Met haar unieke landschap en aangename klimaat is Lanzarote een geliefde bestemming. Zeker voor fietsers. Op de racefiets, mountainbike of e-bike; voor elk wat wils.

‘It’s ugly but so beautiful’. Dave is een Schot die tegen de zestig loopt en al bijna 10 jaar op het eiland vertoefd. Bruine kop en stevige bovenbenen. ‘Veertig jaar fiets ik al. Dit blijft toch één van de mooiste plekken. Lanzarote heeft een uniek vulkanisch landschap. Het is één van de kleinere en bovenal rustige Canarische Eilanden. Strak geasfalteerde wegen met relatief weinig verkeer. Genoeg hoogteverschil voor inspanning en uitdaging. Ook geschikt voor de mindere klimgeiten. Dave verzorgt namens Bike Sensations fietstochten op het eiland en neemt me op pad.

Lanzarote op twee wielen

Maanlandschap

Het is even wennen om op de halve meter brede vluchtstrook te fietsen op één van de doorgaande wegen van het eiland waar een maximale snelheid van 90 km per uur geldt. De kwaliteit van het wegdek is uitstekend. De berm wordt niet gebruikt als veredelde afvalbak. Langs de LZ-2 klimmen en dalen we op weg naar Yaiza. Net voor de kamelen rotonde staat een kameel achter een hek wat onverschillig voor zich uit te staren. We zijn vast niet de eerste die het beest vandaag omhoog ziet ploeteren. De vulkanen voor ons komen maar langzaam dichterbij. Het landschap verandert van zwart en stoffig met her en der witte huisjes naar een maanlandschap. Als we het Timanfaya duiveltje passeren weten we dat we ons op het bijzondere terrein van het nationaal park begeven. In een rechte lijn snijdt de tweebaansweg asfaltweg voor ons door het landschap van zwartgeblakerde lavastenen, geflankeerd door rustende vulkanen, die samen de Montañas del Fuego vormen. Honderden jaren geleden hebben uitbarstingen van deze vulkanen gezorgd voor het onherbergzame versteende landschap waar geen plant groeit of dier leeft. Waar normaal een ellenlange colonne van auto’s staat te wachten voor de parkeerplaats voor de busrit door de vuurbergen staan nu drie auto’s voor de slagboom. We zetten aan voor de beklimming naar Tinajo voor een welverdiende koffie met cheesecake.

Kamelen rotonde
Timanfaya duiveltje
Montañas del Fuego
Montañas del Fuego Lanzarote

Windje

Een grote hoeveelheid as is tijdens de uitbarstingen over Lanzarote terechtgekomen. De lavagronden blijken best vruchtbaar te zijn. Langs wijngaarden die in ommuurde halve cirkels zijn geplant ter bescherming tegen de wind vervolgen we onze weg terug naar Puerto del Carmen. De wind is, zoals op andere eilanden, wel iets om rekening mee te houden. Ondanks de aangename temperaturen kan de soms stevige wind leiden tot minder fijne gevoelstemperaturen en bovendien op de fiets verraderlijk zijn met windstoten.

In de verte is de glinsterende zee en de witte massa huisjes van Puerto del Carmen zichtbaar. Het klimwerk zit erop. We storten ons in de afdeling. Met 55 kilometer en bijna duizend hoogtemeters in de benen draaien we de Avenida de las Playas op.

Racefiets Lanzarote
Racefietsen op Lanzarote
Racefietsen Canarische Eilanden
Racefiets Lanzarote

Bike Sensations

Mañana, mañana. Op Lanzarote is het leven gemoedelijk. Een fijn klimaat en heerlijk fietsen. Johan Wagenaar kan het weten. Tien jaar geleden begon hij, na op vakantie aan het eiland verknocht te zijn geraakt, een bedrijfje in fietsverhuur. Van twintig fietsjes is Bike Sensations gegroeid naar 450 fietsen en zes winkels op het eiland. De vloot heeft een Nederlands tintje met het merk Sensa als hofleverancier. Wagenaar: ‘’Lanzarote heeft het afgelopen jaar een behoorlijke klap gehad. Ik verwacht dat het eiland steeds populairder wordt voor met name sporters. Neem bijvoorbeeld de Iron Man die hier jaarlijks wordt georganiseerd’’. Ook voor mountainbikers heeft het eiland genoeg te bieden. Voor ervaren bikers welteverstaan. Daar is Johan duidelijk over: ‘’De trails zijn zeer technisch. Rotsen en stenen gecombineerd met steile beklimmingen en pittige afdalingen maken het uitdagend maar ook gevaarlijk’’. Binnen de grenzen van het Nationaal Park Timanfaya is mountainbiken verboden. Daarbuiten kun je feitelijk iedere vulkaan afrazen. Vaste routes met wegaanduiding zijn er niet. Avontuurlijk, maar ook wat lastiger om echt een route te rijden.

Bike Sensations Lanzarote
Sensa Lanzarote

Dikke banden

Langs de grillige kustlijn loopt een pad dat Puerto del Carmen met Puerto Calero verbindt en zich verder zuidelijk uitstrekt. Ik heb de dunne bandjes verruilt voor dikke banden. Een eerste kennismaking met mountainbiken op Lanzarote. Vlijmscherp zijn de rotsen die uit de zee steken langs een afgrond met een diepte van zeker vijftig meter. Manoeuvrerend langs stenen en keien zoeken de banden van mijn Sensa grip. Afstappen en stukjes lopen op deze route is geen schande. Soms is fietsen simpelweg niet mogelijk. Na een stukje ontspannen trappen op de verlaten boulevard van Puerto Calera, met uitzicht op een jachthaven, begin ik aan het tweede deel offroad richting Playa Quemada. De trails worden smaller en lastiger. Snelheid maken is onmogelijk. Mountainbiken op Lanzarote is best een uitdaging.

MTB Lanzarote

Mountainbiken op Lanzarote
Mountainbiken op de Canarische Eilanden

Fietsparadijs Lanzarote

Fietsvriendelijk is Lanzarote zeker. Hotels houden er rekening mee en de infrastructuur is goed. Zo is bijvoorbeeld van Puerto del Carmen naar de hoofdstad Arrecife een fietspad langs de kust aangelegd. Racefiets, mountainbike of e-bike, alles is mogelijk. Een klein fietsparadijsje.

Fietsparadijs Lanzarote

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>