Miljoenen bomen, de gelukkigste inwoners van de wereld, flinke koffiedrinkers én heel veel meren. Dat waren de vier gedachtes die ik had toen ik hoorde dat ik voor een paar dagen naar het zuiden van Finland mocht. Samen met reisspecialist Voigt Travel vlogen we naar Savonlinna om van daaruit de gelijknamige regio te ontdekken. En ik kan je vertellen: na die paar dagen snap ik waarom de Finnen zo gelukkig zijn.

Na een vlucht van minder dan drie uur, nog geen tien minuten hoeven wachten op je bagage en een taxirit van een klein halfuur, kwamen we helemaal relaxed aan in het stadje Savonlinna. Het is precies wat je verwacht van een Finse stad in de zomer met zo’n 33 duizend inwoners. Een hoop rust, een gezellige boulevard met tientallen bootjes, het meer met daaromheen alleen maar bomen en je wandelt van de ene bezienswaardigheid door naar de ander.

Wat je in Savonlinna kan doen?

Savonlinna is het perfecte startpunt van een outdoor zomerreis door het zuiden van Finland. Je leert al snel te ontspannen en kunt er heerlijk genieten van de lokale keuken. Zo proef je bij Muikkuterassi de kleine muikku visjes (vendace) met uitzicht op het Saimaameer of doe je een sightseeing cruise langs de hele stad van Savonlinna. Ook kun je een bezoek aan het meest noordelijk gelegen (overgebleven) middeleeuws kasteel van de wereld niet overslaan. Olavinlinna is dan ook het kasteel waar de stad omheen is gebouwd én dat bekend is van het Opera Festival. Loop je terug naar je hotel of appartement, let dan ook op de unieke vogelhuisjes die de stad rijk is. Inwoner Marco is een creatieveling en heeft zo’n 100 unieke huisjes gemaakt die zijn geïnspireerd op historische panden van de stad.

zuid-finland in zomer

De natuur van Zuid-Finland in

Na een eerste kennismaking met Finland rijden we door naar het natuurgebied Pankaharju, een van de oudste natuurreservaten ter wereld. Ben je onderweg naar het startpunt om met je ochtendwandeling te beginnen, dan ben je al meerdere malen betoverd door het magische landschap. Zo rijd je op een weg die dwars door de meren loopt waardoor je dus het gevoel hebt écht middenin de natuur te rijden. Ondertussen geniet je uiteraard van de wonderschone vergezichten. Aangekomen bij de plek genaamd Kruunupuisto zet je vervolgens koers naar het bosrijke gebied waar de ene plek nog prachtiger is om even een slokje water te drinken dan de ander. Talrijke naaldbomen die reflecteren in het water van de Finse uitgestrekte meren.

Natuur Punkaharju

Overnachten op de Finse manier

Na een lunch rijd je door naar een bijzondere accommodatie, Harjun Portti. Hier verblijf je in een van de dertig cottages mét eigen privé sauna. Dat past helemaal in de Finse levensstijl, want met een bevolking van 5,5 miljoen mensen en 3 miljoen sauna’s heeft ruim 1 op de 2 Finnen een eigen sauna. Naast dat je volledig voldoet aan de Finse levensstijl, word je wakker met adembenemend uitzicht over het Saimaameer en duizenden bomen.

Een andere locatie waar je kunt overnachten is Ruokkee Holiday Village. Naast dat je hier in één van de 25 accommodaties kunt slapen, is dit ook een plek om met je camper of tent te staan. Zij organiseren een vol weekprogramma met allerlei activiteiten -overdag en in de avond- waaronder een avond waarbij je de lekkerste zalm -ingesmeerd met dille en zout- voorgeschoteld krijgt. Een perfecte plek voor met de familie aangezien het ook een breed zandstrand heeft en genoeg faciliteiten voor de hele familie.

Bij beide accommodaties kun je een roeiboot, motorboot, fiets, supboard of kayak huren. Je ontkomt er dus eigenlijk niet aan om actief het gebied te leren kennen.

Overnachten in Zuid-Finland

Op de e-fatbike door Pankaharju

Om het gebied te ontdekken pakken we de e-fatbike bij Harjun Portti. Vanuit de accommodatie fiets je zo het natuurpark in. De meeste gasten gaan zelf op avontuur wat makkelijk kan met behulp van het downloaden van de kaart. Ook kun je een gids huren die je door de bosrijke omgeving leidt. Zo kom je op de mooiste uitzichtpunten terecht, ben je één met de natuur en extra fijn is dat je echt het gevoel hebt dat je alleen bent. Het is groot en zoals overal in het zuiden van Finland: erg rustig en kalm.

Ook mooi om te zien is hoe iedereen in Finland respectvol omgaat met de omgeving. Het is in de wet vastgelegd dat iedereen -lokale bewoner en bezoeker- de vrijheid heeft om van de natuur te genieten en daarom is de natuur voor iedereen toegankelijk. Zolang je verantwoordelijkheid neemt, alles netjes en goed achterlaat zodat de volgende generatie net zoals jij kunt genieten van de wonderschone natuur. Dus kamperen in een natuurpark mag gewoon en zijn er zelfs publieke plekken gebouwd waar je kunt barbecueën.

Outdoor zomerreis Finland

Kanoën en op seal safari bij Oravi

Na wandelen en fietsen door Pankaharju rijd je in ruim een uur naar Oravi. Een idyllisch dorpje omringd door het Saimaaimeer en tientallen eilanden. Het is de plek die je niet mag overslaan tijdens je outdoorreis door Zuid-Finland gelegen tussen de twee nationaal parken: Linnansaari en Kolovesi. Je overnacht hier in een appartement of villa met uiteraard een sauna tot je beschikking. Net als veel mogelijke activiteiten, zoals een kano of kayak om de omgeving vanaf het water te bewonderen.

Je kunt een dag of meerdaagse tour doen, want het gebied is groot genoeg om je dagen in te vermaken. Een kayak of kano tour over het Saimaameer is als een soort labyrint door de brede en smalle wateren en vooral de 300 eilanden in de omgeving. Bijzonder is het water van de meren. Dat is zo extreem schoon, dat je in principe het water van de meren kan drinken

Zomer in Zuid-Finland

Spot de zeldzame Saimaa ringzeehond

Toch ook wel een van de hoogtepunten van de reis is het spotten van de zeldzame en unieke Saimaa ringzeehond. Het dier leefde vroeger in zout water maar tegenwoordig vertoeven ze in het zoete water.

Om het dier te spotten kan je met zonsondergang op een zeehondensafari via Oravi. De boottocht duurt zo’n 3 uur en alleen al voor de fraaie vergezichten is zo’n tocht je tijd en geld waard. Helemaal tijdens de ondergang van de zon zijn de kleuren van de lucht, de reflectie van de bomen en het bewegelijke water prachtig om te zien.

Het doel is natuurlijk de zeehond te bewonderen en dat gebeurt meestal aan het einde van de avond omdat de zeehonden later op de avond rusten op de rotsen. Het is moeilijk om ze te spotten, aangezien er maar 60 in de regio voorkomen en daarbij is de zeehond grijs met donkere vlekken en witte ringen. Lastig spotten, maar wij hadden geluk en zagen er eentje op de rots liggen en later ook twee in het water dobberen. Wil je zeker zijn en het prachtige dier bewonderen? Dan kan je het beste in mei de boottocht plannen, dan is de kans namelijk 99 procent.

Ook hierbij is het heel goed zichtbaar hoe de Finnen met natuur en dieren omgaan. Het respect voor de dieren is honderd procent aanwezig, want we blijven op flinke afstand (zo’n 200 meter) van het dier zodat hij/zij in alle stilte kan blijven rusten.

Naast de zeehonden is er een verscheidenheid aan vogels te zien, waaronder de zeearend. Ook hebben we een bever gezien in het water.

Seal Safari

Credit foto saimaairob: Visit Saimaa

Magische middernachtzon

Een bijzondere ervaring tijdens je reis door het zuiden van Finland is de middernachtzon. Het is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, overdag én in de nacht. Dat wil zeggen dat de zon in de zomermaanden niet of nauwelijks ondergaat. Urenlang barbecueën aan het meer en borrelen op de veranda van een mooie accommodatie kan dus in het licht. Wij hadden om drie uur ’s nachts de wekker gezet om te bekijken hoe het Saimaameer er toen bij lag. En dat was magisch.

middernachtzomer

*02.55 uur ‘s nachts

Ook op avontuur in Zuid-Finland?

Na een paar dagen te hebben geleefd als Finse, snap je waarom iedereen hier zo gelukkig is. Je komt hier echt tot rust, je geniet van de adembenemende natuur en er zijn genoeg outdooractiviteiten te ondernemen om vervolgens volledig te ontspannen in de sauna. Het zuiden van Finland bewonderen in de zomer is zéker een goed idee. Ook op avontuur? Wij waren op pad met reisspecialist Voigt Travel. en zij kunnen je perfect adviseren over zo’n outdoorreis door Zuid-Finland. Zij zijn niet voor niets gespecialiseerd in avontuurlijke en bijzondere vakanties buiten de gebaande paden.

Denise

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>