Wil jij lekker actief bezig zijn? Wij hebben de perfecte 'getaway' voor je: Schotland! Een prachtig land vol avonturen en onontdekte parels. Reis mee met ons....& BE ACTIVE!

Om aan de andere kant van de Noordzee te komen heb je verschillende opties, zo kun je bijvoorbeeld vliegen op Newcastle, Glasgow of Edinburgh. Naast vliegen is het ook mogelijk om met de trein Schotland te bereiken, via de kanaaltunnel (van Calais naar Folkstone) kan er naar de overkant gereden worden. Maar je kunt ook een luxe cruiseferry van DFDS Seaways pakken. Dagelijks vertrekt om 17.30 uur het schip vanuit de haven van IJmuiden naar Newcastle. Je eigen auto kan mee aan boord, en je begint je reis heerlijk relaxt. Dineren, shoppen, uitgaan en ‘s nachts kun je heerlijk slapen in je luxe hut. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan alvast onderstaande vlog voor een goede sfeerimpressie van de ferry en al het andere moois dat Schotland te bieden heeft.

Paardrijden at the beach

Op maar 2,5 uur rijden langs de kustroute in noordelijke richting vanaf Newcastle, ligt een echte actieve parel: Seacliff Stables. Een kleinschalige ‘down to earth’ manege, goed verstopt aan een zanderige weg tussen de bossen. Na het opzadelen van je paard stap je eerst rustig door de bossen en leer je je paard kennen en andersom. Via een weids weiland met prachtig uitzicht kom je uiteindelijk op het strand. Hier kijk je uit op een oude gevangenis genaamd ‘the Bass Rock’. Deze rock is een 107 meter steil uit de zee oprijzend eiland. De gevangenis was decennia lang één van de beruchtste voor religieuze en politieke gevangen. In de afgelopen jaren is dit eiland veranderd in een broedplaats voor allerlei verschillende soorten vogels. Papegaaiduikers, zeekoeten, alken en 140.000 jan-van-genten kun je hier bewonderen. De uitwerpselen van deze beestjes hebben ‘The Bass’ omgetoverd tot een witte rock. Een waanzinnige ervaring, die je zeker niet mag missen wanneer je in Schotland bent! Samen met je paard in galop over de Schotse stranden manen en haren in de wind: alsof je in de branding van een postkaartje draaft.

seaclif IIseacliff IIZie jij jezelf al rijden? Foto: Seacliff stables

Hiken rondom Loch Lomond

Muddy Boots: deze krijg je zeker tijdens een actieve hike! Er zijn zóveel hikes die je kunt doen in Schotland… het is lastig kiezen! Met de hike ‘Balmaha Millenium Forest Trail’ zit je altijd goed. Trek je veters wat strakker aan, stop je spullen in je rugzak, maak nog een laatste toiletstop & GO! Laat je meenemen in de adembenemende natuur, de mooiste kleuren, de frisse lucht, kleine schilderachtige beekjes en ontmoet de vele schapen en geiten onderweg op je pad: dit is een échte Bucketlist Topper!

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt qua afstand, er zijn genoeg routes voor beginners en doorgewinterde hikers. Wanneer je moe en voldaan terugkeert naar je auto, mag je zeker de warme gezellige Oak Tree Inn niet missen: een warme chocomelk met een warme maaltijd: even bijkomen bij het knapperende haardvuur (en misschien nog wel een hike er achteraan)?

Is je doel altijd de natuur intrekken, op zijn minst één hoge summit beklimmen en op zoek gaan naar de minder begaande paden? Dan kun je je hart ophalen aan de diverse Munro-bergtoppen. Dit zijn Schotse bergen of heuvels die minstens 3.000 voet (914 meter) hoog zijn. Naast de (bekendste) Ben Lomond, Ben Lui, Ben More en Ben Vorlich, zijn er ook diverse Corbetts. Corbetts zijn bergtoppen die tussen de 2.500 en 3.000 voet hoog zijn (762 en 914 meter).

The sky is the limit: ga Paragliden

Hoe gaaf is dat? De mooiste uitzichten… vanuit de lucht! Doordat Schotland over zoveel bergtoppen beschikt, zijn er tal van opties om een fantastische tocht te maken, hangend onder aan een vlieger: Free like a bird. Er is een aantal scholen waarbij je een vijfdaagse cursus kunt volgen en samen met instructeur een tandemsprong kan maken. Let er wel op dat de scholen het BHPA-keurmerk hebben. Natuurlijk hoef je de vijfdaagse cursus niet te volgen als je weinig tijd hebt, en is er ook de optie om een tandemsprong te maken. Het mooie eiland Isle of Arran biedt de mogelijkheid om prachtige sprongen te maken. Ben je een gevorderde paraglider? Dan kun je via deze site zien waar startpunten zijn. Adrenaline-kick gegarandeerd!

Paragliden op het eiland Isle of Arran. Foto: Flying fever

Paragliden op het eiland Isle of Arran. Foto: Flying fever

Ballonvaart

Een unieke manier om de dramatische Schotse landschappen te bekijken, is vanuit vogelvlucht. Zweef zachtjes door de lucht en voel de wind op je gezicht. Alles tegen een majestueuze en steeds veranderende achtergrond. Oké, misschien niet de méést actieve tip, maar vast en zeker: adembenemend, onvergetelijk en gewoon eens wat anders!

Wat een uitzichten vanaf boven! Foto: Virgin.com

Wat een uitzichten vanaf boven! Foto: Virgin.com

Kano & Kajakken

Adrenaline kicking in! Foto: Liquidmedicine

Be Active! Geniet van actief Schotland en stap in een kajak of kano. Dit is één van de beste manieren om alles te ontdekken van het prachtige Schotland: het magische water op! Dit kan bij uitstek in Loch Lomond & The Trossachs National park of in Noord West Schotland, maar er zijn altijd wel mooie plekjes te vinden in de buurt waar je besluit te stoppen tijdens je trip. Er zijn veel kleinschalige aanbieders die exclusieve tochten voor je in petto hebben, waarbij de Schotse wildernis je zal verbazen. Ben jij een echte waterrat? Er worden door heel Schotland ook meerdaagse kanotochten aangeboden. Overdag genieten van de ongerepte natuur, de prachtige rivieren en spannende stroomversnellingen, ‘s avonds kamperen aan de oevers, een knapperend kampvuur, bord haggis op schoot en een slokje van een goede welverdiende Schotse whisky.

insidersscotlandguide.com

Wildcamping in Schotland

Kajakken op rustiger vaarwater bij Loch Lomond, maar wat een uitzicht

Fleur
Laatste berichten van Fleur (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>