Meer dan een kuuroord

Verbaasd kijk ik nog een keer achterom. Weer iemand met een porseleinen kannetje in zijn hand. Het lijkt wel klein theepotje. Voor bezoekers ziet het er een beetje vreemd uit, hier is allerminst vreemd.

Karlovy Vary: meer dan alleen een kuuroord

Baden in luxe

Al eeuwenlang staat Karlovy Vary bekend als dé kuuroord-stad van West Bohemen, eigenlijk van heel Tsjechië. Met name welvarende buitenlandse gasten, de laatste jaren zijn de meeste bezoekers afkomstig uit Rusland, maken graag gebruik van de luxueuze faciliteiten waarover de stad beschikt. De bekendste en meest memorabele bezoekers, van Karl Marx tot Leonardo Di Caprio, hebben een goudkleurige tegel toegekend gekregen met daarop hun naam en het jaar van hun bezoek. Je vindt deze kleine ‘walk of fame’ voor de ingang van Hotel Pupp, het meest luxueuze hotel van de stad. Overigens is dit hotel, dat heeft gefigureerd in meerdere films, een prima startpunt voor een wandeling door de stad.

Kleine walk of fame voor de ingang van Hotel Pupp

Warmwaterbronnen

Twaalf warme bronnen ontspringen in Karlovy Vary, die naar verluidt een geneeskrachtig zwavel- en zouthoudend water leveren. Dit water wordt gebruikt om in te baden, maar heeft ook op een andere wijze een geneeskrachtige werking; als drinkwater, mits het rechtstreeks uit de bron afkomstig is. Je vindt in de stad dan ook diverse bronnen, ieder voorzien van een nummer. Het porseleinen kannetje waar men op straat mee loopt dient om dit water te kunnen drinken. Met een temperatuur variërend per bron van 30 tot 70 graden werkt het handvat van een kannetje als een rietje waarmee het water genoeg wordt gekoeld om het veilig te kunnen drinken.

Vridlo is bron nummer één en tevens de meest spectaculaire. Voortdurend spuit de bron water met een temperatuur van 72 graden tot zo’n 12 meter hoogte. Aangezien dit lastig tappen is heeft men hier tevens een aantal drinkpunten ondergebracht om je kannetje te kunnen vullen met het bruin gekleurde water. Een speurtocht langs alle bronnen leidt je kriskas door de stad.

Vridlo

Bron 13

De meest heilzame werking heeft de vloeistof afkomstig uit bron 13, de enige niet warmwaterbron. Het betreft de fabriek van Becherovka, waar een soort kruidenbitter met een alcoholpercentage van circa 38% wordt geproduceerd. Je komt al lopend door de stad een fles van zo’n 7 meter hoogte tegen. De voormalige fabriek aan de rand van de binnenstad is omgebouwd tot een museum, alwaar je een rondleiding kunt volgen, welke wordt afgesloten met een proeverij. Je krijgt alle vijf smaken van het pittige drankje voorgeschoteld en zult merken dat bron 13 toch de lekkerste vloeistof van alle bronnen bevat.

Becherovka

Tweedeling

Het straatbeeld is statig. Vier etages hoge met ornamenten versierde herenhuizen flankeren de rivier Tepla, die uitmondt in de Ohre, een bredere rivier die heel Bohemen doorkruist.

De Tepla roept met haar hoge kades en knotwilgen aan weerszijden meer het grachtengevoel op. De beboste heuvels achter de pastel getinte bebouwing en de stilte op straat doen je beseffen dat je niet op de Herengracht loopt. Brede en autovrije straten leiden je richting het oude deel van de stad. Het historische karakter van de stad zie je goed terug in verschillende bouwwerken, waaronder de Mill Colonnade. Te midden van deze zuilenrij bevinden zich meerdere bronnen. In dit deel van de stad komen de inwoners van Karlovy Vary eigenlijk zelden. Pas nadat je het tien etages hoge Thermal hotel, qua exterieur een herinnering aan de communistische tijd, bent gepasseerd kom je in het deel van het centrum terecht waar het een stuk drukker is en niemand meer met een vaasje in zijn hand rondloopt.

Statig is het straatbeeld

Statig is het straatbeeld

Ondanks dat Karlovy Vary onlosmakelijk verbonden is met het kuren is het een erg leuke stad om te bezoeken, ook al heb je helemaal niets met kuuroorden.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)
  1. Nellie zegt:

    Hoi,

    Dit jaar wil ik graag kuren in Tjechië, echter in zit in een rolstoel. Zijn er accomodaties geschikt voor mij?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>