Fantastische landschappen van licht glooiend tot hooggebergte en van woestijn tot wetland, heerlijke kusten, azuurblauwe zee, een eeuwenoude cultuur en prachtige steden die dansen op het ritme van de flamenco. Andalusië heeft alles wat een mens nodig heeft. Een streek voor levensgenieters.

Andalusië

Om een goede indruk te krijgen van deze regio in het uiterste zuiden van Spanje moet je er vaker naartoe of langer blijven. Het gebied is zo groot, dat het nauwelijks te doen is om alle highlights tijdens één reis te beleven. Je kunt er heerlijk van zon, zee en strand genieten langs de costa’s van Malaga, Torremolinos of Cadiz, maar wat te denken van het Alhambra in Granada, de Mezquita in Cordoba of het Plaza de España in Sevilla. Toeristische trekpleisters die wereldberoemd zijn en dan is dit nog maar een aandeel in het complete oeuvre, want er is nog veel meer te beleven.

Tickets voor het Alhambra
Wil je tickets voor het Alhambra dan raden wij die aan om vooraf te reserveren vanwege de enorme wachtrij. Koop hier alvast je tickets en je hoeft niet in de rij te staan: tickets online bestellen.

Mezquita, Cordoba

Mezquita, Cordoba

Alhambra, Granada

Alhambra, Granada

In deze blog neem ik je mee op een reis naar een iets minder toeristisch, maar misschien nog wel mooier deel van Andalusië en dat is het gebied rond de stad Ronda. In de afgelopen vijf jaar ben ik er vier keer geweest en het blijft schitterend. Vooral in de lente als de temperaturen al boven de 25 graden uitstijgen, maar de velden nog niet zijn platgebrand door de genadeloze zon. Het landschap verandert in het voorjaar in een golvende zee van frisse lente kleuren.

Andalusië

Andalusië in de lente

Langs A373, Andalusie

Langs A373, Andalusië in de lente

Ronda

Het meest kenmerkend aan de stad zelf is de Puente Nuevo, de gigantische brug die over de Tajo kloof ligt. De bouw begon in 1751 en duurde 42 jaar! Vanaf de brug heb je een schitterend uitzicht over het omliggende landschap en kijk je in de diepte van de kloof.

El Tajo doorklieft niet alleen de stad, je zou de kloof ook kunnen zien als een symbool voor de tweedeling in de samenleving. Politieke tegenstanders werden ten tijde van het communistische regime van de kliffen de diepte ingegooid. Ondanks deze zwarte bladzijde blijft de kloof met z’n indrukwekkende brug een schitterende bezienswaardigheid.

Puente Nuevo, Ronda, Andalusie

Puente Nuevo, Ronda, Andalusie

Ronda is één van de oudste steden in Spanje. Het bestond al voor de Romeinen. Buiten de stad zijn nog restanten van een Romeinse nederzetting gevonden, waarvan ruïnes en een amfitheater bewaard zijn gebleven. De stad is na het Romeinse tijdperk lange tijd overheerst door de Moren en dat zie je terug in de huizen, in mozaïeken en bogen. En niet alleen in Ronda, maar ook in omliggende steden.

Met de Plaza de Toros heeft Ronda de oudste nog in gebruik zijnde arena voor stierengevechten van Spanje. Schrijver Ernest Hemmingway, die jarenlang in Ronda woonde noemde stierenvechten ‘de enige vorm van kunst waarbij het leven van de kunstenaar op het spel staat’, maar tegenwoordig staat het steeds meer ter discussie. Hoewel stierenvechten nog diep verweven zit in de Andalusische cultuur en beroemde stierenvechters nog altijd worden vereerd, vinden steeds minder gevechten plaats. De arena in Ronda is vooral een museum, behalve in september.

Route van de witte dorpen

Ronda maakt deel uit van de route van de witte dorpen, la Ruta de los Pueblos Blancos. Deze route rijgt de mooist geleden dorpen in dit gebied aan één. Grazalema en Zahara de la Sierra zijn het meest schilderachtig. Zahara krult zich langs een heuveltop omhoog en heeft een prachtig uitzicht op het gelijknamige stuwmeer.

Zahara, Andalusie, Spanje

Zahara de la Sierra en meer van Zahara

Zahara, Andalusie, Spanje

Zahara de la Sierra

De bochtige bergweg van Zahara naar Grazalema is een belevenis op zich. Onderweg trekken nieuwe indrukwekkende vergezichten over het water en het natuurgebied van Grazalema aan je voorbij. Hier en daar zijn kleine parkeerplekken ontstaan, waardoor je iets langer en vooral veiliger kunt genieten.

Op de centrale pleintjes in beide dorpen kun je heerlijk uit eten. Je komt er natuurlijk toeristen tegen, maar ook veel inwoners uit de dorpen en dat maakt het heel gezellig. Tijdens hete Andalusische dagen is het in Grazalema vaak het best uit te houden, omdat het hoog in de bergen ligt.

Grazalema, Andalusie, Spanje

Het witte dorp Grazalema

Grotwoningen

De typische Andalusische wit gekalkte huizen met muren tot soms wel een meter dik, houden de zomerse hitte tegen (en in de winter de warmte vast). In Setenil hebben ze een andere effectieve manier gevonden om met de hoge temperaturen in Andalusië om te gaan; grotwoningen. Hier zijn huizen in de rotsen gebouwd, waardoor het binnen aangenaam blijft.

Grotwoningen, Setenil, Andalusie, Spanje

Grotwoningen, Setenil

Het is overigens niet altijd boven de 25 graden in de lente. In mei hebben we een week lang temperaturen van 12 graden gehad met veel regen. Voor het zwembad veel te koud, maar fotografisch gezien heel interessant omdat er prachtige luchten kunnen ontstaan en bijzondere lichtomstandigheden.

Toscaans Andalusie, Langs de MA8405 naar Setenil, Andalusie, Spanje

Landschap met wolken, langs MA8405 naar Setenil

Niet ver bij Setenil vandaan ligt Olvera. Deze stad is van mijlenver te zien en heel opvallend omdat op het hoogste punt een kathedraal en een burcht zijn gebouwd. Olvera is zeer fotogeniek en een lustobject voor mij als fotograaf.

Witte Stad boven Gele Bloemen, Olvera, Andalusie, Spanje

Witte Stad boven Gele Bloemen, Olvera

In Andalusië is op een waanzinnige manier gebouwd. Ook de stad Arcos de la Frontera is indrukwekkend en slingert langs de randen van een enorme klif. De route naar Arcos is eveneens de moeite waard. De wegen lopen door Toscaans aandoende heuvellandschappen met weidse vergezichten over glooiende korenvelden. Volgend voorjaar verblijven we waarschijnlijk weer in Andalusië. En Napels doen we later wel!

Meer foto’s van Andalusië: Andalusië

Leven langs de Afgrond, Arcos de la Frontera, Andalusie, Spanje

Leven langs de Afgrond, Arcos de la Frontera

Boerderij in het Gele Land, Loma de las Garrapatas, Andalusie, Spanje

Glooiende velden, Andalusië

Peters Frank
Reis mee
Laatste berichten van Peters Frank (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>