Ontdek Brussel in een weekend

Brussel is de hoofdstad van België en is al jaren een van de belangrijkste steden van Europa. Naast het feit dat Brussel het bestuurlijk centrum van de EU is en daarom ook wel als hoofdstad van Europa wordt beschouwd, heeft de stad een rijke geschiedenis en een groot cultureel erfgoed.

Atomium

Brussel is de hoofdstad van België en is al jaren een van de belangrijkste steden van Europa. Naast het feit dat Brussel het bestuurlijk centrum van de EU is en daarom ook wel als hoofdstad van Europa wordt beschouwd, heeft de stad een rijke geschiedenis en een groot cultureel erfgoed.

Van Amsterdam naar Brussel is met de bus nog geen drie uur rijden en daarom is de Kiekenfrettersstad (zoals de stad ook wel genoemd wordt) een ideale bestemming voor een heerlijk Bourgondisch weekendje weg.

De Grote Markt
De Grote Markt is het centrum van de stad en is een absolute must-see. Aan het grote plein bevindt zich het bekende stadhuis met de prachtige toren waarop de aartsengel Michael prijkt. Tussen de Guldenhoofdstraat en de Boterstraat en tussen de Hoedenmakersstraat en de Karel Bulsstraat treft je tevens tal van authentieke middeleeuwse gildehuizen aan die Brussel kenmerken. Daarnaast is De Grote Markt met haar talloze cafés en restaurants ook dé uitgaansplek bij uitstek. Niet voor niets staat De Grote Markt dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst!

Manneken Pis en de Sint-Michiels en Goedelekathedraal
Manneke Pis, hét symbool van Brussel, staat in het centrum op de kruising van de Eikstraat en de Stoofstraat en vormt een van de toeristische trekpleisters van Brussel. Een typisch fotomoment voor de stedentripper, om vervolgens door te gaan naar De Kathedraal van St. Michel en St. Goedele. In de kathedraal, dat een middenschip heeft van 26 meter hoogte, is een prachtige collectie van smeed- en borduurwerk, religieuze beelden en kunst te bezichtigen. Door de jaren heen zijn er in deze kerk talloze plechtigheden voltrokken waarbij diverse grootheden aanwezig waren, waaronder Napoleon en Paus Johannes Paulus II.

Hotel de ville

Hotel de ville, foto van Luc Viatour

Het Atomium
Een bezoek aan Brussel is natuurlijk niet compleet zonder dat je het Atomium hebt gezien. In het Heizelpark staat dit bijzondere bouwwerk in de vorm van een ijzeratoom dat is ontworpen voor de wereldtentoonstelling van 1958 en symboliseert de destijds sterk groeiende ijzerhandel. Met een lift kun je in het gebouw naar de bovenste bol om op een hoogte van 100 meter te genieten van een adembenemend uitzicht over de stad.

Antiekmarkt, kerken en de standbeeldentuin
Ook de bekende Antiekmarkt van de Grote Zwavel mag je beslist niet missen. In de gelijknamige wijk, die bekend staat vanwege de vele antiek- en curiosawinkels, couturiers en chocolatiers leer je de gezelligheid van de stad kennen. Wandel door de pittoreske straatjes in een paar minuten door naar de Lieve Vrouwekerk en de Sablon Kerk en bezoek de bijzondere standbeeldentuin.

De Brusselse Striproute
Nog een leuk tip: let tijdens het wandelen eens op de vele muurschilderingen en fresco’s die je in de stad aantreft. Je kunt ook de Brusselse Striproute volgen, zodat je de bekende schilderingen van Kuifje, Asterix & Obelix en Suske & Wiske zeker niet mist.

Brussel bruist! Een heerlijk stad om te genieten op een manier zoals je dat alleen in België kunt.

Martijn

Digital Storyteller, Off-The-Beaten-Path Traveller & Adventure-seeker never far from a camera, bacardi and coffee. Let's cheers and see the world!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>