5x zien en doen in Malta

De eilanden van Malta nodigen uit om te reizen door de tijd, om cultuur te ervaren die is gevormd door een smeltkroes van allerlei invloeden en voorgangers, om te genieten van lokale Maltese lekkernijen, te genieten van de natuur en van al het ander moois dat dit eiland te bieden heeft.

#1 Blue Grotto

Wanneer je Malta zegt, zeg je tegelijkertijd: de Blue Grotto! Deze prachtige rotsformatie vind je in het zuiden van Malta en is zeker het bezoeken waard. Wanneer je aan komt rijden in het dorpje net voorbij Wied iz-Zurrieq word je verwelkomd door gezellige terrasjes en een weids uitzicht over de Middellandse Zee. Er staat duidelijk aangegeven waar de oude vissersbootjes vertrekken. Het is een kleine afdaling naar beneden, waar ik oude Maltese mannen hun bootjes klaar zag maken en twee Maltese vrouwen een ochtendduik in de oceaan zag nemen. Voor €8,- per persoon koop je een ticket en kan je boottochtje starten. Het is verplicht om een reddingsvest aan te doen, want de zee kan er erg onstuimig zijn.

Een ochtendduik in de Middellandse zee

Een ochtendduik in de Middellandse Zee

Varen Malta

De dag beginnen met zonnestralen, een bootje en natuurschoon: dat kan alleen maar een glimlach op m’n snuit toveren!

Door de golfslag en stroming van de oceaan zijn er delen van de kliffen weggesleten en is er een natuurlijke ark en een zevental grotten ontstaan. Hierdoor is er een prachtig natuurwonder ontstaan wat nog een extra tot zijn recht komt wanneer je de grotten rond 11:00 uur bezoekt.


Blue Grotto

Een betoverende scene van licht en kleur

Blue Grotto Malta

Het beste tijdstip om de grotten te bezoeken is tussen 9:00 uur en 13:00 uur, waarbij het optimale tijdstip ligt rond 11:00 uur. Het licht van de zon schijnt dan prachtig op het water en het onderliggende witte zand, op dit tijdstip is het effect hiervan het mooiste. Het boottochtje duurt zo’n 20 à 25 minuten. Bij goed weer kun je zelfs nog even een stop maken om bij de grotten te zwemmen. Maar, dit moet je wel even goed afstemmen met de kapitein.

Grotten langs de Maltese kust

Bootjes Malta

Vanaf het startpunt vertrekken niet alleen boottochtjes naar de Blue Grotto, maar vanaf hier vertrekken ook duik- en snorkelexcursies. Op Malta kun je namelijk erg goed duiken. Doordat de Middellandse Zee rustig is heb je een zeer goede zichtbaarheid onder water. En de kans dat je gevaarlijke dieren onder water tegenkomt is zeer klein. Het is ook voor beginners een goede duiklocatie.

Wat overigens ook heel leuk om te doen: huur een bootje voor een dag met schipper. Voor €250,- heb je het bootje voor jezelf en je vrienden of familie en kun je bijvoorbeeld varen van Comino naar Gozo. Neem je eigen visspulletjes mee en lunch met je eigen vers gevangen visje!

#2 Dingli Cliffs

De Dingli Cliffs vormen een twaalf kilometer lange muur van rotsen met een prachtig uitzicht. Wanneer het helder is kun je het onbewoonde eiland Filfla vanaf hier bewonderen. De muur van rotsen, met een hoogte van 220 meter, deed vroeger dienst als een natuurlijk fort tegen de vijanden.

Dingli Cliffs

Het uitzicht vanaf de kliffen is mooi, maar wanneer de zon ondergaat en je hem vanaf dit punt ziet zakken in de Middellandse Zee wordt het uitzicht toch nog net iets spectaculairder.

Wanneer je aankomt bij de kliffen zie je als eerste deze kapel staan. Het is een zeventiende eeuwse kapel die gewijd is aan Maria Magdalena. De kapel staat tevens symbool voor het hoogste punt op het eiland Malta, zo’n 250 meter boven zeeniveau.

Kappella ta’ Santa Marija Maddalena

Kappella ta’ Santa Marija Maddalena

Dingli Cliffs Malta

Dingli Cliffs

Wanneer je op de kliffen zelf staat, zie je eigenlijk niet goed hoe hoog ze daadwerkelijk zijn. Het beste kun je de kliffen vanaf een afstand bekijken. Rijd naar Zuta; hier vind je namelijk een uitkijkpunt waar je de grootsheid van de kliffen écht goed kunt zien.

#3 Ta Betta

Wanneer je aan Malta denkt, denk je waarschijnlijk niet gelijk aan wijngaarden en lokaal geproduceerde wijnen. Toch vind je verspreid over het hele eiland wijngaarden en worden er wel degelijk overheerlijke wijnen geproduceerd die heerlijk smaken. Een bezoek aan een wijnhuis met daarbij een wijnproeverij is natuurlijk altijd een super leuke activiteit! Ik wil je dan ook zeker wine estate Ta’ Betta tippen. Een prachtige locatie met hierbij een wijnproeverij die een ware experience bleek te zijn.

Ta Betta winery

Ta Betta wine estate

Ta Betta wine estate

Ta’Betta wine estate is gelegen in de weelderig groene omgeving van Girgenti in Siggiewi. Het wijnhuis beschikt over vier hectare vol met prachtige wijnranken, gelegen op ongeveer 200 meter. Per jaar produceren ze 25.000 flessen wijn. Wanneer je een bezoek brengt aan dit wijnhuis, dan mag je rekenen op een ware expierence! Je krijgt een rondleiding waarbij er van alles over de wijnen wordt verteld. Er is zelfs een heuse wine library … zonder grap … Na de rondleiding word je begeleid in de lift naar boven en daar kun je genieten van het prachtige weidse uitzicht. Er is een ruim terras en binnen is er een ruimte met een grote lange tafel die gedekt was met allerlei lokale lekkernijen. Hierbij hoorde natuurlijk de eigen produceerde wijnen.

Ta Betta wijngaard

Bij Ta’ Betta beschrijven ze op een speelse manier hun wijnen, in termen van de persoonlijkheid of het karakter dat het oproept. Zij hebben de smaken van de wijnen gekoppeld aan personen die in de geschiedenis van Malta zo belangrijk zijn geweest. Zo is er een wijn gewijd aan grootmeester Philippe Villiers, die omschreven wordt met de hoofdterm ‘robuust’ en ondertonen heeft van tabak, zwarte peper en paprika. En een wijn geïnspireerd door Antonio Manoel, hij was een welwillende en verfijnde man en erg populair bij het Maltese volk. De wijn wordt omschreven als weelderig en rijk.

#4 Horse Riding

Wat lijkt er leuker en romantischer dan een rit te paard langs de kustlijn van Malta terwijl je zon in de zee ziet zakken? Als je net als ik een beginner bent in paardrijden, dan veranderen de woorden ‘leuk en romantisch’ snel in ‘is dit wel leuk en help!’. We kwamen aan bij the Golden Bay, zoals de naam al zegt, een mooie kustlijn die baadt in het zonlicht. Niet ver daar vandaan is Golden Bay Horse Riding te vinden. Een warm welkom van de eigenaren Mario en Beverly, die eigenlijk gelijk mijn angst wegnamen. Ze hebben ondertussen al 32 jaar ervaring op Malta en zeker de beginnende paardrijdster weten ze veel vertrouwen te geven. De paarden waren al opgezadeld en mij werd het paard Guinness toegewezen. Grappig detail: alle paardennamen zijn gelinkt aan een alcoholische versnapering.

Paardrijden Malta

We gingen allen te paard, mogelijk de één nog zenuwachtiger dan de ander, maar Mario wist goed wat hij deed en had de paarden goed onder controle.  We maakten een hele mooie rit door de natuur met mooie uitzichten over zee en the Golden Bay.

Golden Bay Horse Riding

#5 Birgu fest

Wanneer je van plan bent om Malta tijdens het najaar te bezoeken, zorg dan dat je het Birgu festival niet mist. Eén van Malta’s oudste en pittoreskste stadje Birgu wordt tijdens dit festival gehuld in kaarslicht. Overal gaat de gewone verlichting uit en worden de kaarsjes ontstoken op straat. Niet alleen op straat, maar ook de verlichting in de huizen gaat uit. Bewoners toveren hun woonkamers om tot een waar kaarsen walhalla. Birgu is een prachtig stadje, maar Malta kent nog meer schitterende, authentieke steden.

Birgu Candlelight festival

Birgu

Naast dat de stad een romantisch decor vormt door al het kaarslicht, is er tijdens het Birgufest van alles te doen. Op de markt vinden tal van optredens plaats waar jong en oud naartoe komen om hiervan te genieten. De meeste musea en historische gebouwen zijn open en tegen een verlaagd tarief kun je deze bezichtigen. En overal op straat vind je lokale Maltese gerechten en in smalle steegjes kun je heerlijk dineren bij kaarslicht.

Maltees streetfood

Er is allerlei overheerlijk Maltees streetfood te vinden

Birgu fest

Zo zie je, het festival is voor jong en oud!

Onze gids vertelde dat de burgemeester van Birgu veel heeft gedaan om de stad te promoten. Toen ik vroeg naar de achterliggende reden van het Birgu Candlelight festival, kreeg ik als antwoord: “Er is geen specifieke reden, ze vinden het gewoon leuk. Maltezers houden gewoon van feestjes.” Uiteindelijk een prima reden!

Birgu Candlelight festival

De sfeer is gezellig en de straten zijn prachtig verlicht door kaarslicht

Wil je meer weten over het Birgufestival, of alle andere festivals die Malta te bieden heeft? En dat zijn er namelijk nogal wat! Neem dan zeker een kijkje op de site van Visit Malta.

Praktisch

  • Air Malta vliegt in het winterseizoen vijf keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) vanaf Schiphol naar Malta.
  • In de zomer vliegt Air Malta dagelijks vanaf Schiphol, en op maandag zelfs twee keer per dag.
  • Malta hoort ondertussen al meer dan tien jaar bij de EU, maar de Engelse invloeden zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar: zo rijden ze er links (wanneer je een auto gaat huren: plak een post-it met links op je stuur, of laat Beyonce uit je speakers schellen met “To the left”) en heb je een Engelse wereldstekker nodig.
  • In Malta betaal je met de Euro.
  • Alle Maltezers spreken Maltees en Engels. Je kunt je het hand- en voetenwerk dus besparen ;-).

Ik bezocht Malta tijdens een persreis op uitnodiging van Visit Malta. Kijk voor meer reisinspiratie voor jouw reis op www.visitmalta.com.

Fleur
Latest posts by Fleur (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>