Stad van karakter

Om te beginnen met reizen besloten een vriend en ik drie dagen naar Hongarije te gaan en de stad Boedapest uit te pluizen. Boedapest is een interessante stad en perfect om er even tussenuit te zijn. Binnen anderhalf uur vliegen, kan jouw stedentrip hier beginnen.

Echte Boedapest sfeer

Aangekomen in Boedapest merken we gelijk dat deze stad nog niet zo bekend is met toeristen. De mensen spreken gebrekkig Engels en op de geldautomaten viel ons oog na een tijdje gelukkig op iets, wat Engels bleek te zijn. Vanaf het vliegveld is het goed te doen om een taxi te nemen naar een hotel, dat deden wij dus ook (let op een meter is verstandig)! Toen wij op de doorgaande weg kwamen, wilde de chauffeur ons graag zijn mooie auto en snelheden laten zien. “Welkom in Hongarije” met zijn absurde snelheden rond de 100/ 130 kilometer per uur en veel rechts inhalen. Deze chauffeur was tegen ons erg vriendelijk, maar wanneer het verkeer niet opschoot leek het spontaan een ‘brulaap’ te worden en keken wij maar snel een andere kant op. Met knikkende knieën konden we de Hongaarse grond onder onze voeten voelen.

Gedeelte Boeda en Pest

Boedapest is verdeeld tussen het oude Boeda en het moderne gedeelte Pest. Wij verblijven in het gedeelde Boeda en dit is het oude gedeelte. In Boeda zijn op straat veel oude mensen te zien en de gebouwen en straten zijn ietwat smerig. Hier lijken de mensen op het eerste gezicht ‘onvriendelijk’, maar dit zijn zij absoluut niet. Ze weten alleen nog niet zo goed hoe ze om moeten gaan met toeristen.

Het gedeelte Pest is duidelijk modern en schoner en er lopen hier veel jongeren rond. Hier zijn ze meer berekend op toeristen en de omgang verloopt daardoor wat soepeler. In dit gedeelte is ook een spiksplinternieuw winkelcentrum te bezoeken!

Boedapest tips

De vriendelijke meneer achter de receptie van ‘Hotel Bara’ heeft ons flink wat tips kunnen geven en wij vertrokken via Station Tér Moskva (goed bereikbaar) naar het winkelcentrum Mammut in Boeda, direct naast de drukke pleinen Széll Kálmán tér en Széna tér. Hier was toevallig ook een leuke, plaatselijke markt op zaterdagochtend. Dit winkelcentrum is leuk om te bezoeken, in de kleine restaurantjes en cafeetjes zie je altijd wel een groep mannen alcoholische drankjes benutten, zelfs om 10 uur ‘s ochtends.

Met de ondergrondse metro, bus nummer 86 en bus nummer 65 (langs de Donau) vervolgden wij onze weg naar “De Druipsteengrot” Pálvölgyi (adres: Szépvölgyi út 162, geopend van 10:00 tot 16:00, maandags gesloten). Deze tour door de grotten is erg interessant, de tourbegeleider spreekt goed Engels en je kunt hier mooie foto’s maken.

Er zijn af en toe (ook als je niet in het hoogseizoen komt) plaatselijke festivals. Het is kleinschalig maar leuk om mee te maken hoe de Hongaren uit hun dak gaan, van jong tot oud! Hoe je hier komt? Gewoon op het geluid afgaan.

Beautiful Landscape

Szechenyi Furdo

Het thermaalbad Széchenyi Fürdo (helend buitenbad) is een bezoek meer dan waard! Széchenyi Fürdo staat in het stadspark van Boedapest en is een van de mooiste thermaalbaden van Hongarije. Het is ook gelijk het grootste medicinale kuuroord van Europa. Er zijn drie buitenbaden en vijftien binnenbaden. Typerend zijn de mannen die schaken in het water. Je komt er makkelijk met de metro, er is een speciale halte van de gele metrolijn, de Földalatti. Mijn mond viel open van verbazing. Het is enorm groot, warm en prachtig mooi! Wanneer je in dit bad zit (bij voorkeur als het donker is), kom je al snel volkomen tot rust en blijf je maar om je heen kijken, je waant je in een echt paradijsje!

Tekst en fotografie: Dorinde Tolle

Dionne
 1. Peter zegt:

  Hallo.. Het is logisch dat je de stad niet zo goed kent als je er maar drie dagen was. Ik kom er vaker en het beeld dat jullie hier schetsen van Boedapest is niet helemaal juist

  Boedapest is een grote stad (groter dan Amsterdam en Rotterdam) en Boedapest heeft ongeveer 2 miljoen inwoners (Amsterdam maar 850 duizend, Rotterdam maar 650.000 als het ik goed heb). Er is in Boedapest iedere dag wel wat te doen. En het ene moderne winkelcentrum waar je het over hebt… er zijn in Boedapest meerdere grote “shopping”malls (malls met alles erop en eraan zoals een bowling baan, ijshal, bioscoop en mega gyms – fitness). Dit alles in de Mall (groot winkelcentrum gebouw). Dus nogmaals, er is niet maar één enkele Mall in Boedapest. Nee, er zijn veel meer van zulke Mega Malls. Vandaar dat ik jullie verslag niet zo goed begrijp, want Boedapest heeft alles. Uitgaan in Boedapest kun je ook. Moderne clubs waar je ook nog eens gewoon bathtub en zwembaden hebt.. Ja, je leest het goed. In de discotheek gewoon een zwembad!

  Maar ik begrijp het ook wel.. Het is een grote stad en je moet het maar net allemaal weten en de connecties hebben. Het is niet zoals Amsterdam of Rotterdam waar alles zich afspeelt in een straal van 1 km. Boedapest is groter en het kost wat meer tijd om alles te weten te komen!

  Je kunt ook naar Aquapark in Boedapest. Balaton is ook niet ver van Boedapest. Sziget Festival is een groot internationaal muziekfestival. Ook de Castles (kastelen) moet je eigenlijk bezoeken, vlakbij Chainbridge (de Kettingbrug, heel mooi vooral in de avond als het donker is). Zou zeggen google het maar even.

  Groetjes en succes verder

 2. Hallo,

  In dit verslag heb ik beschreven waar ik geweest ben, en wat mijn persoonlijke oordeel hiervan is binnen een korte trip van 3 dagen. Natuurlijk zijn er verschrikkelijk veel meer plaatsen in Boedapest die zeker aan te raden zullen zijn, maar die heb ik niet beschreven omdat ik daar niet geweest ben.

  In mijn ogen is Hongarije prachtig door de bruisende cultuur en de oude gedeeltes vind ik persoonlijk sprekender en interessanter, maar iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur.

  Daarom is dit een kort reisverslag met enkele tips, zeker raad ik deze stad aan!

  Groetjes, Dorinde

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>