De Lofoten, een desolate eilandengroep ten noorden van de poolcirkel. Een absolute parel van moeder natuur. Hier komen enorme besneeuwde bergen, diepe kraakheldere fjorden, steile kliffen, kleine vissersdorpjes en adembenemende landschappen bij elkaar samen. Alle ingrediënten om een avontuurlijke en onvergetelijke trip te maken als je het ons vraagt!

Eindelijk, een lang gekoesterde droom wordt werkelijkheid: ik mag de Lofoten gaan ontdekken! Ik ken de eilandengroep enkel van de prachtige plaatjes die vaak binnen mijn Instagram feed verschijnen; majestueuze bergen die uitmonden in diepe kraakheldere fjorden en stranden. Waar ter wereld vind je dit nou? Waanzinnig toch! Noorwegen is bij mij sowieso één van mijn meest geliefde bestemmingen. De rauwe ruige natuur, het heerlijke eten, de ‘down to earth’ maar lieve gastvrije bevolking en vooral het outdoor leven. Elke keer wanneer ik in Noorwegen ben heb ik het idee dat ze hier gewoon nét iets beter het leven begrijpen, ze leven zo dicht met en bij de natuur dat dit de bevolking reflecteert. Elke keer ben ik zo enthousiast over dit geweldige land!

De Lofoten zijn bij de meeste mensen vooral bekend als zomerbestemming. Als winterbestemming wordt eerder het deel van Noord-Noorwegen gekozen waar je typische Lapse activiteiten kunt doen zoals huskytochten en sneeuwscooter rijden. Winters Lofoten is onontdekt, het landschap leent zich niet voor Noors Laplandse activiteiten, maar het zal je verrassen wat het allemaal te bieden heeft. Hier zijn de activiteiten anders, ruiger en minder voor de hand liggend. Wij trokken onze dikste kleding aan, en gingen het avontuur tegemoet!

“De Lofoten enkel vanaf land bewonderen is als het eten van van snoepjes met hun wikkels er nog omheen.” Not done dus, wij gaan het water op!

Voor deze avontuurlijke reis zijn we uitgenodigd door Nordic, zij zijn dé Scandinavië specialist en weten als geen ander welke plekken we op de Lofoten moeten bezoeken. Via Nordic kun je de mooiste bestemmingen van Noord-Europa ontdekken. Een gedreven team staat voor je klaar om jouw reiswensen te vertalen naar jouw droomreis. Vanaf Brussel Zaventem vliegen we met een rechtstreekse vlucht naar Evenes. Deze directe vlucht is enkel via Nordic te boeken, en op deze manier staan wij binnen 3 uur vliegen aan de voet van de Lofoten.

Kajakken

Met zulke koude Noorse temperaturen is kajakken waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Maar hier in de Lofoten weten ze daar wel raad mee. We melden ons bij XX Lofoten in Svolvær. Ik hijs mezelf in een drysuit, om warm genoeg de kajak in te stappen. Zelfs aan de peddels zitten handschoenen; als echte koukleum heb ik er alle vertrouwen in dat de kou geen kans van slagen krijgt. Bij XX Lofoten wordt gebruik gemaakt van stabiele dubbele kajaks zodat je op het water altijd je balans houdt. We krijgen een fijne uitleg van de gids en stappen dan de kajak in, klaar om het water op te gaan. Het is werkelijk een prachtige tocht! We peddelen door het fjord, en de uitzichten laten mij ademloos achter. De prachtige ruige natuur om mij heen, het fjord vanaf het water ervaren wat een heel andere beleving geeft dan vanaf het land. En daarnaast. … volmaakte stilte. Echt … Alleen al voor de volmaakte stilte zou je de kajak instappen. Iets wat wij in Nederland bijna niet meer kunnen ervaren. Ik hoor enkel geklots van de kleine golfjes tegen de kajak. Ik neem alles in me op en kreten van vreugde stromen uit mijn mond. Niet te hard uiteraard, want er zijn meer mensen mee, die genieten van de rust ;-). Wat is dit een geweldige activiteit om in dit prachtige gebied in de winter te ontdekken.

Dik ingepakt: klaar voor vertrek!

De schoonheid van stilte …

We kajakken langs de typisch rode vissershuisjes.

De tocht duurt 2 uur en is enkel te boeken voor volwassenen. In de zomer kunnen kinderen ook mee. Maar de condities gedurende de winterperiode vragen een andere kracht en conditie. De gids vertelt tussendoor levendige verhalen uit de culturele geschiedenis van Svolvær.

RIB safari & zeearenden spotten

Tijd voor meer actie in combinatie met prachtige natuur? Wij gingen op RIB safari tocht! De drysuit wordt omgewisseld voor iets wat nog het meeste in de buurt komt van een lekkere grote dikke warme slaapzak. En daarbovenop een skibril. Door de hoge snelheid die de RIB boot bereikt is het absoluut geen overbodige luxe om deze kledij aan te trekken. Ik als ‘RIB boot-groentje’ ben erg benieuwd naar de tocht en voel een kinderlijk enthousiasme! Ik neem plaats op de boot en laat me verrassen. Met een hoge snelheid varen we naar Raftsundet. De RIB boot stuitert op het water en het uitzicht hier is ook weer zó ontzettend mooi. De reden dat we naar Raftsundet varen? Hier is de grootste populatie zeearenden te vinden. De boot mindert vaart en stopt uiteindelijk. De gids haalt de koelbox tevoorschijn en haalt hieruit stukken vis. Zodra hij de vis nog maar in het water gooit, komen de zeearenden aangevlogen. Wat een beesten! Met een spanwijdte van zo’n 2,5 meter worden het niet voor niets ‘vliegende deuren’ genoemd. Met hun enorme klauwen pakken ze met het grootste gemak de vis uit het water. Voor mij voelt het voeren wat onjuist aan (de gids vertelt dat dit bijvoeren al heel lang wordt gedaan, om de roofvogels op deze manier weg te houden bij de stokvis), maar het is wel een manier om de roofvogels van super dichtbij te kunnen zien en dus prachtige foto’s te schieten. De boot blijft geruime tijd liggen en we zien tal van zeearenden voorbij vliegen. Een feestje voor vogelfotografen – en spotters.

De RIB boot ligt klaar voor ons.

Ontmoeting met de zeearend.

Een droom voor elke vogelfotograaf.

De RIB boot wordt weer gestart en we varen verder richting het Trollfjord. Een prachtig fjord met imposante bergen die vanuit het fjord grillig omhoog steken. De zon schijnt vandaag en met het prachtige Artic light is het echt een pláátje waar we doorheen varen! Er is niemand anders op het water te vinden, de wind suist langs mijn oren, een blauwe lucht, wit besneeuwde bergen waar donkergrijs steen doorheen schemert en een kraakhelder fjord.

De Noren hebben voor dit gevoel zelfs een woord, genaamd FRILUFTSLIV. (Die Noren hè, ik zei het toch, zij begrijpen het!) ‘ De waardevolle daad van tijd doorbrengen op afgelegen locaties in de buitenlucht om iemands spirituele en fysieke welzijn te verbeteren. De letterlijke betekenis is ‘vrij luchtleven’ .

Friluftsliv…

Artic surfen

Surfen boven de poolcirkel in hartje winter? Ow jawel! We rijden naar het plaatsje Unstad. De naam klinkt groots, toch telt dit kleine dorpje gelegen op een deels geïsoleerde locatie, slechts 11 inwoners. Desalniettemin is deze afgelegen locatie erin geslaagd om hét surfparadijs van het hoge noorden te worden. Zodra je Unstad nadert is de omgeving er echt eentje uit een sprookje, de baai wordt omringd door honderden meters hoge bergen die aflopen naar een groot wit zandstand en kraakhelder water.

“Let’s catch some waves.” Artic surfen: op de Lofoten kan het! Een adembenemende omgeving met krachtige golven en een zee die je meestal voor jezelf alleen hebt.

Thor Frantzen en Hans Egil Kranen waren waarschijnlijk de eerste surfers in Noorwegen. Als jonge knapen werkten ze op schepen om geld te verdienen. Deze schepen reisden de hele wereld over en in Sydney maakten zij voor het eerst kennis met surfen. Het was toen 1963, de tijd van internet bestond nog lang niet. Toch waren deze twee jongens in de ban van het surfen geraakt en wilden hun eigen surfboard in de Lofoten maken. In die tijd stonden de Beach Boys in alle toplijsten en op de cover van hun single hielden zij een surfplank vast. Deze surfplank is de inspiratie geweest voor de jongens om het board na te maken. En zo geschiedde … ondertussen komen er surfers van over de hele wereld om hier de golven te pakken! Winter of niet, echt een unieke ervaring.

In 2003 werden Unstad camping en café realiteit! Hier kun je heerlijk een koffietje drinken en probeer ook zeker de cinnamon bun …gegarandeerd de lekkerste die je ooit hebt gegeten. Gezellig personeel die je warm onthaalt en je kunt hier tevens het bekende surfboard van Thor en Egil bewonderen. Surfboards en wetsuits worden hier verhuurd en je kunt surflessen boeken. Zeker DOEN! Een unieke ervaring die je echt wilt gaan beleven. Is het de kou die je misschien tegenhoudt? Door het dikke wetsuit en de zee die altijd 6 tot 8 graden blijft is het echt goed te doen. Alleen je snuitje zal het koud krijgen en het bewegen van je lippen wordt op een gegeven moment een uitdaging. Maar ook hier hebben die fijne Noren over nagedacht: want na de koude golven kun je bij Unstad je lijf lekker verwarmen in één van de sauna’s of jacuzzi’s in deze magische omgeving.

Je kunt hier het originele surfboard van de broers bewonderen.

Je eigen vis vangen

Al duizenden jaren is de visserij in de Lofoten één van de belangrijkste middelen van bestaan. De visserij begint hier in januari, wanneer de kabeljauw vanuit het koude Noordpoolgebied afreist naar de lauwe wateren van de Lofoten om kuit te schieten. Door de warme golfstroom blijft de zee hier altijd 6 tot 8 graden en bevriest niet. Ook jij kunt meedoen aan deze traditionele visserij! Via XX Lofoten is deze vistour te boeken. We stappen aan boord van een authentieke vissersboot, het anker wordt opgehaald en we varen vanuit Svolvær de grotere wateren op. De bemanningsleden weten precies waar we de juiste vis kunnen vangen door hun jarenlange ervaring. Ook nu weer word ik getroffen door het prachtige uitzicht, natuurliefhebbers kunnen in Noorwegen echt hun hart ophalen!

Ik doe mijn uiterste best en probeer mijn zeebeentjes wat onder controle te krijgen. Want de deining die er staat, die is Wickie de Viking-waardig.

Training voor de zeebeentjes.

De kapitein geeft aan dat we bij een stuk zijn aangekomen waar veel vissen zwemmen. Nu heb ik nog nooit in mijn hele leven een enkele vis gevangen (oké, misschien buiten een Hollands garnaaltje in mijn schepnetje vroeger), dus ik heb werkelijk geen idee wat ik moet doen. Gelukkig is daar mijn reddende vis(h)engel die mij helpt bij het uitgooien. Dan is het de bedoeling dat ik met de hengel meebeweeg op de deining van de zee. Ik doe mijn uiterste best en probeer mijn zeebeentjes wat onder controle te krijgen. Want de deining die er staat, die is Wickie de Viking-waardig. Overigens nog een tip, mocht je snel zeeziek worden? Neem dan voorafgaand een tablet in tegen zeeziekte. Het weer op de Lofoten kan erg onstuimig zijn door het heersende micro-klimaat, wat inhoudt dat je vier seizoenen in een uur hebt. Maar … helaas, mijn viskunsten mochten niet baten, geen visje aan mijn haak. Maar normaal gezien heb je altijd beet! En het mooie bij deze tocht is, dat je je verse vis mee naar huis kunt nemen en daar heerlijk kunt bereiden.

Coasteering

Wat? Coasteering? Yes! Een relatief nieuwe outdooractiviteit die het innerlijk kind weer in jou wakker schudt! Je legt een parcours af langs de rotsachtige kustlijn en hierbij wordt geen gebruik gemaakt van hulpmiddelen. Er komt dus geen boot aan te pas. Daardoor kan dit een fysiek zware uitdaging zijn. Het is dus vooral klimmen, springen, zwemmen en veel lol maken! Uiteraard heb je beschermende kleding aan tegen de kou en rotsen. Een te gekke activiteit om vanaf het water in je wetsuit de prachtige bergen te bewonderen. Side note: deze activiteit kun je niet uitvoeren in hartje winter, pas wanneer de sneeuw wat is gesmolten. De activiteit is te boeken via Lofoten Aktiv. 

Ben je geïnspireerd geraakt en kun je eigenlijk niet meer wachten om jouw droomreis naar de Lofoten te gaan boeken? Dan moet je bij www.nordic.nl zijn! Wil je nog meer inspiratie? Kijk dan zeker even op de site van visit Lofoten.

Fleur
Laatste berichten van Fleur (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>