Culinair cruisen

Dankzij Reishonger komen we vaak op bijzondere plekken. Zo ook deze zomer, toen ik een bezoek mocht brengen aan een van de gigantische cruiseschepen van MSC Cruises, aan de kade bij de Passengers Terminal in Amsterdam. Er was een uitnodiging binnengekomen om mee te doen aan de Culinary Tour aan boord van de MSC Magnifica, met een rondleiding over het schip, een workshop, een foodtour en als afsluiting een heerlijke lunch.

msc magnifica

Dankzij Reishonger komen we vaak op bijzondere plekken. Zo ook deze zomer, toen ik een bezoek mocht brengen aan een van de gigantische cruiseschepen van MSC Cruises, aan de kade bij de Passengers Terminal in Amsterdam. Er was een uitnodiging binnengekomen om mee te doen aan de Culinary Tour aan boord van de MSC Magnifica, met een rondleiding over het schip, een workshop, een foodtour en als afsluiting een heerlijke lunch.

We geven ons paspoort af, krijgen er een badge voor terug en gaan richting de loopbrug. Voor mij doemt de MSC Magnifica op, een 16 verdiepingen tellend cruiseschip uit de vloot van MSC Cruises. Ik kan je verklappen, dat is knap imposant. Het is niet dagelijks dat ik uitgenodigd word voor een kijkje achter de schermen van een cruiseschip.

Taste the Mediterranean Way of Life
MSC Cruises heeft twaalf schepen en met bijna 15.000 werknemers probeert MSC dagelijks voor unieke ervaringen voor al hun passagiers te zorgen. Zo hebben de schepen 20 uur per dag entertainment, meerdere restaurants en zwembaden, een casino, spa, basketbalveld, kidsclub, sportsbar, disco, health club en een gigantisch theater. Hier verveel je je nooit en word je volledig in de watten gelegd; helemaal passend binnen de filosofie van de ‘Mediterranean way of life’. Met oog voor detail, het uitbundige interieur, het gastvrije personeel en de volgens MSC excellente keuken. En voor dit laatste punt krijgen we een uniek kijkje achter de keukenschermen.

tigerbar

Dagelijks koken voor 2.500 passagiers
De Magnifica, waar wij op bezoek zijn, biedt ruimte aan 2.500 passagiers en een 1.000-koppige crew. Het dagelijks bereiden van zo’n 150 verschillende gerechten is dan ook een enorme operatie. Je zou het jezelf natuurlijk ‘makkelijker’ kunnen maken door een aantal ingrediënten kant-en-klaar in te kopen. Maar nee, ook in de keuken is deze Mediterranean way of life terug te vinden. Er wordt alleen met verse ingrediënten gewerkt en alles (van de broodjes tot de pasta’s) wordt aan boord bereid. Zo is er zelfs een bakkerij waar al het brood gebakken wordt en een patisserie.

Zelfgemaakte pizza’s, pasta, pretzels, salades, sauzen en ga zo maar door. Alleen de jus d’orange wordt ingekocht, en daar is een goede reden voor. Het gigantische aantal sinaasappels dat zou moeten worden ingekocht voor de hoeveelheid passagiers, zou betekenen dat de boot een uitbreiding nodig zou hebben.

rondleiding keuken

‘Behind the scene kitchen’
De food & beverage manager, die verantwoordelijk is voor het eten en drinken aan boord, leidt ons rond en laat ons ook de afwasruimte zien. Volgens hem een van de meest cruciale plekken van de keuken, omdat hier enorm veel aandacht wordt geschonken aan afvalscheiding en recycling. Alles wordt gesorteerd en daarna gaat het door een super shredder zodat het zo efficiënt mogelijk en milieubewust kan worden verwerkt. Hygiëne is ook zo’n belangrijk punt, misschien wel het belangrijkst, en ook de samenwerking tussen tientallen nationaliteiten in de keuken vereist teamwork van de bovenste plank.

Zoals je je misschien kunt voorstellen is het een logistieke onderneming. Alle stappen in de keuken zijn tot op de minuut gepland. Als een schakel niet werkt, heeft dit direct impact op het hele reilen en zeilen op het schip. Oftewel, werken met een strakke planning en aansturing is een must.

Culy Tour MSC Magnifica

Live kookdemonstratie
Er wordt een korte kookworkshop gegeven door twee chefs. Eerst mooie sushi handrolls gemaakt door een Japanse chef, die ook ware kunstwerken weet te maken van citroen en komkommer. Daarna hoppen we naar de andere kant van de wereld voor een Italiaanse conchiglie pasta (pasta in de vorm van schelpjes).

kookworkshop

De grote smaaktest
Na de indrukwekkende rondleiding mogen we het eten zelf proeven. Samen met verschillende travel- en foodbloggers strijk ik neer in restaurant l’Edera voor een lunch. We bestellen een aantal gerechten van de kaart, welke goed op smaak zijn. Je proeft duidelijk dat er met verse producten is gewerkt; een fijne lunch dus, waarvan de kwaliteit veel beter is dan ik had gedacht.

lunch msc

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>