Sancerre – een weekend vol eersteklas culinair genot

Op twee uur ten zuiden van Parijs kijkt het mooie wijndorp Sancerre uit over de glooiende heuvels vol wijngaarden in het Loiredal. Sancerre is de ideale bestemming om aan het einde van de zomer lokale specialiteiten te proeven. Slenter door de middeleeuwse straten van dit bekende wijndorp, bezoek een wijngaard, ontdek de leukste wijnbars en geniet van een gastronomische weekendtrip naar Sancerre.

In de regio Centre-Val de Loire nemen mensen de tijd om goed te eten. Overal zijn goede restaurants te vinden. Hier worden lekkerbekken verwend met lokale producten, heerlijke seizoensgebonden en vaak biologische gerechten uit de regio. Geitenkaas, riviervis uit de Loire, vleeswaren, groenten als asperges en veldsla, en natuurlijk wijn uit de regio! Veel producenten hebben labels, zoals “Bienvenue à la ferme” of “Accueil Paysan”. De regio heeft zelfs een eigen label gecreëerd: “©duCentre”.

Vignoble du Sancerrois, de wijngaarden van Sancerre - Yoann Hervet

Vignoble du Sancerrois © Yoann Hervet

Sancerre – het favoriete dorp van Frankrijk

Sancerre is een bekend wijndorp in Midden-Frankrijk, met smalle straatjes en een prachtig uitzicht op de heuvels en uitgestrekte wijngaarden, evenals op de meanderende rivier de Loire. Het wijndorp is zelfs als winnaar uit de bus gekomen bij de populaire Franse tv-show Le Village Préféré des Français. Sancerre is wereldberoemd geworden door de witte wijn van de Sauvignon Blanc druif. Een druif die op de kalkhoudende bodem goed gedijt en garant staat voor een klassieke wijn, die doorgaat als een van de beste witte wijnen van de wereld.

Overigens vertelt de historie, dat er in de Sancerre regio vroeger voornamelijk rode wijnen gemaakt werden, van Gamay en Pinot noir. Toen een druifluis-epidemie grote delen van de wijngaarden wegvaagde, bleken de Sauvignon Blanc-wijnstokken het beter te doen dan andere rassen. Zo werd Sauvignon het meest geplante druivenras.

In de omgeving kun je diverse wijnroutes vinden, waar je kunt wandelen en fietsen. Ook moet je zeker een kijkje nemen bij het Château de Sancerre en de Tour des Fiefs. De Tour des Fiefs is een prachtige middeleeuwse toren, die je tegen betaling kunt beklimmen. In het Maison des Sancerre kun je een wijn-expositie vinden, waar je veel leert over de wijngaarden in de omgeving.

Het Maison des Vins van Sancerre – het leven van de wijnmakers

Je kunt in het dorp bij diverse kelders en wijnshops proeven. Nog leuker wordt het als je op bezoek gaat bij een wijnboer. Een bezoekje aan het Maison des Sancerre, gecreëerd door de 350 wijnmakers van de appellatie, is een goede stap in de richting. Je komt er alles te weten over de wijn van Sancerre, je kunt er proeven, de fraaie kelder bekijken en op een machine zitten waarmee de wijngaarden worden onderhouden. Na je bezoek ben je al een stuk wijzer. Zo weet je bijvoorbeeld dat er ruim 3.000 ha wijngaarden zijn, die bewerkt worden door circa 450 wijnboeren. Alleen al deze wijnmakers produceren 25 miljoen flessen, waarvan er enkele honderdduizenden wereldwijd worden geëxporteerd. De meeste zijn witte wijnen (75%), maar 20% zijn rode wijnen en 5% zijn rosés.

Proef vooral van de wijnen bij het Maison des Sancerre en onthoud goed welke je lekker vindt. Vervolgens ga je in de omgeving op zoek naar deze wijnboer(en). Zij zullen je normaal gesproken gastvrij ontvangen om hun passie voor wijn met je te delen.

Bij het Maison des Sancerres kun je een kijkje nemen in de tuin met planten die je qua geur kunt terugvinden in de Sancerre wijnen. In de ‘jardin aromatique’ leer je meer over de diversiteit aan aroma’s van Sancerre-wijnen. Geniet aan het einde van je bezoek van een glas Sancerre op het terras en geniet van het schitterende uitzicht op de omgeving! Een levensgroot bordspel en een krijtbord zorgen ervoor dat ook de jongsten zich geen moment vervelen.

Vignoble de Sancerre : vue depuis l'hôtel Panoramic - Photo credits: Vautier M

Vignoble de Sancerre: vue depuis l’hôtel Panoramic © M. Vautier

Goede restaurants in Sancerre

Eten, drinken en wijnproeven. Als je Sancerre bezoekt dan is een lunch of diner bij een van de vele restaurants een must en natuurlijk in combinatie met een goed glas Sancerre. Zo’n witte wijn gaat perfect samen met schelp- en schaaldieren, of vis uit de Loire. Bijvoorbeeld een snoekbaars in boter, of een door de bloem gehaalde baarsfilet. Een Sancerre is ook lekker bij (witte) asperges of een stukje geitenkaas. De geitenkaas Crottin de Chavignol wordt in hetzelfde gebied gemaakt en vormt een klassieke combinatie met Sancerre.

Op het centrale plein van Sancerre verwelkomt de Auberge Joseph Mellot je in een omgeving die een wijngaardmuseum waardig is. Geniet van lokale gerechten, zoals de terrine van de wijnmaker en de omelet met Sancerre-ham, gerookt met wijnranken, samen met de wijnen van het gelijknamige landgoed. Wie wat te besteden heeft schuift aan bij restaurant La Tour met topkok Baptiste Fournier.

Romain Beaumont - La Belle Epoque, restaurant à Gien.

Restaurant à Gien © Romain Beaumont – La Belle Epoque

Crottin de Chavignol kaas

De Loirevallei staat niet alleen bekend om z’n wijnen, maar ook om z’n voortreffelijke geitenkazen. Twee producten die uitstekend samengaan. Je ziet in Sancerre en omgeving naast wijn ook heel veel kleine geitenkaasjes. Het is de zogenaamde Crottin de Chavignol AOC. Het is een aanrader naar het platteland te gaan om de beroemde Crottin de Chavignol te ontdekken. Op een kwartier van Sancerre, in Menetou-Râtel, is de Ferme des Chapotons een gastronomische en authentieke tussenstop die je niet mag missen. Met bijna 200 geiten en 60 koeien, maakt deze familieboerderij ter plaatse de beroemde crottin met geitenmelk.

Met Patricia en Emilie ontdek je alle geheimen van het maken ervan. Wil je het melken van de geiten bijwonen, kijk dan even goed wanneer dat gebeurt. Ook andere boerenkazen zoals de Pyramide, de Chapoton Cendré en kleine geitenkazen voor aperitieven worden ter plaatse geproduceerd. In het winkeltje vind je tal van Berry-specialiteiten.

Fromages de chèvre AOC de la région Sancerre - M. Perreau - CRT Centre-Val de Loire

Fromages de chèvre AOC de la région © M. Perreau – CRT Centre-Val de Loire

Domaine Henri Bourgeois – Apéro Vignoble

Op de terugweg vanaf Menetou-Râtel stop je in het dorp Chavignol bij Domaine Henri Bourgeois, in het hart van de wijngaarden op slechts 4 km voor Sancerre. Hier ontdek je het landgoed, de wijnkelders en de lokale specialiteiten van de familie Bourgeois, die hier al tien generaties lang wijn maken aan de voet van de beroemde heuvel, de Côte des Monts Damnés. Laat een picknickmand bereiden door de chef-kok en volg een van de verschillende gemarkeerde wandelingen op het landgoed met prachtig uitzicht op de wijngaard. Ultiem genieten van je eigen Apéro Vignoble!

De familie is ook eigenaar van het hotel/bistrot La Côte des Monts Damnés (met Michelinster) in het centrum van het dorp. Jean-Marc, de chef-kok, maakt verfijnde authentieke gerechten van de beste producten van Berry. Je kunt ook slapen in dit hoogwaardige driesterrenhotel in Sancerre, dat 12 ruime kamers (inclusief familiesuites) biedt met een prachtig uitzicht op de wijngaard vanuit sommige kamers.

Cuisinier préparant un plat, au restaurant "La Maison d'à côté" - Julie Limont

Cuisinier préparant un plat, au restaurant La Maison d’à côté © Julie Limont – La Maison d’à côté

La Loire à velo – Wijnproeven op de fiets

Sancerre ligt tussen de wijngaarden, en waar wijngaarden zijn, is het vaak goed toeven. Meestal stroomt er een rivier met een eeuwenlange (wijn)historie door het fraaie landschap. De transportfunctie ervan was immers van levensbelang voor de wijnbouw. Hier zijn talloze toeristvriendelijke wijnfietsroutes te vinden.

La Loire à Vélo begint in de buurt van Nevers en eindigt 800 kilometer verder bij Saint-Nazaire aan de kust voorbij Nantes. De wijngaarden van de Loirestreek strekken zich uit langs de koninklijke rivier, vanaf Sancerre tot aan de Atlantische kust. Bij het dorpje Pouilly-sur-Loire, op het randje van de Bourgogne, zie je in plaats van landerijen en bossen weer wijngaarden in het landschap verschijnen. Sancerre zie je vanaf deze kant van de Loire al hoog boven het landschap uitsteken.

Onderweg passeer je imposante kastelen, prachtige landschappen, monumentale bruggen, schattige dorpjes en natuurlijk de wijngaarden van de talloze wijnregio’s, waar je welkom bent voor proeverijen en rondleidingen. De wijnboeren vertellen je graag hun verhalen, in de wijngaard zelf, of in een wijnkelder. Wanneer je slechts een deel van de route wil fietsen, kun je de Train Vélo Loire nemen. In de zomer mag op alle Interloire-treinen vanaf Orléans de fiets gratis mee in speciaal daartoe ingerichte rijtuigen.

Boottocht over de Loire

In de middag kun je ontspannen aan boord van de Raboliot in Saint Thibault/Saint Satur (3 km ten oosten van Sancerre) en de Loire afvaren in een toue cabanée, de iconische boot van de regio. Onderweg deelt Sylvain, de kapitein, anekdotes en vertelt hij over de fauna en flora van de laatste ongetemde rivier van Europa.

Balade avec les Passeurs de Loire - V. Treney - CRT Centre-Val de Loire

Balade avec les Passeurs de Loire © V. Treney – CRT Centre-Val de Loire

Ontdekkingsbezoek aan het Domaine Eric Louis

Als je nog wat tijd hebt, stop dan bij Domaine Eric Louis in het charmante wijndorp Thauvenay, op 5 km van Saint Satur. Het landgoed werd 150 jaar geleden gesticht en werd oorspronkelijk bestuurd door Pauline, de overgrootmoeder van Eric Louis, die wijn verkocht op lokale markten. Hierna is de wijngaard altijd in handen gebleven van dezelfde familie en de wijn wordt nog steeds op authentieke wijze vervaardigd, zij het tegenwoordig in combinatie met hedendaagse moderne technieken.

Een bezoekje aan Domaine Eric Louis staat open voor iedereen en is ook prima geschikt voor gezinnen (blinde proeverij van “mysterieuze” siropen voor kinderen). Ontdek de wijnmakerij, de bottellijn en de kelder, waar de beste jaargangen rijpen in eiken- en acaciavaten. Tot slot kun je in het proeflokaal verschillende wijnen van het landgoed proeven, vergezeld van kazen en streekproducten (Crottins de Chavignol en Croquets de Sancerre).

Celliers de la Pauline - Domaine Eric Louis : plateau de charcuterie et fromage - Pierre Mérat Photographe

Celliers de la Pauline – Domaine Eric Louis : plateau de charcuterie et fromage © Pierre Merat

Culinaire workshops

Boek een workshop met een chef-kok: zelfgebakken brood, fouées, chocolade, eetbare wilde planten, zero-waste koken, wijnproeven… de keuze is eindeloos. Een culinaire workshop is een uitstekende manier om lokale producten te ontdekken!

Atelier chocolat pour enfants à la chocolaterie - Max Vauché

Atelier chocolat pour enfants à la chocolaterie © Max Vauché

Praktisch

Je bereikt Sancerre over de weg met de snelweg A6 en de A77 vanuit Parijs (202 km) richting Saint Satur, 3 km van Sancerre, maar ook met de trein met de lijn Parijs-Nevers. Stap uit bij het station Cosne-sur-Loire en een RER-shuttle brengt je rechtstreeks naar Sancerre en zet je af voor het VVV-kantoor, niet ver van het centrale plein.

Meer informatie over lokale producten, restaurants en culinaire experiences in het Loiredal lees je hier.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>