Vraag Amerikanen of ze John Day Fossil Beds aanraden, en ze vragen in welke staat dit ligt. Als je dan antwoordt: in de staat Oregon, kijken ze je glazig aan. De Amerikanen buiten Oregon blijken dit geweldige nationale park niet te kennen. Dit park staat echter in de top 10 van de Lonely Planet. En meer dan terecht! Als je parken als Bryce Canyon en Grand Canyon mooi vindt, dan kijk je hier je ogen uit. Ook hier zijn canyons, maar dan kleinschalig en zonder grote menigten toeristen.

John Day – een park in drie delen

Als je besloten hebt John Day te bezoeken, kom je voor een dilemma. Het park bestaat namelijk uit drie delen, die erg ver uit elkaar liggen: Sheep Rock Unit, Painted Hills Unit en Clarno Unit. Verder zijn er dichtbij de units weinig accommodaties. Ik heb diverse blogs gelezen om uiteindelijk de perfecte accommodatie te vinden: Dayville Fish Inn RV & cabins!

Salmon House cottage Dayville - perfecte uitvalsbasis voor John Day Fossil Beds

Fish House Inn in Dayville

Waarom perfect? Het is een mooie camping gerund door een Nederlandse Amerikaan. Wij verblijven in een kamer in het uiterst romantische Salmon House. Denk aan een comfortabel tweepersoons bed, een picknick tafel, een gas BBQ voor de deur en een bad op pootjes! Al zou de kamer alleen het laatste hebben, dan ben ik persoonlijk al om! Dayville is een dorpje dat het meest weg heeft van een slaperig stadje uit een Western film uit de jaren ’50. Toen ik de foto’s aan mensen liet zien, dachten ze dat het niet echt was en om een filmset ging. Nee! Het is superklein, maar écht echt. Eigenlijk is dit dorpje al een omweg waard.

Dayville is ook nog eens heel erg handig gepositioneerd dichtbij de Sheep Rock Unit en op iets meer dan een uur rijden van de Painted Hills Unit. De Clarno Unit ligt op twee uur rijden.

Dayville supermarkt

The Merc, de supermarkt van Dayville, niet ver van de Fish House Inn

Dayville café

Dayville café

Dayville Ranch

Dayville Ranch

Sheep Rock Unit

De weg van Dayville naar Sheep Rock Unit is adembenemend. Eerst is er een geweldig uitzichtpunt: de Mascall overlook en direct daarna rijd je letterlijk door een rots: Picture Gorge. Woorden schieten tekort, zo mooi!

Picture Gorge

Picture Gorge

De Thomas Condon Paleontology Center is een handige stop. We kijken er een informatieve film en zien er paleontologen aan het werk die een fossiel aan het behandelen zijn. Wij ontvangen goede uitleg over de mooiste plekken van het park en krijgen praktische kaarten. Omdat we gek op hiken zijn, raadt de dame van het center ons aan om de Blue Basin overlook trail te lopen. Hij is 5,2 km en hij zou drie uur duren. Wij moeten bijna lachen: hoe kan je drie uur lopen over 5,2 km?

We zijn zo nieuwsgierig dat onze eerste stap uiteraard Blue Basin is. Ik raad deze hike absoluut aan, maar hij is pittiger dan ik dacht. Dat ligt gedeeltelijk aan het weer: het is meer dan 30°C zonder enige schaduw. De weg stijgt maar gering (230 m) maar we doen er toch meer dan twee uur over! Echter: dit wil je gezien hebben! Je loopt eigenlijk op de rand van een aquamarijne kloof. En de kleuren zijn betoverend: telkens ontdek ik weer een nieuwe kleur. Groen, blauw, turquoise…

John Day Fossil Beds - Sheep Rock unit

Sheep Rock unit

Wij zijn hier in september en het park is heerlijk rustig. Na de fijne hike eten we onze lunch op aan de picknicktafel bij de parkeerplaats. In het park zijn wel biotoiletten (een soort gat in de grond met een toilet erop) maar geen restaurants, winkels of cafés.

Je kunt makkelijk twee units op een dag zien. Echter; dan zul je moeten kiezen om in een van de units te hiken en in de andere meer te sightseeën. Dus dat is wat we na deze hike doen: korte stops met korte wandelingen. We rijden langs Cathedral Rock, bezoeken Foree en de Historic Cant Ranch.

Cathedral Rock

Cathedral Rock

Painted Hills Unit

Vanaf Sheep Rock rijden we nog een uur naar de Painted Hills Unit. De rit is zeker geen straf! We rijden langs meerdere bergketens en door het slaperige dorpje Mitchell. In tegenstelling tot het uiterst propere en goed onderhouden Dayville, ziet Mitchell er een tikkeltje vervallen uit.

Painted Hills lijkt bijna het tegenovergestelde van Sheep Rock: alsof je een foto in negatief ziet! Sheep Rock is groen, blauw, aquamarijn met grillige en piekerige vormen. Painted Hills zijn glooiende heuvels met ronde vormen in rood, terracotta en oranje. Ik zou niet kunnen kiezen wat mooier is: als je de een bezoekt, moet je ook de ander bezoeken!

Hier stoppen we diverse keren en lopen slechts kleine stukjes. De langste wandeling die je hier kunt maken is de Caroll Rim Trail van 2,6 km.

Painted Hills John Day

Oregon’s Painted Hills

Painted Hills

De Painted Cove Trail van 400 meter lang volgt een houten promenade voordat hij aansluit op een onverhard pad

Clarno Unit

Na twee nachten in Dayville, ga ik met pijn in het hart weg. Ik had er nog graag een dagje geluierd en het pittoreske café en de supermarkt bezocht, maar die waren telkens dicht aan het eind van de middag als we erlangs kwamen. Omdat we onze weg naar het noorden vervolgen, bezoeken we ook de laatste unit van het park: Clarno. Clarno is erg klein en alleen interessant omdat je er fossielen zou kunnen zien. Ik heb erg mijn best gedaan maar er geen kunnen vinden. Als je de Clarno Unit wil bezoeken kun je bijvoorbeeld twee nachten in Dayville slapen en een nacht in Fossil of Condon. Of zoals wij doen, erlangs rijden op je weg naar het noorden.

Oregon Ghost Towns

Wat echter wel zeer de moeite waard is, zijn de twee spookstadjes aan de 218: Antelope en vooral Shaniko. We kregen deze tip van onze buurman op de camping. Hij was een liefhebber van ghost towns en raadde ons deze aan. Shaniko zou je niet mogen overslaan. Het is bijna onwerkelijk dat zoiets bestaat! Dit kennen we in Nederland helemaal niet: het is nog veel onwerkelijker dan het filmische en slaperige Dayville. Hier zien we wel veel fossielen: karkassen van schitterende oldtimers, half vergane restaurants en winkels met daartussenin nog een hotel dat operationeel is.

Garage vol oldtimers in Shaniko

Shaniko

Shaniko

Bedrijvigheid in Shaniko

Net als in de film

Op onze hele reis door de VS, vonden we John Day het meest verrassend en ook het leukst. Niet de druktes zoals bijvoorbeeld in Yellowstone. Epische plaatsjes zoals Shaniko en Dayville. Superaardige mensen zoals de Nederlands-Amerikaanse campingeigenaar. En een natuur die zelfs Bob Ross niet zo mooi zou kunnen schilderen. Kortom: ik zou iedereen aanraden hiernaartoe te gaan (of misschien liever niet, want dan ervaar je de rust niet meer). Eén tip: neem voldoende eten mee, want telkens als wij langs het café en de lokale supermarkt kwamen, waren ze dicht.

Cindy
Laatste berichten van Cindy (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>