Reis-plog "Aan Zee"

Er waart een nieuwe rage door bloggersland: ploggen (van picture loggen of photo-log). Voor wie niet weet wat een plog is: het houdt in dat je een overzicht van je dag maakt door het plaatsen van fotootjes met korte onderschriften. Ploggen dus. Een vreselijk woord voor een leuk verschijnsel.

bloggersweekend-reishonger

Als je me vorige week had verteld dat ik een weekend zou gaan ploggen, had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard. Iedereen doet het al en dat alleen is voor mij al een reden om het juist niet te doen. Maar ja, wij verbleven een weekend in het Noord-Hollandse Bergen op uitnodiging van Aan Zee. In een gekke bui besloten we het hele weekend te photo-loggen. Laat me vooral weten of het voor herhaling vatbaar is…

Ontvangst bij Aan Zee

Op vrijdagmiddag ontvangen we op de kantoorboerderij van Aan Zee Vakantiehuizen wat informatie over het bedrijf en de omgeving van Bergen. Dick Hakkenbroek, directeur van Aan Zee en VillaXL, vertelt dat ze bij Aan Zee grotere en kleinere, maar vooral “leuke” particuliere huizen verhuren in de kuststreek. Het authentieke kantoor is gevestigd in de prachtige bossen van Bergen, op een steenworp afstand van duinen en strand. Na het welkomstwoord vertelt Tanja van den Berge over Film & Food Bergen, en tot slot maakt Jaap van den Kommer, eigenaar van de fietszaak Busker, ons enthousiast over de bekende mountainbiketrail in de Schoorlse Duinen.

Werkboerderij aan zee

Eeuwigelaan Bergen

Vakantiehuizen aan Zee

Vervolgens krijgen we te horen wie in welk huis zal verblijven. Wij mochten het weekend doorbrengen in Gestel, een voormalig schildersatelier in het centrum van Bergen, Anique Uithol (Reisgraag) verbleef in ‘t Witte Huisje uit 1800, Henriette Bokslag in ‘t Roefje, een knus huisje in park Meerwijk, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, en Viola Welling (GirlsLove2Travel) vond haar ‘home away from home’ bij Vakantiehuis Zonnewijzer, een villa met losse appartementen, pal aan het strand!

vakantiehuizen-aanzee

Film & Food Festival Bergen 2014! Thema: Bistronomie!

Op 4 en 5 april vindt het jaarlijkse Film & Food festival voor de derde keer plaats. Er wordt gegeten en een film gekeken in filmtheater Cinebergen, beter bekend als de Zwarte Schuur. Dit jaar is het thema ‘Bistronomie! – in de beperking toont zich de meester’. Oftewel “Non fancy great food!”. Bistronomie is een mix van de traditionele bistrokeuken en gastronomie; een trend die zich na Frankrijk en Vlaanderen nu ook in Nederland heeft aangediend.

Wij schuiven vrijdagavond aan voor een drie-gangen-Bistronomie-diner dat verzorgd wordt door de restaurants Bergen Binnen en Onder de Linde en aansluitend de film “The Lunchbox”. De schitterende filmzaal biedt ruimte aan 100 personen. Vóór en na de film is er gelegenheid voor een drankje in het gezellige theatercafé.

cinebergen

FFFBNH2014

Film Food Festival Bergen

Mountainbiken in de Schoorlse Duinen

Het strand en de duinen nodigen uit tot een stevige fietstocht. Met een bidon vol water en onze helm op, zijn we er helemaal klaar voor. Midden in het mooie duin- en bosgebied van Schoorl is een speciale mountainbike route uitgezet die niet alleen wordt gezien als de mooiste van Nederland, maar ook als de zwaarste en meest uitdagende. Deze route, 15 kilometer lang, met als hoogste punt de 47 meter hoge Schoorlse Nok, slingert door bos en duin en bestaat uit verschillende soorten ondergrond; bosgrond, houtsnippers, schelpen en zand. We komen steile hellingen tegen, maar ook mul-zand afdalingen met veel mooie bochten, zandbakken, kuilen en véél boomwortels. Een onwijs gave afsluiting van een hele mooie mountainbiketocht.

bloggersweekend-aanzee

busker-fietsverhuur-bergen

mountainbiketrail-bergen

mtb-bergen

wijckplein-bergen-aan-zee

Het parcours is 15 km lang, waarvan 650 meter bestaat uit een geasfalteerd fietspad

mtb-nok

Heerlijkheid Bergen

Bergen is bekend als een kunstenaarsdorp dat van oudsher veel schilders, schrijvers en architecten aantrekt. Door de mooie ligging vlakbij de zee, aan de rand van het bos en de duinen, is Bergen een populaire toeristenbestemming. Als je door het dorp wandelt, zie je de karakteristieke uitstraling door de diversiteit in huizenbouw. In de dorpskern, rondom de Ruïnekerk, vind je tal van winkels, boetiekjes, galerieën, goed gesorteerde boekwinkels, musea, terrassen en gastvrije restaurants. Op zaterdag is er markt in het centrum van Bergen.

markt-bergen

kranenburgh

bergen-nh

eeuwigelaan

bijzondere-huisjes-bergen

Wandelen in de Schoorlse Duinen

Tussen Bergen en het strand liggen de hoogste (tot 54 meter) en breedste (tot 5 km) duinen van Nederland, waar je heerlijke wandelingen kan maken over slingerende paden die dwars door het bos en de duinen naar het strand lopen. Een mooi natuurgebied met vogelrijke bossen, afgewisseld door uitgestrekte heiden en stuivend zand. Het duingebied tussen Bergen en Schoorl, het Schoorlse Duin, is vrij toegankelijk. Voor het zuidelijke gebied tussen Bergen en het Noordzeekanaal, het Noord-Hollands Duinreservaat, heb je altijd een Duinkaart nodig. Er is een wandelnetwerk van diverse wandelroutes uitgezet. De hond mag in de Schoorlse Duinen in principe los lopen van september t/m februari, en op de stranden van oktober t/m april.

julianalaan-duinen

bergerbos

heide-bergse-duingebied

bergen-aan-zee-duinen

wandelen-duingebied-noord-holland

schotse-hooglander

noordhollands-duinreservaat

Genieten aan Zee

Ook op het brede zandstrand kun je je lol op. Lekker uitwaaien, zonnen, zwemmen of een terrasje pakken bij een van de strandpaviljoens. Bij helder weer geniet je van de zonsondergang onder het genot van een drankje op het terras.

Strandslag 28 woudweg

bergen aan zee

bergen aan zee

offshore-bergen-aan-zee

genieten-strand

zonsondergang-bergen

Alkmaar, op slechts 10 km van het strand

Op weg naar huis brengen we een bliksembezoek aan de leuke stad Alkmaar. Een stad die we zeker zullen meepakken bij een volgend bezoek aan dit gebied!

waag-alkmaar

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>