Een dag op Fanø

Rond het vasteland van Denemarken is de zee bespikkeld met honderden kleine eilanden. Sommige er van zijn onbewoond en puur, andere hebben hele dorpen en kleine steden. Maar geen van hen is zo mooi als het Waddeneiland Fanø.

Een dag op Fanø

Rond het vasteland van Denemarken is de zee bespikkeld met honderden kleine eilanden. Sommige er van zijn onbewoond en puur, andere hebben hele dorpen en kleine steden. Maar geen van hen is zo mooi als het Waddeneiland Fanø.

Fanø ligt in het zuiden van Denemarken, in de Noordzee, op zo’n vijf kilometer van het vasteland. Het is te bereiken met de ferry die in de stad Esbjerg vertrekt. Het eiland is met zijn zestien kilometer lang en vijf kilometer breed eerder klein. Het eiland moet het vooral hebben van toerisme. Het is dus aangeraden om het te bezoeken buiten de hoogseizoenen, wanneer het er rustig is. Op die manier kan je de rust en de schoonheid van het eiland pas echt in je opnemen.

Een dag op Fanø

Esbjerg
Manlief en ik bezochten tijdens onze reis door Denemarken Esbjerg, in de hoop een klein, maar gezellig, stadje te vinden waar we een namiddagje kon snuisteren. Esbjerg was echter niet onze meug en we zetten de tocht verder. In onze poging de stad te verlaten, reden we verloren (manlief vertrouwde op de gps, ik vertrouwde op de kaart, geen van beide had het juist). We stopten de auto op een parking in de haven en zagen de piepkleine ferry naar Fanø. En we dachten: waarom ook niet?

De ferry was werkelijk piepklein en wiegelde piepend heen en weer op de golven. Gelukkig voor mij, die een haat-liefde verhouding heeft met boten, was het ding ook snel en waren we in een hip en een knip op het eiland.

Een dag op Fanø

Fanø zelf
Op de kaart leek Fanø ons een heerlijk klein eiland. We vertrokken dus van de haven te voet, klaar om de andere kant van het eiland te verkennen. Al snel bleek dat we de afstand wat onderschat hadden. We hoopten dat het eiland maar een vijftal kilometer lang zou zijn. Het waren er zestien. En dus traden we van de hoofdweg af, terug richting centrum van het havenplaatsje Nordby, waar we fietsen huurden.

Een dag op Fanø

Zelfs per fiets was het een hele klus om het eiland te bezichtigen. Wij Antwerpenaren bleken niet opgewassen tegen de zeewind. De vele stopjes “om foto’s te trekken” waren broodnodig om op adem te komen. Maar wat was het er prachtig! De kusten zijn omlijnd met duinen en bleke zandstranden. Voorbij de duinen vind je weiden, bossen en de meest prachtige natuur, allemaal in de meest prachtige tinten groen en crème.

Een dag op Fanø

Gravad Lax en Barnsteen
We hielden een stop in het dorp Sønderho, waar we de fietsen aan de kant zetten en de duinen introkken. Deze duinen zijn anders dan we gewend zijn. Ze worden minder keurig bijgehouden dan in onze lage landen. Duingrassen en voetgangers hebben er vrij spel, maar ook vakantiehuisjes lijken er plompverloren neergezet. Er was geen duidelijke afbakening tussen tuin en duin, wat een heerlijk iets moet zijn. Vakantiegangers logeren middenin de duinen, zonder uitzondering.

Sønderho staat bekend om zijn barnsteenbewerkers. De barnsteen, die gewoon op het strand wordt gevonden, is er in een hele reeks kleuren en in alle maten. Kunstenaars bewerken deze versteende hars in allerlei voorwerpen, van oorbellen tot kammen en andere gebruiksvoorwerpen. Jij, als bezoeker, kan hun kunst bewonderen in de vele winkeltjes, of zelf aan de slag gaan. Je kan leren om barnsteen te herkennen, waarna je zelf kan gaan zoeken op het strand.

Een dag op Fanø

Na onze middagpauze, in welke ik de meest heerlijke zalm at in een plaatselijk restaurantje, trokken we naar het strand. Manlief en ik hoopten om een zeehond te zien, die naar verluid vaak gewoon op het strand liggen. We hadden pech. De eb had de dieren naar de zandbanken gejaagd en we zagen nog niet eens een stipje. Lang konden we niet op het strand vertoeven. We moesten de fietsen nog terugbrengen, en we moesten de ferry halen. Uiteindelijk hebben we nog geen dag op het eiland doorgebracht. Maar achteraf gezien was het een van de heerlijkste dagen in Denemarken.

Een dag op Fanø

Lotte

Lotte houdt ervan om te voet te reizen, om zo het land echt in te kunnen duiken. Bovendien zal ze altijd proberen om met duizend woorden een beeld te schetsen.
  1. Hans zegt:

    Fanø is echt een prachtig fietseiland. Ook voor een gehele week is er meer dan genoeg te doen en in de zomer is het er heel lang licht. Ideaal!

  2. Is er een veerdienst tussen eilanden onderling of moet je steeds via het vasteland naar het volgende eiland.
    Dat is dan pas echt eilandoppervlak toch!!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>