Het is zo gruwelijk koud dat mijn neusharen bevriezen bij de eerste stap die ik buiten zet. Het is -35 graden. Eigenlijk geen temperatuur om eens lekker te gaan fotograferen, maar om het noorderlicht te vangen moet je soms ontberingen doorstaan.

Noorderlicht boven de vakantiehuisjes van Harriniva.

Noorderlicht boven de vakantiehuisjes van Harriniva.

Op jacht naar het Noorderlicht

En die ontberingen zal ik met opgeheven hoofd trotseren, bedacht ik me net toen ik nog binnen was. Ik ben tenslotte een echte vent. Laat me door niets tegenhouden. ‘Kou is een emotie’, het koud hebben is voor mietjes, maar na ongeveer vijf minuten in de buitenlucht word ik weer mezelf en begin me serieus zorgen te maken over mijn tenen, vingers en ogen.

Toch blijf ik buiten. De keren dat ik me op 200 km boven de poolcirkel begeef zijn zeldzaam en vandaag is dé gelegenheid om het noorderlicht te ervaren omdat de voorspellingen goed zijn voor de lucht boven outdoorcentrum Harriniva in Muonio, Finland.


Voor het noorderlicht is wel een aantal voorwaarden noodzakelijk. Zo moet er natuurlijk een heldere hemel zijn, half bewolkt is ook prima, dat kan nog voor mooie lichteffecten zorgen, maar als er geen sterren te zien zijn kun je ook geen noorderlicht waarnemen. Tijdens een maanloze nacht is het noorderlicht beter waarneembaar omdat de hemel dan donkerder is, maar het maanlicht zorgt er ook voor dat de voorgrond in foto’s mooier verlicht wordt. Het heeft dus voor- en nadelen.

Ook moet de sterkte van het noorderlicht tenminste 4 zijn op een schaal van 10 om het goed te kunnen zien. Er zijn talloze noorderlicht-apps, waaronder een Nederlandse, ontwikkeld door Voigt Travel: Noorderlicht-App.

Harriniva, Muonio, Finland

Muonio, Finland

Mochten de omstandigheden tegen zitten dan is Harriniva nog steeds een prima plek om te verblijven. Je kunt er schitterende sneeuwscootertochten maken door het omliggende heuvellandschap en sleetochten met husky’s of rendieren. Ook zijn sneeuwschoenwandelingen en activiteiten als ijsvissen en langlaufen mogelijk.

Maar nu ben ik er voor één van de mooiste natuurverschijnselen op aarde; aurora borealis. En ik heb geluk! De voorspellingen blijken te kloppen. Aan de hemel zijn de eerste sluiers van het licht te zien. De ongemakken vervagen en het magische licht verheldert de geest. Hoe meer mijn ogen aan het donker wennen hoe mooier het wordt.

Noorderlicht boven de bossen van Muonio, Finland

Boven de huisjes van Harriniva is het licht het meest helder, maar ook achter me boven de bossen is het prachtig. Vanaf statief maak ik verschillende opnamen met een sluitertijd van maximaal 30 seconden, diafragma f/3.5 en ISO waarde 1600.

Het licht is werkelijk magisch. Groene golven dansen in slow motion langs de sterren aan de hemel. Op het LCD-schermpje van mijn camera ziet het er nog spectaculairder uit omdat de sensor meer kan vastleggen dan ik met mijn ogen kan waarnemen. Hoewel ik sta te blauwbekken in de ijzige kou, mijn tenen niet meer voel en de ijspegels tot aan mijn knieën hangen is het de ontbering meer dan waard.

Flarden noorderlicht boven Honningsvag, Noorwegen.

De Noordkaap in Noorwegen

Het noorderlicht zien is overigens helemaal niet zo vanzelfsprekend als deze avond. Bij het stadje Honningsvag net onder de Noordkaap in Noorwegen is de lucht kraakhelder, maar is het licht nauwelijks waarneembaar. Ook hier sta ik met zes lagen bovenkleding, drie broeken, drie paar handschoenen, muts, capuchon en dubbele sokken te vernikkelen van de kou, maar in dit geval zonder resultaat. Alhoewel, op het lcd schermpje van mijn camera zie ik een paar lichte vlekken aan de hemel.

Flarden noorderlicht boven Honningsvag, Noorwegen.

Honningsvag is vooral bekend als toegangspoort tot de Noordkaap; het noordelijkste puntje van het vasteland van Europa. In de winter kun je in colonne achter een sneeuwschuiver van Honningsvag naar de Noordkaap rijden of meegaan met de Noordkaap Express. De weg naar de Noordkaap is een spectaculaire route door arctische landschappen. Het gebied is desolaat, onherbergzaam, maar van zo’n ongeëvenaarde schoonheid dat een bezoek een onuitwisbare indruk achter laat.

Weg naar de Noordkaap door desolate Arctische landschappen.

Halverwege de winter als er weer daglicht is, is het landschap gehuld in diep blauwe tinten die contrasteren met de warme gloed van het lage licht dat net boven de horizon verschijnt. Als het donker wordt danst het noorderlicht boven het kale heuvellandschap. Tenminste dat is mijn hoop, maar ik moet het doen met een paar schimmige flarden aan de sterrenhemel. Toch is de Noordkaap zo indrukwekkend dat het ook zonder het noorderlicht de moeite waard is.

Zonsondergang boven de desolate landschappen van de Noordkaap.

Skyline Honningsvag.

Menesjärvi, Finland

Terug in Finland is het ons helaas niet gegeven om het licht spektakel nog eens te aanschouwen. Boven het Nuorgam vakantie dorp van Raimo en Marjatta aan de Teno rivier is het bewolkt, maar Raimo is een uitstekende fotograaf. In het restaurant loopt op de TV’s een slideshow met jaloersmakende noorderlichtfoto’s uit de omgeving. Het is even tandenknarsen, maar binnen is het in ieder geval warm en het eten is heerlijk.

Iets zuidelijker is het noorderlicht gelukkig guller. Bij outdoorcentrum en Korpikartanohotel in Menesjärvi ligt een uitgestrekt meer. Er is nauwelijks omgevingslicht dus een prima plek om de sterrenhemel en het noorderlicht vast te leggen. Ik stap af van de standaard instellingen om het natuurverschijnsel te fotograferen en wil een langere sluitertijd gebruiken waardoor sterrenstrepen ontstaan en het noorderlicht als een snelweg van licht aan de horizon verschijnt.

Noorderlicht boven het meer van Menesjärvi, Finland.

Omdat het Korpikartanohotel ‘gespecialiseerd is in noorderlicht’, zoals de eigenaar me vertelt zijn er nog meer mensen die het willen zien en vastleggen. Leuk is dat we daardoor op het bevroren meer kunnen experimenteren met kunstlicht en een soort oog van Sauron uit Lord of the Rings creëren. Het noorderlicht is niet super sterk, maar met een lange sluitertijd kan ik het prima vastleggen. Ook in Menesjärvi kun je meer doen dan alleen het noorderlicht bekijken. Overdag maken we een mooie sneeuwscootertocht over het meer en een sneeuwschoenwandeling door de bossen.

Noorderlicht boven het meer van Menesjärvi, Finland met ‘oog van Sauron’.

Sneeuwscootertocht over het meer van Menesjärvi, Finland.

Karigasniemi, Finland

Nog iets zuidelijker neemt Sebastian Rasmus van familiehotel Karigasniemi ons mee op een sneeuwscootertocht naar de berg Ailigas. De berg is heilig voor de Sámi bevolking waartoe hij behoort. Het meest indrukwekkend vindt hij het noorderlicht dat boven de berg kan dansen. Ook voor de Finnen zelf blijft het een bijzonder fenomeen. Het noorderlicht boven de Ailigas krijgen we helaas niet te zien, maar later op de avond als we richting het vliegveld rijden krijgen we toch nog een toetje geserveerd. Boven ons kleurt de hemel groen alsof de zonnewind tot stormkracht is aangetrokken.

Noorderlicht boven de E75 richting Inari.

Meer informatie over:
Finland: visitfinland.fi en visitfinland.com
Noorwegen: visitnorway.nl

Peters Frank
Reis mee

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>