Papegaaiduikers spotten in Schotland

Nadat ik vorig jaar geen puffins (papegaaiduikertjes) had kunnen zien op de Lofoten in Noorwegen, hoopte ik om deze kleine, toch ietwat bizarre vogeltjes te kunnen zien tijdens mijn mini-break naar Schotland. Heel lang heb ik niet hoeven te wachten.

Isle of May

Vanuit Edinburgh nemen we de auto richting het kustdorpje Kirkcaldy. Een idyllisch ogend dorpje dat op een klein uur rijden van Edinburgh ligt, aan de oostkust van Schotland. Daar nemen we de ferry van ‘Pleasure Cruises’ die ons voor £25 naar het ‘Isle of May’ brengt. Het May eiland ligt in de Firth of Forth en is slechts 1,8km lang en minder dan een halve kilometer breed. Er zijn geen permanente bewoners aanwezig, behalve de vele vogels. Afhankelijk van de tijd van het jaar kan je hier zeezwaluwen, stormvogels, kuifaalschovers, eidereenden, allerlei soorten meeuwen en nog zoveel meer zien. De zeehonden verwelkomen je vanuit het water.

zeehonden

De zeehonden verwelkomen je vanuit het water

Vanaf eind maart, begin april komen de papegaaiduikertjes naar het Isle of May en aangezien ik hier half juli was, was de kans uitermate groot dat ik deze grappige lieverds zou tegenkomen. En ik ben niet ontgoocheld huiswaarts moeten gaan. Eens aan wal, kregen we een korte uitleg over wat mag en niet mag op het eiland. We hadden een grote twee uur om dit kleine eiland te verkennen. De meeste toeristen kwamen gepakt en gezakt met fotografie materiaal.


puffin isle of may

Puffin spotting, Isle of May

Puffin spotting in Schotland

Papegaaiduikers of puffins zijn zeevogels die gedurende het grootste deel van hun leven op zee leven. Pas als ze geslachtsrijp zijn komen ze naar de kusten om te paren en nest te bouwen. Je kan hen zien in Schotland, IJsland, Noorwegen, Ierland en zelfs aan de noordoostkust van Noord-Amerika. In de winter trekken ze verder naar het zuiden, tot aan de Middellandse Zee.

Papegaaiduikers zijn hele kleine vogels; net iets groter dan een duif, maar kleiner dan een eend. Ik had hen eerlijk gezegd groter verwacht. Het zijn monogame vogels waarbij de mannetjes de nestenbouwers zijn. Hij graaft lange nestgangen waar op het einde het nest wordt gebouwd. Soms worden ook konijnenpijpen gebruikt. De vrouwelijke vogels leggen in het nest slechts één ei en beide ouders voeren het jong gedurende één tot twee maanden vis. Na verloop van tijd laten ze het jong in de steek en moet het zichzelf maar zien te redden. In de nacht vertrekken de jongen dan wandelend richting oceaan, waarbij ze uiteindelijk gewoon van de rotsen springen om in het water te geraken. Na vier of vijf jaar zijn de vogels geslachtsrijp, maar ze kunnen wel dertig jaar oud worden.

puffin-lodde

De puffin vangt lodde, waarvan hij er veel gelijktijdig overdwars in zijn mond kan bewaren door ze met zijn tong in zijn snavel te klemmen

Goede vliegers lijken de vogels niet. Hun vleugeltjes zijn eigenlijk veel te kort, maar doordat ze deze wel 400 keer per minuut slaan, kunnen ze toch een snelheid van 85 km per uur behalen. Duiken gaat hen iets beter af en kunnen dit tot een diepte van 60 à 70 m.

puffin-vliegen

Het lijkt alsof ze bezig zijn met het plegen van zelfmoord als ze vanaf de kliffen richting de rotsen daaronder fladderen

De puffin fotograferen

Als fotografie liefhebber, heb ik mij hier naar hartenlust kunnen uitleven: uitgestrekt op mijn buik, kijkend naar deze grappige, kleine wezentjes. Het Schotse weer had die dag een off-day, waardoor er een stralend blauwe hemel met geen wolkje aan de lucht aanwezig was. Meer moet dat niet zijn! De natuur, de vogels, mijn Canon 50D, 100-400 lens en genieten maar. Kijkend naar deze vogels, glimlachen en op die knop drukken. Soms blijf je gewoon liggen, zonder op de knop te drukken, maar genietend van het moment zelf.

Sommige fotografen komen gepakt en gezakt aan wal. Een goede zoom heb je zeker nodig, want met een gewone 24-70 lens kom je toch net iets tekort. Zorg dat je je telelens kan laten rusten op je beanbag en dan kan je rustig enkele uren op dezelfde spot blijven staan. Een statief zou ik je niet aanraden, want deze vogels komen pas tot uiting (in my humble opinion) als je op hun ooghoogte kan zitten of liggen.

Sylvie
Latest posts by Sylvie (see all)
  • Zalig om ze druk bezig te zien Josanne.
   IJsland is mijn volgende bestemming, van 3 tot 13 november. Tips zijn welkom!
   Puffins zal ik daar waarschijnlijk op dat moment niet meer tegenkomen.

 1. Jean Schoubs zegt:

  Ben fotograaf ,en zou graag PAPEGAAIDUIKERS FOTOGRAFEREN IN SCHOTLAND
  met welke fotograaf mag ik meegaan?

  • Sylvie Van zegt:

   Hoi Jean, ik ben gewoon met een vriendin richting Isle of May gevaren. Eens op het eiland kan je gewoon rustig rondwandelen of een plekje zoeken om de Puffins te fotograferen. Perfect mogelijk zonder een fotograaf als begeleider mee te hebben. Groeten, Sylvie

   • kathy zegt:

    hallo ,een vraagje weet u ook van wanneer tot wanneer ze in schotland blijven de leuke papegaaiduikers alvast bedankt groetjes kathy

 2. Hanneke zegt:

  Oh ik wil ze ook zo graag zien. Ik ga volgend jaar in maart naar Ijsland, lees ik dat je ze daar helemaal niet kunt zien in maart, pas in juni! Dus misschien maar een mini tripje naar Schotland maken dan volgend jaar juni ofzo? Of Newcastle misschien. Schijnt dat je ze daar ook kunt vinden.
  Leuke blog post iig, mooie foto’s 😀

  • Sylvie zegt:

   Dank je Hanneke.
   Je bent inderdaad net iets te vroeg in Ijsland om de Puffins te zien. Het zijn heel plezante en vooral intrigerende vogels om te zien. Ik vond het zalig om ze te observeren.
   Hopelijk lukt het je om ze te spotten!
   Groeten,
   Sylvie

 3. Wat een prachtige foto’s! Heb je gevonden via Google, wij plannen onze vakantie naar Schotland deze zomer, en ik hoop stiekem ook nog wat puffins te spotten (mijn zoontje van 2,5 is er helemaal weg van!). Heb net een nieuwe Canon EOS 80D aangeschaft en ben nog even aan het sparen voor een mooie zoomlens.

  • Sylvie zegt:

   Hoi Loes,
   Schotland zal zeker niet ontgoochelen! Zoveel te zien en doen, en vooral genieten van al het moois.
   Om de puffins goed te kunnen fotograferen heb je idd best een zoomlens nodig. Je kan er wel dicht bij geraken, maar met een gewone 18-55 lens zal je toch iets tekort komen.
   Ik wens jullie een mooie reis toe! Laat maar weten hoe het jullie bevallen is.
   Groetjes,
   Sylvie

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>