Waarom moet jij naar Madeira!?

Madeira is een eiland dat behoort tot Portugal. Echter ligt het midden in de Noordelijke Atlantische Oceaan op een kleine 700 kilometer zwemmen van Marokko en nog veel verder vanuit de haven van Lissabon. Naast het feit dat het eiland in één woord ’schitterend’ is, staat het bij veel mensen bekend als rustoord voor de oudere bevolking van Europa. Niet heel verwonderlijk met een klimaat dat zorgt voor warm weer tussen maart en november, een groot assortiment hotels, heerlijke wijnen, en dat over het algemeen goed betaalbaar is

Gekleurde huizen versieren de heuvels rond Funchal

Gekleurde huizen versieren de heuvels rond Funchal

Mijn vliegreis werd uitgevoerd door TAP Portugal. Deze maatschappij vliegt meerdere keren per week vanuit Amsterdam naar Lissabon en vanuit daar verder naar Madeira. Tot mijn verbazing werd er op elke vlucht (afhankelijk van het tijdstip) ontbijt, lunch of diner geserveerd, iets dat niet gebruikelijk is voor een budget-airliner. De goedkoopste tickets voor deze reis van minimaal zes uur gaan over de balie voor zo’n € 200. De vlucht van Amsterdam naar Lissabon duurt 3 uur en van Lissabon naar Madeira kost 1 uur en 45 minuten.

Santa Cruz is het dorpje waar het vliegveld gebouwd is en aangezien niks heel ver is op dit eiland sta je zo’n 30 minuten later in het centrum van Funchal. Het uitzicht over de Atlantische Oceaan en de rotskust van de zuidkant van dit eiland is werkelijk adembenemend. Madeira is overigens niet echt rijk aan zandstranden maar dat komt de schoonheid dan weer ten goede.

Ontdek Funchal

Om de rijke geschiedenis en cultuur van de stad te ontdekken worden wij op sleeptouw genomen door een van de History Tellers. Een vrijwilligersorganisatie die bulkt van de verhalen over het ontstaan van alles wat leeft (en niet leeft) op Madeira. Voor de cultuurliefhebber is deze city-tour een onuitputtelijke bron van informatie.

Voor een ieder die dezelfde informatie het liefst in een notendop heeft is de Tukxi-tour de tip van de dag. Ondanks dat tuktuks natuurlijk niets te maken hebben met de hiervoor genoemde cultuur zijn het wel uitstekende vervoersmiddelen om de toeristen in groepjes van drie door de stad te manoeuvreren. Ze zijn ook nog eens elektrisch dus goed voor de mooie natuur. Mijn chauffeuse Jessica vertelt onderweg van punt naar punt, in vloeiend Engels, leuke en interessante feitjes over de stad en het eiland. De tour van anderhalf uur vliegt werkelijk voorbij en is voor € 45 per tuktuk zeker een aanrader.

IMG_4142

Zonsopkomst vanaf het balkon van Hotel Baja Azul

Vanaf de haven van Funchal vertrekt een kabelbaan naar de top van de berg, toepasselijk genaamd ‘Monte’. Vanwege de ligging en het klimaat van Madeira is de top van de Monte regelmatig gehuld in de wolken. Nu stopt de kabelbaan niet helemaal op de top en is het uitzicht over de stad dan vrijwel altijd fantastisch. De cruiseschepen in de haven worden kleiner en kleiner naarmate de tocht langer duurt. De groene heuvels en bergen om je heen liggen bezaaid met huisjes en hier en daar een lokale wijngaard.

Omhoog gaat makkelijk maar naar beneden nog eenvoudiger. Vanaf deze berg vertrekken namelijk de Toboggan sleetjes. Van oudsher een manier om gewassen en producten vanaf de flanken van de berg naar de haven en de markt te krijgen, nu een attractie voor toeristen. In een grote rieten mand op ijzers, bestuurd door twee gidsen scheer je over de (gewoon openbare!) weg naar beneden. Met speciale schoenen schieten de heren vol in de ankers als om de bocht een taxi voor ons invoegt, al driftend beweegt de Toboggan zich in rap tempo naar beneden. Dit is een unieke manier van vermaak! Het ritje van zo’n 5 minuten levert dan ook gegarandeerd vrolijke gezichten op.

IMG_4173

De markt van Funchal

De hele maand juni staat bij de inwoners van Funchal in het teken van het Atlantic Festival en dan vooral het vuurwerk. Niet zomaar vuurwerk, nee, heuse wedstrijden. Elke zaterdag is er namelijk een ander gastland aan de beurt om de haven van Funchal te verlichten met een unieke vuurwerkshow. Het eiland loopt dan uit en een speciaal geselecteerde jury (je hoeft alleen maar een kaartje te kopen om deel van deze jury te zijn) beoordeelt de show op verschillende punten. Aan het einde van de maand krijgt het winnende land de eervolle vermelding en mag die titel het hele jaar dragen.

Ponta de São Lourenço

Dat Madeira mooi is werd mij al gauw duidelijk maar er was nog een specifieke plek die ik graag wilde zien. Ponta de São Lourenço is de 6 kilometer lange landtong in het oosten van Madeira. Het is een natuurreservaat met panoramische uitzichten op de vulkanische rotsformaties en de Atlantische Oceaan. Een uniek landschap vergeleken met de de rest van het eiland.

Ponta do Castelo is het meest noordelijke puntje van Ponta de São Lourenço. Hier slaat de woeste Atlantische Oceaan tegen de torenhoge klippen stuk. Het kraakheldere en azuurblauwe water ligt honderden meters onder je wanneer je over het randje de diepte in kijkt. Een natuurlijk spektakel dat niemand mag missen als je dit eiland bezoekt. Neem een lokale bus of een tour en maak een rustgevende wandeling over de uitgestrekte klip. De meeste toeristen blijven namelijk enkel bij de busstop en dat geeft de avonturier de gelegenheid om van het gebaande pad af te wijken!

De ruige kust van Oost Madeira

De ruige kust van Oost Madeira

Madeira is de bestemming voor mensen die op zoek zijn naar een de relaxte mediterrane sfeer, ruige en overweldigende natuur, goede wijnen, en culinaire uitspattingen. Er is voor iedereen wel iets te doen, al moeten de junioren daar nog achter komen. Maar dat zal niet lang meer duren.

Sander
Volg me!
 1. Daan zegt:

  Hallo,

  Is november ook een geschikte tijd om naar Madeira te gaan? Ik krijg in november pas vakantie met mijn vriendin en we twijfelen of dit een geschikte periode is. Wat kan je qua weer verwachten en hoe is de natuur in die maand? Iemand zei dat in november de bloemen en het klimaat een stuk minder is dan in het voorjaar?

  Heb je verder nog tips om mooie en actieve uitjes te doen?

  Groet,

  D.

  • Hi Daan!

   In principe kun je natuurlijk altijd naar Madeira gaan. Mijn ervaring is vaak dat het allemaal wel mee valt met het weer, ondanks bekende voorspellingen.

   Toch, als je kijkt op Klimaat.info, zie je dat de regentijd weer aanbreekt in Madeira. Het neigt al naar 11 dagen per maand neerslag. Voor wandelingen door de natuur zou dit geen probleem hoeven zijn. Stranddagen zullen een stuk zeldzamer zijn.

   Klimaat.info is een hele handige website die ik vaak gebruik om te kijken wat het weer doet in verschillende steden in een land!

   Succes!

 2. Wij zijn opzoek naar een leuk appartement in een levendig plaatsje met leuke terrassen en restaurantjes.
  Natuurlijk is Fuchal de bekendste maar is er nog een plaatsje met de zelfde faciliteiten maar minder druk?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>