In de prachtige Portugese regio Alentejo kun je heerlijk tot rust komen. Uitgestrekte wijnvelden, lege wegen, talloze kurkbomen en slaperige dorpjes staan hier op het dagmenu. Maar ben je na al die rust toch weer toe aan wat levendigheid? Dan mag je de historische universiteitsstad Evora zeker niet overslaan!

Evora. Deze historische stad, die vele culturele hoogtepunten kent, staat sinds 1986 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is niet de hoofdstad van de regio, maar als er één uitgekozen zou moeten worden, dan zou dat zeker Evora zijn. De prijzen zijn hier hoger dan in de rest van de regio, maar liggen nog steeds laag in vergelijking met de rest van Portugal. Onze gids vertelt dat Evora bekend staat als ‘Gastronomy best city’ en er volgens hem in deze stad geen slechte restaurants bestaan. De stad doet enigszins Moors aan, maar heeft allerlei invloeden gekend. Studenten van de universiteit en toeristen zorgen hier voor leven in de brouwerij.

Wat moet je zéker bezoeken wanneer je in Evora bent?

Chapel of Bones

Wanneer je via de  Sáo Francisco kerk een gang doorloopt kom je uit bij een zeer lugubere kapel. Namelijk The Chapel of Bones. Deze kapel is in 1816 gebouwd. Hiervoor werden maar liefst 5000 schedels en beenderen gebruikt van voormalige Monniken. Bij de ingang word je verwelkomd door de gezellige spreuk: “Nos ossos que aqui estamos pelos vosso esperamos” (onze beenderen liggen hier, wachtend op die van jou). Overal waar je kijkt zie je botten en schedels, die met een behoorlijke precisie zijn geplaatst. Een toegangskaartje van € 4,- geeft je toegang tot de kerk en de kapel.

The Chapel of Bones in Evora, Portugal

We bones that are here, we are waiting for your’s…

The Chapel of Bones in Evora, Portugal

Geraldus Square

Geraldus Square is een gezellig plein midden in het historische centrum van Evora. Hiervandaan kun je tal van kleine, smalle en kronkelige straatjes ontdekken. Maar op het plein zelf is het ook zeker de moeite waard om een terrasje te pakken. Heerlijk een uurtje mensen gapen! Aan het eind van de middag komen oude Portugese mannen bij elkaar op de bankjes in de schaduw en dit is fantastisch om te aanschouwen. Alles gaat hier echt zo op het gemakje. Daar kunnen wij Hollanders echt nog wat van leren. Dus kijk, aanschouw en leer vanachter je koud wijntje uit de Alentejo.

Een terrasje op Geraldus Square in Evora, Alentejo, Portugal

Heerlijk bijkomen op een terrasje op Geraldus Square

Gezellig straatje in de Portugese regio Alentejo

Romeinse tempel

Wanneer je vanaf het Geraldus plein omhoog loopt zie je al snel de granieten zuilen van de Templo Romano. De tempel staat namelijk op het hoogste punt van Evora. Templo Romano, of Templo de Diana zoals hij ook wel wordt genoemd, is de best bewaarde Romeinse tempel van het Iberisch Schiereiland. De tempel is te vinden op het Largo Conde de Vila Flor plein.

Templo Romano in Evora, Portugal

Templo Romano

Templo Romano in Evora, Portugal Templo Romano in de Alentejo in Portugal

Sé catedral

Deze kathedraal hoort bij het paleis van de Cadaval familie. De kathedraal kenmerkt zich door de twee ongelijke torens. Bij de kathedraal hoort een kerk en deze is zeer zeker een bezoek waard! De kerk is prachtig onderhouden en heeft een unieke collectie aan tegels uit de 18e eeuw. Tijdens mijn bezoek aan het paleis heb ik een rondleiding gekregen van de Hertogin zelf. Het paleis kent een mooie geschiedenis, de kamers zijn goed onderhouden en je kunt je ogen uitkijken naar oude schilderijen, meubilair en vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over Evora. Na afloop is het leuk om in de tuin nog iets te drinken op het mooie terras.

Sé catedral, het paleis van de Cadaval familie

Deze unieke tegelcollectie komt uit de 18e eeuw

Prachtig uitzicht vanuit het Cadaval paleis in Evora.

Prachtig uitzicht vanuit het Cadaval paleis

De tuin van het paleis van de Cadaval familie

De tuin van het paleis van de Cadaval familie

Het aquaduct van het zilveren water

Het aquaduct van Evora is door zijn omvang, maar liefst 9 kilometer, één van de meest indrukwekkende monumenten van de stad. Dit imposante bouwwerk was verbonden met de dichtstbijzijnde stromende rivier en zorgde voor drinkwater in Evora. Doordat de Alentejo zeer droge zomers en zachte droge winters kent én een schaarse aanvoer van drinkwater, was er vroeger een grote vrees voor droogte. Tussen 1531 en 1537 is daarom ‘Aqueduto da Água de Prata’ gebouwd, die de stad voorzag van zoet water. Je kunt het aquaduct nog steeds bezoeken: in het noorden buiten van de stadsmuren doemen de imposante bogen op. Binnen de stadsmuren moet je iets beter zoeken, de bogen zijn hier minder hoog en groot. Onder de bogen zijn kleine huizen en charmante winkels gebouwd.

Aqueduto da Água de Prata in Evora in de Alentejo

‘s Avonds is het aquaduct prachtig verlicht

 

Winkelen en rondstruinen in Evora

Evora is een super leuke stad om lekker rond te lopen en alle mooie gebouwen op je in te laten werken. Het is ook leuk om de stad per fiets te verkennen (we hebben immers Nederlands bloed!). In de prachtige straatjes en kleine winkeltjes kun je je uren vermaken en unieke lokale producten kopen.

Gezellig winkelstraatje in Evora in de Portugese Alentejo

Gezellig winkelstraatje

Meer zien van de Portugese regio Alentejo?

Check dan onderstaande vlog voor nog meer reisinspiratie!

Ik bezocht de Alentejo tijdens een persreis op uitnodiging van Visit Alentejo. Kijk voor meer reisinspiratie op www.visitalentejo.pt of volg de regio via Facebook.

Fleur
Laatste berichten van Fleur (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>