Tips voor beginnende camperaars

Al eerder schreef ik een handleiding voor reizen met een camper voor beginners. Hierin gaf ik tien tips over het reizen met een camper en hoe je voorkomt dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan. Sinds dat artikel ben ik aardig wat camper-ervaring rijker. Zowel goede als minder goede ervaringen.

Camperreizen in Nederland

Mijn eerste camperreis was naar het mooie noorden van Duitsland, mijn tweede camperreis betrof een kleine 5.000 kilometer door het westen van Amerika. De derde trip met een camper werd er een naar Friesland. Je merkt het al, camperreizen is een hele nieuwe wereld die ik langzaam begin te ontdekken!

Ondanks de verre buitenlandse bestemmingen waar je met een camper terecht kunt is ons eigen Friesland een heerlijke locatie om met een huis op wielen neer te strijken. Gooi je oude windsurfset naar binnen, hang de wetsuits vast uit in de douche, en knal de Dire Straits door de speakers! Kijk voor vertrek of er geen file staat op de Afsluitdijk (dit zijn de ergste omdat je er niet omheen kan) en vertrek na een week hard werken naar de schitterende Friese meren.

Een weekend zeilen, zwemmen, en genieten van een biertje in de ondergaande zon voor jouw favoriete camper is een vakantie an sich. Met enige voorbereiding en bedachtzaamheid is het een zorgeloze escape van de dagelijkse routine.

Camperreizen voor beginners

De schitterende Friese meren

Vijf tips voor beginnende camperaars

Naast de eerste tien tips in het eerste deel van deze handleiding: How To Camperreizen voor beginners, kan ik nog vijf tips toevoegen aan de lijst.

1. Sluit alle ramen voor, tijdens, en na het rijden!

Veel campers hebben verstelbare ramen. Zoals in het dak, aan de achterkant of boven de alkoof (de slaapcabine boven de bestuurder). Deze kunnen op verschillende standen open. Die in het dak werken vaak doormiddel van een draaisysteem en degene aan de zijkanten via een klem.

Als deze ramen wagenwijd openstaan heb je dat waarschijnlijk wel door. Wat je minder snel ziet is wanneer de ramen op een kiertje staan. Vervelend, want ook een kiertje kan een probleem vormen tijdens het rijden. Zorg dus voor vertrek dat alle ramen goed gesloten zijn. Een beetje wind is niet zo erg maar een flink rijwind kan ervoor zorgen dat de ramen eraf waaien.

granduca urbano

Ons huisje voor de komende twee dagen

2. Oefen de bediening van alle apparatuur met de eigenaar

Een beetje oefening baart kunst. Het is erg prettig dat je van alle gemakken die een camper te bieden heeft gebruik kunt maken. Zeker als jij een camper huurt is het handig om te leren hoe alles aan boord werkt. Je stapt toch in een camper die je hoogstwaarschijnlijk niet kent. Als je dan aan het klungelen bent met de WC wanneer de nood net hoog is had je toch gewild dat de eigenaar even had laten zien hoe dat ding werkt.

Tips voor beginnende camperaars

Het stijlvolle interieur van onze camper

3. Test de sloten voor vertrek

Waarschijnlijk is dit een heel voor de hand liggend punt. Echter kom je er pas achter dat sloten niet op slot gaan op het moment dat je ze het meest nodig hebt. Het is geen slecht idee om een rondje om de camper te gaan om te kijken of alle sloten nog goed functioneren. Ook de kleppen die de opbergruimtes aan de buitenkant afsluiten zouden goed op slot moeten zitten voor vertrek om te voorkomen dat de inhoud op de snelweg belandt.

4. Check de camping

Zodra je al het bovenstaand hebt gecheckt kun je starten met genieten. Onderweg naar Friesland in je vers gehuurde camper begin je toch te twijfelen of de camping die je voor ogen had ook geschikt is voor een camper. Nu denk je wellicht dat elke camping daar geschikt voor is maar niet alle campings bieden de stroomvoorziening of ondergrondse vuil waterreservoirs die je wellicht nodig zult hebben. Check dus goed de website of vraag tijdens het reserveren na of de camping speciale camperplaatsen beschikbaar heeft.

Granduca camper

5. Controleer de juiste tank!

Uiteraard rijdt een camper niet op niks. Je zult een keer moeten tanken en dat is voor velen altijd weer een uitdaging. Vraag nadrukkelijk aan de verhuurder wat er getankt moet worden en waar de tank precies zit! Het zal je wellicht verbazen maar het is zeker niet ongebruikelijk dat er diesel in het waterreservoir getankt wordt. Of, nog erger, benzine in een dieseltank. Niet alleen is het enorm onhandig het is ook nog eens flink schadelijk voor de camper.

Mocht je per ongeluk diesel in het waterreservoir getankt hebben zet dan onmiddellijk de waterpomp uit (zet deze sowieso uit voor het rijden). Zo voorkom je dat de diesel zich door de waterleidingen verspreidt en kan het door een garagebedrijf eenvoudig worden gereinigd.

Tank je benzine in een diesel motor start dan onder geen beding de motor en bel een garage. Je zult nooit de eerste zijn met het probleem en waarschijnlijk ook niet de laatste. Maar voorkomen is beter dan genezen. Daarbij komt dat de verzekering het in veel gevallen niet dekt.

Tips voor de beginnende camperaar

6. Geniet!

Als je goed oplet en een goede uitleg vraagt, zal een weekendje weg met een camper een hele fijne reiservaring zijn. Het is comfortabel om alles bij de hand te hebben en gezellig om avonden in of voor een camper te spenderen. Daarnaast is het vooral praktisch dat je vanaf de het eerste moment op locatie kunt beginnen met genieten.

Speur websites als Camptoo af op zoek naar de camper die perfect geschikt is voor jouw reis en reisgezelschap en begin met het maken van schitterende camperreizen!

Sander
Volg me!
Laatste berichten van Sander (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>