5 keer culinair Laag Holland

Tijdens een weekend naar de streek Laag Holland ontbreekt het aan alles behalve heerlijk eten. Hieronder beschrijf ik mijn vijf persoonlijke hoogtepunten; twee restaurants, één uniek foodconcept en twee culinaire workshops.

Culinair Laag Holland: 2 keer uiteten

De stallen in Purmerend

Purmerend is qua bezienswaardigheden niet een heel bijzondere plek en zeker niet een plek die je moét bezoeken wanneer je naar Laag Holland gaat. Maar.. je kunt er wel ontzettend lekker eten! Dit hebben wij gedaan in restaurant ‘de Stallen’. De naam zegt het al; deze plek is omgebouwd van vroegere paardenstallen tot een hip restaurant. Er zijn hier en daar nog overblijfselen van de originele stallen te bekennen, waardoor het restaurant een unieke uitstraling krijgt. Het eten is heerlijk, vers en mooi geserveerd. Voor meer informatie kijk op: de-stallen.nl.

culinair Laag Holland bij de Stallen

Blauwe kaas met gekarameliseerde nootjes en stoofperen en heerlijk toetjesassortiment bij de Stallen

Uit eten bij Brasa in Middenbeemster

Middenbeemster is een mini-dorpje in Laag Holland met veel typerende boerderijen. Op zich is ook in Middenbeemster naar mijn idee niet spectaculair veel te beleven, maar wederom bevindt zich hier een geweldige eetgelegenheid. Het restaurant Brasa is gevestigd in een oud herenhuis, met een prachtig terras. Het is een levendige plek in een verder rustig dorp. Dit is culinair Laag Holland ten voeten uit! De menukaart staat vol van originele heerlijke opties en alles wordt prachtig opgediend. Ook in Purmerend is een vestiging van Brasa. Voor meer informatie kijk op: brasabarenkitchen.nl.

Diverse lekkernijen bij Brasa

Diverse lekkernijen bij Brasa en yesss… weer toetjes!

1 keer een uniek concept: de Verskade in Zaamdam

Alweer zo’n geweldig idee om een oud gebouw om te bouwen tot een culinaire hotspot. De voormalige Verkade-fabriek in Zaandam is omgedoopt tot een soort culinaire boodschappenhal, waar je tegelijkertijd kunt lunchen en kunt genieten van een goede bak koffie. Een aantal ondernemers is gevestigd in dit sfeervolle gebouw; je kunt er onder andere vlees, kaas, wijn en verse groente en fruit kopen. Ik vind het erg mooi om te zien dat ook in dit gebouw nog volop details te zien zijn van de Verkade tijd. Je gaat hier niet je dagelijkse boodschappen doen (tenzij je multimiljonair bent), maar hier zo nu en dan binnenlopen voor nèt even wat speciaals lijkt me heerlijk. Voor meer informatie kijk op: deverskade.nl.

de Verskade in Zaamdam

Verkade is nog volop levend in de Verskade en ze hebben ook lekker verse groenten

2 keer: culinaire workshop

De twee workshops die we hebben gedaan tijdens het gezellige blogweekend in Laag Holland hadden mij niet beter kunnen passen; kaas en chocola! Zo ongeveer mijn twee favoriete producten waar ik echt niet zonder kan.

Culinair Laag Holland: chocholadeworkshop bij het Cacaolab in de Zaanse Schans

Tijdens deze workshop hebben we eerst zelf chocola gemaakt (inclusief cacaobonen malen, poeh dat is zwaar!). Maar wat voor mij het hoogtepunt was, was de proeverij en daarbij uitleg over verschillende soorten chocola. Ik had geen idee dat eigenlijk alle ‘mainstream’ chocola (Cote d’or, Tony Chocolony, alles in de supermarkt) allemaal chocola uit Afrika is. Heerlijk zoet en romig, je eet er zo een reep van op. Maar de èchte chocola komt uit Zuid-Amerika en smaakt dan ook heel anders; robuust, een tikje bitter en korreliger dan reguliere chocola. Dit is meer chocola waar je echt even voor gaat zitten om de kwaliteit te proeven. Ik ben dol op leuke weetjes en in combinatie met zelf aan de slag was dit echt een heerlijke, interessante activiteit! Voor meer informatie kijk op: zaansgedaan.nl.

Cacaolab Zaanse Schans

Klaar voor de chocolade-workshop! Veel geleerd over diverse soorten chocola, en… in de verpakking zit mijn zelfgemaakte stuk chocola!

Culinaire workshop: je eigen bolletje kaas maken bij Beemster beleving in Westbeemster

Ik ben werkelijk dol op kaas. Wanneer ik reis is kaas vaak hetgene wat ik het allermeest mis aan eten. Ik had eigenlijk geen idee hoe kaas precies wordt gemaakt, maar tijdens deze workshop krijg je op kleinschalig niveau een heel goed beeld. Helaas duurt kaas maken te lang om meteen je eigen bolletje kaas mee te nemen, maar daar hebben de mensen van Beemster beleving wat leuks op bedacht; je krijgt een paar weken later gewoon je kaasje thuis opgestuurd! De workshop vindt plaats in een authentieke boerderij en Jan en Rona weten veel leuke dingen te vertellen. Wie wist bijvoorbeeld dat kaas (en andere zuivel) helemaal hot aan het worden is in landen als Thailand? En dat er dus veel Nederlandse boeren daar naar toe reizen om hier dingen over uit te leggen. Naast het kaasmaken kun je op de boerderij ook overnachten, boerengolven, kleiduifschieten èn is deze boerderij tevens een zorgboerderij. Een stel ondernemende (Laag) Hollandse boeren! Voor meer informatie kijk op: beemsterbeleving.nl.

Culinair Laag Holland Beemster beleving in Westbeemster

Pure melk… laat de magie van het kaasmaken beginnen!

 

Tekst en foto’s: Jessica Groenestijn

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>