Culinair Dordogne

De Dordogne is vol met kastelen, geschiedenis, landschappen en cultuurschatten zoals de grotten van Lascaux. Maar het is ook een streek om te gieten van eten en mooie producten.

Cultuur van gastronomie

Het gerestaureerde Sarlat is een marktplaats. Misschien wel de mooiste van de Dordogne. Voor toeristen (je vindt er veel kunst en kunstnijverheid), maar ook voor inwoners van de streek. Op zaterdag en dinsdag is er een boerenmarkt. Je ziet er kraampjes met de mooiste groenten, het meest van lokale oorsprong. Royaal ogende witte asperges, diepgroene sla, rode aardbeien en veel lokale producten als notenolie, piqués de fruits, foie gras, chevre, liqueurs de fruits, allerlei variëteiten droge worst en een keur aan andere exquise streekproducten. En natuurlijk truffels die op deze markt een gecontroleerde kwaliteit en prijs hebben zoals ik later zou leren.

De markt in Sarlat

De markt in Sarlat

Een keur aan producten

Het is ook het gebied van de walnoot. Walnoten, aldus gids Katia, houden je gezond. Walnootolie is er voor de salade. Olijfolie wordt vooral gebruikt tijdens het koken maar er wordt ook veel in eendenvet gebakken. Dus er zijn ook tal van producten die op de walnoot zijn gebaseerd.  Zoals walnotenwijn, waarbij je groene (jonge) walnoten een tot drie maanden in een mengsel van wijn en eau-de-vie worden geweekt. Het resultaat: een smaakvol aperitief.

Vruchtenlikeur en notengebak

Vruchtenlikeur en notengebak

Zo kun je thuis nog wat verder genieten van wat er in de Dordogne gemaakt wordt. Er is iets met de streek en de ingrediënten dat zelfs eenvoudige gerechten tot een traktatie maakt.

Bezoek aan een truffelboer

Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland, maar ook Californië, dat zijn de landen en gebieden waar de truffel gevonden wordt. ‘Wat is de overeenkomst?’ vraagt truffelboer Eduard. Juist het zijn allemaal wijnlanden. Grond en klimaat komen overeen. In deze streek wordt truffel niet gezocht in een dicht bos, zoals elders wel gebeurt, maar in een soort boomgaard van eikenbomen. Eduard legt uit hoe hij bomen met te verticale takken snoeit omdat verticale takken leiden tot verticale wortels, zoals horizontale takken leiden tot horizontale wortels. En juist tussen die wortels groeien truffels. Sporen worden ingebracht in de aarde rond de boom en dan is het wachten op truffels. En in tegenstelling tot in een bos zijn de bomen die truffels hebben voortgebracht eenvoudig te onderscheiden. Een kale cirkel in het gras, omdat de truffel giftig is voor deze plant.

De truffelboerderij

Met hond Lino gaan we op pad. Kale cirkels duiden op truffels, maar ze moeten natuurlijk ook nog rijp zijn. Daar is Lino voor nodig. Opgewonden loopt de hond met de neus aan de grond door de boomgaard. Eduard leidt haar naar een kansrijke plek. Na een paar missers graaft ze met haar poot in de grond. En ja, een truffel. Waarna Lino een beloning krijgt.

Hond op zoek naar truffels

Lino op zoek naar truffels

Truffels, eend, noten en traditie. Vergeet vooral niet te genieten als je in de Dordogne bent. In Sarlat zijn tal van sfeervolle restaurants op middeleeuwse pleintjes, in straatjes en in tuinen.

Ook voor vegetariërs kan gezorgd worden. Voor mindere eters kun je volstaan met twee voorgerechten. En, ook als je niet zo’n liefhebber bent van zoetigheid, sla vooral het dessert niet over. Voor een bijzondere ervaring: bezoek du vieux logis à Tremolat voor een kijkje in het kasteel en een lunch in de ongekend sfeervolle tuin. Of blijf er slapen en dineren. Het restaurant heeft een Michelin ster.

Heerlijk eten in du vieux logis à Tremolat Heerlijk eten in du vieux logis à Tremolat

Heerlijk eten in du vieux logis à Tremolat Heerlijk eten in du vieux logis à Tremolat

Praktisch

Je kunt de Dordogne goed bereiken via het vliegveld van Bergerac. Transavia vliegt vier keer per week naar Bergerac vanaf Rotterdam/The Hague Airport. Op het vliegveld van Bergerac vind je verschillende autoverhuurbedrijven.

Meer info: Frans bureau voor toerisme: nl.france.fr en het toeristenbureau van Sarlat: sarlat-tourisme.com. En zie ook het artikel over het ervaren van historie in de Dordogne: De tastbare historie van de Dordogne.

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>