pelmo en Civetta

Uitzicht vanaf Lagazuoi na zonsondergang met Antelao, Pelmo en Civetta

Kruis in het maanlicht bij Lagazuoi

Lagazuoi bij nacht in maanlicht

Top uitzicht

Vanaf het terras is het uitzicht al mooi, maar als je naar het topkruis loopt op de Forcella Lagazuoi is het uitzicht nog spectaculairder. Vanaf de top kijk je op bijna alle beroemde toppen van de Dolomieten. Je loopt er via een prima wandelpad in 20 minuten naartoe. Zorg wel voor warme kleding, regenkleding en goede schoenen. Het weer kan snel omslaan, dus wees voorbereid. Het is ook opletten geblazen bij het topkruis vanwege de duizelingwekkende afgrond op slechts een paar meter afstand, maar als je aan de goede kant blijft is er niets aan de hand. Ik ben er met mijn kinderen geweest en die vonden het ‘helemaal niet eng papa’, maar ze mochten geen tikkertje spelen en verstoppertje al helemaal niet.

Forcella Lagazuoi in de Dolomieten

De zonsondergang vind ik vanaf de top het mooist. De zonsopgang is ook niet verkeerd, zeker met een beetje mist in het dal, maar de zon blijft lang achter de Tofana di Rozes hangen. Waarschijnlijk is dit ook een soort van beroepsdeformatie. Het uitzicht is zelfs indrukwekkend bij daglicht, als de zon eigenlijk te hoog staat om sfeervolle foto’s te maken, dus altijd de moeite waard!

Zonsopgang vanaf de Lagazuoi in de Dolomieten in Italië

Zonsopgang Lagazuoi

De zon kont op bij Lagazuoi

Fotograferen vanaf de top van Lagazuoi

Fotograferen vanaf de top van Lagazuoi

Baita Segantini

Dat is de naam van het pittoreske barretje dat bij het gelijknamige meer staat. Bij zonsondergang is het er het mooist als de ruige toppen van de Pale di San Martino worden beschenen door de laatste zonnestralen en weerspiegelen in het meertje. Omdat je bij het meertje zo dicht op de bergtoppen zit zijn ze extra indrukwekkend!

Baita Segantini met de Pale di San Martino bij zonsondergang

Baita Segantini met de Pale di San Martino bij zonsondergang

Uitzicht op het Parco Naturale di Paneveggio

Uitzicht op het Parco Naturale di Paneveggio

Het uitzicht naar de andere kant richting het Natuurpark van Panneveggio is ook erg mooi. Je kunt kilometers ver de vallei in kijken. Baita Segantini is te bereiken via Passo Rolle. Op de pas kun je de auto parkeren en dan de wandeling van ongeveer een uur maken over een goed begaanbare onverharde weg. Onderweg passeer je de berghut Capanna Cervino, waar je nog een authentieke Italiaanse koffie kunt krijgen en waar producten uit de regio op de menukaart staan.

Passo Rolle naar Baita Segantini

Let er op dat je een wandelkaart meeneemt en goede kleding bij je hebt. Baita Segantini ligt lager dan Lagazuoi, maar als het weer omslaat kan het venijnig koud worden. Ik heb in juni nog door een dik pak sneeuw gelopen. Het zorgt wel voor heel mooie plaatjes.

Baita Segantini met Pale di San Martino in de sneeuw

Baita Segantini met Pale di San Martino in de sneeuw in juni!

Tre Cime di Lavaredo (Drei Zinnen)

De noordwanden van de Tre Cime di Lavaredo behoren tot de meest gefotografeerde bergen onder landschapsfotografen. Ze zijn dan ook zeer fotogeniek. Ook deze bergen zijn vrij eenvoudig te bereiken. Je kunt de auto bij Rifugio Auronzo parkeren. Dat is met bijna € 30,- wel prijzig, maar het is echt de moeite waard. Vanaf Auronzo loopt een vlakke onverharde weg naar Rifugio Lavaredo. Van daar gaat een steil klimmetje naar de pas, vervolgens een afdaling en een laatste klim naar de Rifugio Locatelli ofwel de Drei Zinnen Hütte. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Je moet er dus iets meer moeite voor doen, maar de route loopt over goed begaanbare wandelpaden en onverharde wegen en de beloning is fenomenaal. Neem echt een wandelkaart mee, want er zijn verschillende paden en mocht het mistig worden dan heb je de kaart ter oriëntatie. Ook in dit gebied begeef je je in Hoog Alpien terrein, dus bereid je goed voor op weersveranderingen.

Rifugio Locatelli met Tre Cime di Lavaredo bij zonsondergang

Rifugio Locatelli met Tre Cime di Lavaredo bij zonsondergang

Rifugio Locatelli met Tre Cime di Lavaredo in de nacht

Bij de Rifugio sta je midden in een Dolomieten landschap met uitzichten naar alle kanten. Voor je de torenhoge Tre Cime di Lavaredo ofwel de Drei Zinnen! Drie kaarsrechte noordwanden. Ze zijn al vastgelegd op elk uur van de dag én de nacht. De melkweg is met het blote oog te zien boven de wanden. Met lange sluitertijden van 20 tot 30 seconden, hoge ISO waarden en een groot diafragma kun je de melkweg en de sterren uitstekend fotograferen.

Heldere sterrenhemel in de Dolomieten

Heldere nacht in de Dolomieten

Overdag is de zonsondergang de beste tijd voor foto’s van de Tre Cime omdat ze dan gedeeltelijk in het licht komen te liggen. Voor de zonsopgang zijn de bergmeertjes die je een stukje lager kunt zien liggen heel erg mooi.

Tre Cime di Lavaredo bij zonsondergang

Goudklompen, Tre Cime di Lavaredo bij zonsondergang

Langlahn Spitze bij zonsopgang

Langlahn Spitze bij zonsopgang in meertje onder de hut

Een meertje bij Paternkofel in ochtendlicht

Paternkofel in ochtendlicht bij meertje onder de hut

In de berghut kun je overnachten in slaapzalen. De hut is veel minder luxe dan de Lagazuoi berghut met minder goede voorzieningen, maar al zou je er moeten overnachten in een tent dan compenseert het ruige maanlandschap alle ontbrekende comfort.

Praktische informatie

Beste tijd om te gaan: juni t/m september
Wandelkaarten: schaal 1:25.000
Rifugio Lagazoui
Baita Segantini
Rifugio Locatelli / Drei Zinnen Hütte

Extra tip:

De Marmolada, de hoogste berg van de Dolomieten, is ook per kabelbaan te bereiken. Vanuit Malga Ciapela vertrekt een kabelbaan naar de Punta Rocca op 3265 meter hoogte. Vanaf het uitkijkpunt kijk je over de hele Dolomieten uit. Het uitzicht is fantastisch, maar je kunt er alleen komen tussen 09.00 en 16.00 uur. Buiten die uren gaat er geen kabelbaan. Bij zonsopgang en zonsondergang kun je er helaas niet fotograferen, maar goed, dat doet niets af aan het uitzicht. Neem ook hier warme kleding mee. De temperatuur op de top is ongeveer 12 graden lager dan in het dal en er staat vaak wind, dus de gevoelstemperatuur kan rond het vriespunt zijn als het in het dal 20 graden is.

Uitzicht vanaf de Marmolada op Sella en Sasso Lungo

Uitzicht vanaf de Marmolada op Sella en Sasso Lungo

Uitzicht vanaf de Marmolada

Uitzicht vanaf de Marmolada

Peters Frank
Reis mee
Laatste berichten van Peters Frank (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>