Sicilië, een eiland vol geheimen

Als je het 'echte oude Italië' wilt proeven dan moet je op Sicilië zijn, want hier lijkt het of de tijd is stil blijven staan. Het is een eiland vol geheimen waarop diverse culturen duidelijk hun stempel hebben gedrukt.

Sicilië, een eiland vol geheimen

De reden dat Sicilië de tand des tijds zo goed heeft doorstaan is eigenlijk vrij sinister en duister. Het heeft onder andere te maken met de Spaanse overheersing vanaf het einde van de 14e eeuw en de afzondering van de lokale gemeenschap die dit tot gevolg had. Hieruit ontstond uiteindelijk de Maffia, die tot de dag van vandaag een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven op Sicilië.

Wat mensen trekt aan Sicilië is het gevoel dat het niet echt bij Italië hoort, ook niet echt ergens anders bij. Het is een plek die alle culturen vertegenwoordigt. Het is beïnvloed door Afrika, de Arabische wereld, de Normandiërs, de Romeinen en de Grieken. Dit komt bijvoorbeeld duidelijk naar voren op culinair gebied. Een fantastisch gerecht zoals pasta con le sarde, pasta met sardines en rozijnen, zit vol Arabische invloeden en heeft een smaak die je nergens anders in Italië zult tegenkomen.

De hoofdstad Palermo
Maar ook als je door de straten van Palermo loopt heb je het gevoel door de tijd te reizen en verschillende culturen te doorkruisen. De Cappella Palatina in het hart van Palermo is een buitengewone samensmelting van Normandische, Byzantijnse en Arabische kunst. Een paar straatjes verderop staat het kasteel van La Zisa, Castello della Zisa, gebouwd door Arabische ambachtslieden voor een Normandische koning. Verborgen tussen deze labyrintachtige steegjes ligt een van de meesterwerken van de beeldhouwkunst uit de Barok. De Oratorio del Rosario di Santa Zita, die op het eerste gezicht van marmer lijkt gemaakt, is in feite opgetrokken uit stucwerk met marmerstof. De hele kerk is gedrenkt in verhalen.

Bezienswaardigheden Palermo

De Siciliaanse kunst wijkt erg af van de doorsnee Italiaanse kunst. Omdat de bevolking zo arm was is kunst hier nooit ontwikkeld tot iets verhevens, zoals dat elders in de Renaissance gebeurde. Het idee dat kunst iets elitairs was dat alleen oude geestelijken en de paus konden worden begrepen maar niet door gewone mensen is nooit doorgedrongen tot Sicilië. Kunst was altijd voor iedereen.

Niet alleen de kunst op Sicilië is heel toegankelijk, ook op culinair gebied liggen de lekkernijen bijna letterlijk voor het oprapen. Stop vooral even bij de belangrijkste markt van Palermo, de Mercato della Vucciria. Hier kan je verse seizoensproducten van het eiland kopen. Vis bijvoorbeeld, wordt getoond in ‘rigor mortis’ – opgerold, niet plat – om te laten zien dat het net gevangen is. Je vindt er ook moerbeien die zo groot zijn als knikkers, grote bakjes wilde paddenstoelen voor een paar euro, en de cedro, een plaatselijke citrusvrucht die op een reuzencitroen lijkt.

De belangrijkste markt van Palermo, de Mercato della Vucciria

Andere geheime pareltjes op Sicilië
Behalve de hoofdstad Palermo zijn er nog een paar andere plaatsen op Sicilië die je eigenlijk niet mag missen. De zuidelijke stad Modica, met huizen die kriskras over de steile heuvel zijn verspreid, is de thuisbasis van de Madonna Vasa Vasa, een krachtige beeltenis van het verdriet en de vreugde van Christus. Ook vind je hier een van de meest buitengewone barokke kerken van Sicilië, de Chiesa di San Giorgio. Haar voorgevel lijkt op een afbeelding van de Madonna, gemaakt van een prachtige honingkleurige steensoort. Bij zonsondergang kleurt de stad zo roze als een garnaal.

In het zuidwesten vind je de ruïnes van Selinunte, een Griekse stad die eens tot de machtigste steden ter wereld behoorde. De overblijfselen liggen op een prachtig ongerept deel van het strand en hebben zo het gebied beschermd tegen de moderne bebouwing, die de toon zetten langs veel andere delen van de Siciliaanse kust. De nabij gelegen vulkaan de Etna, in het oosten van Sicilië, had duidelijk een grote invloed op de fantasie van de Grieken. Dit is namelijk de geboorteplaats van veel van hun mythes. Vandaag de dag is de Etna een vreemde en mysterieuze plek. Het landschap verandert hier voortdurend omdat de vulkaan nog steeds actief is.

Bezienswaardigheden Sicilie

Vliegen naar Sicilië
Vanaf Nederland gaan er diverse rechtstreekse vluchten, maar je kunt ook voor een overstap kiezen. Het beste kan je via Rome reizen om vervolgens naar Palermo of Trapani te vliegen. Luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks vliegen naar Sicilië zijn Ryanair, AirBerlin, Jetairfly, Transavia en KLM.

Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)
  1. Vakanties Sicilie zegt:

    Klinkt wel spannend, ga absoluut een keer Sicilië bezoeken en er genieten van het heerlijke klimaat en het lekkere eten.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>