Dubrovnik: de zweterige stad

Vaders in doordrenkte T-shirts, Italiaanse dames met waaiers en uitgeputte, jengelende kinderen: een bezoek aan Dubrovnik is voor iedereen een ware beproeving. Met haar nauwe, steile straatjes en een stadsmuur die geïnspireerd lijkt door de Chinese Muur, is een wandeling door deze stad geen peulenschil. Maar wel iedere voetstap waard, zo ontdekte ik afgelopen weekend aan het einde van mijn rondreis langs de Kroatische kust.

imgp4194

Dubronik blijft verbazen

Ik ben geen groot liefhebber van geschiedenis of kunst, maar in Dubrovnik viel ik van de ene verbazing in de andere. Wat bewoog de bewoners ertoe een tot wel 6 meter dikke en 25 meter hoge muur, met een totale lengte van bijna 2 kilometer, bovenop de steile rotsen te bouwen? Hoe kregen ze het voor elkaar om de stad compleet te herbouwen na de verwoestende aardbeving van 1667? Hoeveel werk heeft er gezeten in de maken van de vele beeldhouwwerken, het uithakken van de marmeren straatstenen en het bouwen van de trappen?

imgp4186

Voor wat hoort wat

Achteraf gezien, in de schaduw en het comfort van mijn eigen huis, ben ik het zweten allang vergeten. Eigenlijk moeten we niet zeuren, want het heeft de voormalige en huidige bewoners van Dubrovnik veel méér moeite gekost om de stad te bouwen en herbouwen. Voor wat hoort wat, toch?

Accommodatie

Hotels zijn er niet in het oude, ommuurde stadscentrum. Wel kun je er in een kamer of appartement bij een particulier logeren. Ik betaalde € 15 per persoon per nacht voor een kamer in Petra Guesthouse. You get what you pay for: de badkamer en wc zijn claustrofobisch en alles in het huis kraakt. Een beter alternatief is in het historische centrum zou Villa Flores zijn: een modern appartement voor maximaal 4 personen. Beide opties zijn vooral geschikt voor rugzaktoeristen, omdat het met de koffer een lange wandeling door het autovrije centrum van Dubrovnik zou zijn.

Eten en drinkenimgp41821

Dubrovnik is niet de goedkoopste stad van Kroatië. Toch zijn er, voor wie goed zoekt, barretjes en restaurants te vinden met schappelijke prijzen. De zijstraatjes die vanuit de hoofdstraat Placa Stradun in noordelijke richting gaan, zijn het beste uitgangspunt.

Voor een stevig maar gezond ontbijt kan ik je Smuuti aanraden (straat: Palmoticeva). De locals drinken het liefst capuccino bij Libertas (straat: vl. Frano Cetinić. ‘s Middags is het heerlijk afkoelen bij Buža, een geïmproviseerde bar op de rotsen net buiten de stadsmuur (zie foto). Je mag ook gewoon langs het terras lopen voor een verfrissende duik in de Adriatische Zee. De echte waaghalzen springen vanaf ongeveer 20 meter hoogte van de rotsen het water in. Je maag vullen kan al voor € 5 bij Tovjerna Maro in Ulica Petilovrijenci, die vooral Kroatische specialiteiten op het menu heeft. Probeer japrak eens: rijst en gehakt gerold in andijvie, met een erg smakelijke jus.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>