Hoe bereid je je voor als beginnende wintersporter?

Wintersport, het was de afgelopen jaren een vakantie die ik stiekem stil aan mij voorbij liet gaan. Hoewel stil, niemand begreep het en ieder jaar werden er weer talloze argumenten uit de kast getrokken om tóch eens naar de sneeuw te gaan. Ik snapte het gewoon niet, gaf mij maar een ticket naar Guatemala of Botswana. Maar, vorig jaar ging ik overstag en ik moet bekennen: ik snap eindelijk waar mijn vriendinnen zo enthousiast over waren.

Wat een heerlijke week en wat zou ik graag als zelfverzekerde skiër van die blauwe en rode piste afgaan. Met zo’n acht ski uren op de teller – want après-ski vond ik nóg leuker – ga ik het dit jaar anders aanpakken. Maar waar begin je? Ik geef je in dit artikel de tips voor een beginnende wintersporter, door een beginnende wintersporter.

Tip 1. Neem vóór wintersport een cursus

Ik kreeg deze tip twee jaar geleden al, maar ik was eigenwijs. ‘Want hoezo leren op een baan zonder sneeuw?’ Onzin, vond ik het. Maar leer van mijn fouten, ga naar de indoor rollpiste en leer de basis in een fijn tempo. Zelf nam ik in de twee maanden voorafgaand aan wintersport een cursus waarbij ik wekelijks een uur op de ‘piste’ stond. Je leert op een fijne manier de beste houding, de basistechniek en je leert vooral zelfverzekerd op de ski’s te staan. Daarbij vond ik het heel fijn om dezelfde leraar te hebben die precies weet welke progressie je hebt gemaakt. Eenmaal op de piste in Königsleiten merkte ik direct dat de voorbereiding op de indoor piste van groot belang is geweest.

beginnende wintersporter

Tip 2. Trainen, trainen en trainen

Want dat skiën is geen geintje, het is een goede work-out. Het lijkt op YouTube en TikTok allemaal zo makkelijk, maar deze mensen zijn praktisch geboren met een paar ski’s onder hun voeten. Als volwassene ben je toch meer een bambi in de sneeuw en dat is zéker als je niet gewerkt hebt aan je cardio, evenwicht en kracht. Mijn skileraar (zie tip 1) gaf dan ook de tip dat ik nog even flink de sportschool in mocht. Wat je het beste kunt trainen? Je buikspieren (planken!), kuiten, evenwicht, benen en vooral je uithoudingsvermogen. Succes.

Tip 3. Zorg voor goede kleding én voel je comfortabel

Belangrijk in de voorbereiding is de skikleding. Natuurlijk kun je skikleding lenen, maar je kunt er ook voor kiezen om te investeren in een goede jas. Een jas die je ook tijdens andere reizen of koude dagen in Nederland aan kunt (duurzaam!). Daarnaast ben ik er persoonlijk van overtuigd dat als je je goed voelt in de kleding, dat je ook zelfverzekerd op de piste staat. Zo nam ik een kijkje bij The North Face, want ik wist dat ze gespecialiseerd zijn in avontuur en outdoor, maar je ziet ook steeds vaker The North Face-jassen in het straatbeeld. Een win-win.

Maar waar moet je op letten bij een jas voor wintersport? Belangrijk dat het materiaal van je jas de regen en sneeuw tegenhoudt, zodat je droog blijft. Handig, zeker als beginnende (en vallende) skiër. Daarnaast is het erg fijn als de stof van de jas ervoor zorgt dat de wind niet binnendringt, zodat je gevoelstemperatuur niet daalt. Je wilt het natuurlijk niet koud hebben als je het skiën onder de knie probeert te krijgen. Ook is het ideaal als de jas ademend is. Wel zo comfortabel.

Bij The North Face hebben ze een selectie aan speciale jassen voor ski en snowboarders. Ik koos voor de zwarte Women’s Lenado Jacket, omdat deze jas aan alle ‘eisen’ voldoet, het een mooie jas is die ik voor andere reizen ook kan gebruiken én het allerlei handige kenmerken heeft voor de wintersporter. En met alle zakken in de jas was ik ook bijzonder blij: skipas, zonnebril, extra lens voor bril, zonnebrand. Alles kon – met gemak – in de jas.

Naast een goede jas heb je uiteraard ook een skibroek (ook the North Face hieronder), thermokleding en skisokken nodig. Deze kun je bij winkels als Decathlon voor een prima prijs aanschaffen. Net als een helm en handschoenen. Zelf koos ik wel voor goede wanten van Reusch, aangezien ik snel koude handen heb. Ook koos ik voor een goede skibril…

The North Face skijas

Tip 4. Wat is een goede skibril?

De skibril is een item dat je wellicht wat sneller vergeet aan te schaffen of waarbij je geen idee hebt wát je moet kopen. Want als beginnende wintersporter kom je al snel in een wirwar van brillen. Met diverse categorieën, lenzen en kleuren wist ik niet wat ik moest kiezen. Beschermt de bril tegen de zon? Zie je genoeg diepte? En ziet het er wel een beetje leuk uit?

Gelukkig kwam ik op de website van ANIMØ, een Amsterdams skibrillenmerk dat stijlvolle én kwalitatieve brillen maakt voor iedere skiër. Het allerfijnste? Je hebt voor 125 euro een volledig totaalpakket bestaande uit een skibril met gekleurde lens, een slecht-weer lens, een hardcase en twee lensbeschermers. Perfect dus voor zonnig weer en slecht weer, zo kan ik met een gerust hart de piste op. Ook is de bril voorzien van een goede magnetische sluiting en dat maakt het verwisselen van de lenzen erg makkelijk. Ga je een koffie doen op het terras? Dan bescherm je je bril goed door de lensbeschermer te gebruiken.

Met een goede UV-bescherming, goed zicht door de juiste bril én keuze uit 27 verschillende strap-lens combinaties, is de ANIMØ-bril een perfecte keuze voor zowel de beginnende als ervaren wintersporter. Want hoewel ik al blij was met de bril voordat ik überhaupt op de piste stond, werd ik bij aankomst in Königsleiten verrast door alle skileraren die met een ANIMØ-bril rondliepen. Dat zat wel goed dus!

Zelf ook proberen? Zij hebben momenteel 20% korting en met de kortingscode ‘REISHONGER’ krijg je nu 10 procent éxtra korting, dus heb je een totaalpakket voor slechts 90 euro. (OP=OP)

animo skibril voor beginnende wintersporter

Tip 5. Volle vertrouwen de piste af

Met tip nummer 1 tot en met 4 zorg je ervoor dat je goed voorbereid op wintersport gaat. Nu richting het skigebied, waarbij een gebied met genoeg blauwe pistes een verstandige keus is. Maar ondanks je uren op de indoor rollpiste, kun je natuurlijk niet direct de sterren van de hemel skiën. Dus ga ook zeker op de les in het skigebied. Zo kun je het gevoel krijgen van de sneeuw, de techniek toepassen en samen met je skileraar de piste op. Met volle vertrouwen van de piste afgaan helpt enorm.

Zelf ging ik eerst een dagje stuntelen voordat ik met de (privé) skileraar de piste op ging. Zo had ik al wat meer gevoel in de sneeuw, kon ik zelf wat oefenen en kon de leraar direct zien wat ik op dat moment kon én stappen maken qua techniek.

Tip 6. Pak je rust als beginnende wintersporter

Zoals al eerder aangegeven is skiën een flinke training, dus pak ook af en toe je rust. Natuurlijk baart oefening kunst en kun je beter zoveel mogelijk kilometers maken, maar wees niet te overmoedig. Een ongeluk kan zo gebeuren en dat is zonde van je vakantie. Dus ga af en toe lekker het terras op, drink een aperol en ga de aprés-ski later in. Dat is óók het echte wintersportgevoel.

genoeg rust op wintersport

Tip 7. Smeer je in!

Van die dingen die je vergeet: smeer je goed in en gebruik ook vooral de lippenbalsem. In de bergen is de lucht schoon en helder, waardoor de UV-straling sterker is dan thuis. Ook de hoogte zorgt voor extra zonkracht én weerkaatst de sneeuw ook nog eens de straling. Daarom is een goede skibril met UV-bescherming ook zo belangrijk.

Tip 8. Lenen of kopen?

Ga je voor de eerste keer op wintersport, dan ga je natuurlijk de skischoenen en ski’s huren in het wintersportgebied. Ben je helemaal om en weet je zeker dat je de komende jaren jaarlijks gaat skiën of snowboarden? Dan is het een tip om na de wintersport te kijken voor aanbiedingen en bijvoorbeeld eigen schoenen te kopen. Het seizoen is dan afgelopen en de oude collectie gaat in de uitverkoop. Heb je behoefte aan echt goede service? Ga dan eens langs bij MK Skiservice, daar weten ze écht wat je nodig hebt.

Denise

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>