Afgelopen zomer pakte ik met mijn gezin de auto in en vertrok voor een uitgebreide roadtrip door Denemarken. Tweeënhalve week waren we onderweg en reden van Zuid-Jutland naar Funen, Kopenhagen en uiteindelijk het eilandje Møn.

De Vikingen in Ribe

We zijn net met onze roadtrip door Denemarken begonnen en onze eerste halte is het plaatsje Ribe. Terwijl we voor de Dom van Ribe op een bankje zitten te wachten totdat de kerkdeuren worden geopend, staart onze zoon van zes naar een man op het bankje naast ons. Net als wij staat hij nog een paar minuten te wachten totdat we om 10 uur de kerk in kunnen. De man heeft twee vlechten in zijn woeste lange baard en voor een kind is het onweerstaanbaar om daar niet naar te kijken. En voor mij is het ook moeilijk om mijn blik van die baard af te houden. Hoe lang zou hij erover gedaan hebben om zo’n echte Viking baard te laten groeien?

Ribe trekt sinds jaar en dag fans van de Viking cultuur, want het is het oudste stadje van heel Scandinavië. Het is in het jaar 710 door de Vikingen als marktplaats gesticht, en door de eeuwen heeft Ribe de sfeer van de Vikingen goed weten vast te houden. Smalle straatjes omzoomd met oude scheef gezakte vakwerkhuizen, de stokoude Domkerk en het Museet Ribes Vikinger zorgen ervoor dat je je even volledig in de tijd van de Vikingen kunt onderdompelen.


Voor ons was de ultieme Viking ervaring een bezoekje aan het Viking Centre. Dit is een openluchtmuseum net buiten het centrum van Ribe. Hier is Ribe zoals het er rond het jaar 700 uitzag tot in de kleinste details nagebouwd. En het leukste is dat er ook een grote groep vrijwilligers in hun vrije tijd uitgedost als Vikingen hier op het terrein woont. En daar zijn ook mannen met echte Viking baarden bij.

oude vakwerkhuizen in Ribe

Een van de oude vakwerkhuizen in Ribe.

Het Viking Centre in Ribe

Een man met een echte Viking baard in het Viking Centre in Ribe.

Twee dagen in Legoland

Een roadtrip door Denemarken is niet compleet als je niet ook een bezoekje brengt aan het originele Legoland in Billund. Nu had ik zelf niet heel veel van dit pretpark verwacht. Als je met een gezinsabonnement om de hoek van de Efteling woont, ben je op het gebied van pretparken namelijk al aardig verwend. Ik had vooral de bouwwerken van Lego in gedachten toen we online onze entreekaarten bestelden.

Maar wat bleek? Legoland is een volwaardig pretpark met talloze ontzettend leuke attracties. Van achtbanen tot draaimolens en van interactieve 3D rides tot wildwaterbanen, letterlijk alles kwamen we tegen. Het park is ingedeeld in verschillende themahoeken zoals Ninjago (de favoriet van zoonlief), het wilde westen, avontuur, piraten en Miniland (de Lego bouwwerken). Alles is ruim opgezet, overal is voldoende plaats om te zitten en wat te drinken en eten en ook in het hoogseizoen zijn de wachtrijen niet te lang.

Er is in Legoland zelfs zoveel te doen dat een dag niet genoeg is. Voor Legoland hadden we twee volle dagen tijdens onze roadtrip door Denemarken, en daarmee hadden we de tijd om alles te doen wat we wilden. En voor een extra ritje in de leukste attracties (en dat zijn er best veel).

Een van de vele attracties in Legoland

Een van de vele attracties in Legoland.

Bezoek Legoland tijdens je roadtrip door Denemarken

Legoland is meer dan de bouwwerken van Lego.

De nalatenschap van Hans Christian Andersen

Het is vroeg in de middag als we in het Eventyrhaven park in Odense in het gras gaan zitten. Voor ons staat een podium in de vorm van een klein spookjeskasteel. Als de deuren open zwaaien verschijnt er een man die, verkleed als Hans Christian Andersen, samen met 15 kinderen over de beroemde sprookjesverteller en zijn uitgebreide nalatenschap zingt en vertelt.

Odense is de hoofdstad van het Deense eiland Funen. In 1805 werd Hans Christian Andersen hier geboren en vandaag de dag staat het hele centrum in het teken van hem. Er is een speciaal Hans Christian Andersen museum, zijn geboortehuis is een museum geworden en het huis waar hij in zijn kindertijd woonde is ook tot een museum omgedoopt.

In Elverhøj kunnen kinderen (en volwassenen) zich uitleven in een groot speelhuis met kostuums in de sfeer van de sprookjes van Hans Christian Andersen. Maar het hoogtepunt van alle Hans Christian Andersen gekte in Odense is de gratis musical die iedere dag om één uur in het Eventyrhaven park wordt opgevoerd. Tijdens de voorstelling wordt er alleen Deens gesproken, maar het is prima te volgen. Zeker op een zomerse dag is het heerlijk om in het gras een broodje te eten terwijl de jonge toneelgroep vol enthousiasme een ontzettend leuk optreden verzorgd.

De dagelijkse gratis voorstelling over Hans Christian Andersen in in het Eventyrhaven park in Odense

De dagelijkse gratis voorstelling over Hans Christian Andersen in in het Eventyrhaven park in Odense.

Roadtrip door Denemarken

In dit huisje in Odense bracht Hans Christian Andersen zijn jeugd door.

Een illustratie uit een sprookjesboek

Wat zuidelijker op het eiland Funen is Slot Egeskov te vinden. Dit is een prachtige middeleeuwse waterburcht die zo als illustratie in een spookjesboek van Hans Christian Andersen had kunnen staan. Het imposante kasteel is gedeeltelijk opengesteld voor publiek en de kamers die je kunt bekijken zijn allemaal prachtig ingericht.

Slot Egeskov is alleen veel meer dan alleen een mooi kasteel. Er zijn allerlei bijgebouwen waar je je kunt vergapen aan de uitgebreide klassieke auto- en motorcollectie van de familie die nog altijd in het kasteel woont. En behalve de uitgestrekte tuinen is er voor de kinderen ook een doolhof, een skelterbaan, een leuk klimbos en een enorme speeltuin. Met al die activiteiten waren we bij Slot Egeskov een volle dag onder de pannen. Niet dat dat erg was. Want daarmee hadden we een goede reden om de ridderburgers die in een van de eetstalletjes worden verkocht te proeven.

Het prachtige Slot Egeskov

Het prachtige Slot Egeskov.

Het klimbos bij Slot Egeskov

Het klimbos bij Slot Egeskov.

Een alledaags beeldje van een zeemeermin

Over gladde rotsen in het water klauteren om met een alledaags beeldje van een zeemeermin op de foto te kunnen? Het is niet meer dan normaal in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Dagelijks braken tientallen toerbussen grote massa’s toeristen uit. En die vinden het bijna allemaal waard om het risico op natte schoenen en broekspijpen te lopen om een foto op Instagram of Facebook te kunnen posten.

Het beeld van Den Lille Havfrue stelt erg weinig voor. Maar omdat het als symbool van Kopenhagen wordt gezien, wil toch iedereen een flinke omweg maken om het te bekijken. Ook wij vonden het nodig om de extra moeite voor dat verbazend kleine beeld te nemen. En uiteindelijk waren we vooral onder de indruk van de drukte om dat beeld heen.

De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen

De drukte bij het beeld van De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen.

Kris kras door Kopenhagen

De rest van onze tijd in Kopenhagen gebruiken we om een tocht met een bakfiets te maken. En om het centrum met Strøget, het Rådhus en Nyhavn te bekijken. Hiermee gaan we kris kras door de hele stad, maar echt spannend of opmerkelijk is het allemaal niet. Misschien dat dat komt omdat deze Deense stad zowel door de architectuur als alle fietsers ontzettend veel op Amsterdam lijkt.

Gelukkig is er wel één ding dat Kopenhagen echt uniek en anders maakt, en dat is het 175 jaar oude pretpark Tivoli. Het is bovenal een prachtig vormgegeven park en het is alleen al erg leuk om hier op een zomerse middag rond te wandelen en sfeer te proeven. Als je in de even prachtig vormgegeven attracties wilt, is de pret helemaal compleet. Alhoewel je voor sommige ritjes wel een erg sterke maag nodig hebt.

pretpark Tivoli in het centrum van Kopenhagen

Het 175 jaar oude pretpark Tivoli in het centrum van Kopenhagen.

De krijtrotsen van Møn’s Klint

In een bos, langs een lange houten trap met honderden treden dalen we af. Naar het schijnt zijn we onderweg naar torenhoge krijtrotsen aan een kiezelstrand. Maar daar is nog helemaal niets van te zien. We zijn erg benieuwd, want het landschap van Denemarken is niet bepaald spannend. Het is grotendeels net zo plat als in Nederland en het bestaat vooral uit eindeloze weilanden. Maar op het kleine eilandje Møn is dat anders. Hier is over een lengte van acht kilometer een aaneenschakeling van witte rotsen te zien.

Als we eindelijk bijna onderaan de trappen komen en de bebossing steeds dunner wordt, kunnen  we zien waar we voor gekomen zijn: een fenomenale witte muur van prehistorisch krijt. Het hoogste punt van de krijtrotsen is 143 meter, en dat is meteen ook het hoogste punt van heel Denemarken.

Naar het schijnt kun je op het kiezelstrand ook fossielen vinden, maar wij hebben meer oog voor het natuurfenomeen dat voor ons oprijst. Doordat gletsjers miljoenen jaren geleden naar het westen dreven, werd de kust van Møn steeds verder omhoog geduwd. Toen zo’n 11.000 jaar geleden het ijs van de IJstijd smolt, kwamen deze rotsen tevoorschijn. Wat een natuurwonder, en wat een prachtige afsluiting van onze roadtrip door Denemarken!

De witte krijtrotsen van Møn’s Klint

De witte krijtrotsen van Møn’s Klint.

Een roadtrip door Denemarken

Onze roadtrip door Denemarken was een groot feest. Het is een erg divers land met een lange geschiedenis, vriendelijke mensen, lekker eten en mooi weer. Met name door pretparken als Legoland, Tivoli en het veelzijdige Slot Egeskov is het een ideaal land om met kinderen doorheen te reizen.

En Denemarken mag dan wel uit 443 eilanden bestaan, bijna alle eilanden zijn verbonden met bruggen. Daarbij is Denemarken maar een klein beetje groter dan Nederland, waardoor je nooit echt lang in de auto hoeft te zitten. Tel daarbij op dat de Denen ook in het verkeer erg beleefd zijn en je hebt een ideaal land te pakken voor een eerste echte roadtrip met je gezin!

Wil je meer lezen over Denemarken? Kijk dan op de bestemmingspagina van Denemarken.

Liselore
  1. Sabine zegt:

    Hebben jullie nog tips voor overnachtingen?
    Wij willen in de zomervakantie een roadtrip maken met onze dochter van 3, dan 4 jaar.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>