Op de spiegel van het water dobbert een klein zeilbootje. Het is zes uur ’s morgens. Vrijwel windstil. In de noordelijke havenplaats Port de Pollença komt langzaam de zon op. Ik ben op ontdekkingstocht in het noordwesten van Mallorca, ver weg van de zuidelijke stranden en massa’s toeristen.

Op Mallorca kun je heerlijk van zon, zee en strand genieten, maar op het eiland is zoveel meer te zien. Vanaf de pier van Port de Pollença heb je een prachtig uitzicht over de baai en de haven. Ook hier mooie stranden trouwens en iets minder druk dan in de buurt van de hoofdstad Palma.

Morgenrood, Port de Pollenca, Mallorca, Spanje, Frank Peters

Port de Pollença bij zonsopgang

Cap de Formentor

Even verderop ligt de landtong van Cap de Formentor, een bergachtig gebied met steile kliffen. Het is het noordelijkste puntje van Mallorca. Er staat alleen een vuurtoren. Om ook daar van de zonsopgang te genieten rijd ik een andere dag in het duister naar de cap. De weg is smal, aardedonker en uitgestorven. Straks zullen andere bezoekers dezelfde weg rijden en ik weet zeker dat ze het hier prachtig vinden, maar nu is deze onherbergzame uithoek eerlijk gezegd best intimiderend. De cap is vooral bij daglicht een attractie.


In het schemerdonker parkeer ik de auto en zoek een weg naar de top van een heuvel met uitzicht op het ‘einde van de wereld’. Er hangt wat bewolking, maar de opkomende zon gluurt er gelukkig toch nog tussendoor. Het wordt een prachtige ochtend, niets aan de hand. Links van de vuurtoren zijn de ruige kliffen van de landtong te zien en achter me de baai van Alcudia.

End of the World, Cap de Formentor, Mallorca, Spanje, Frank Peters

Het ‘eind van de wereld’, Cap de Formentor

Kliffen, Cap de Formentor, Mallorca, Spanje, Frank Peters

De kliffen van Cap de Formentor

Finca onder de Sterren

Ik verblijf op Mallorca met mijn gezin in een zogeheten finca net buiten Pollença. In de tuin ruisen de palmbomen en hoor je het water van het zwembad tegen de kant klotsen. Het is begin mei en toch al rond de 25 graden. Ook de nachten zijn warm genoeg om vanuit de tuin naar de sterren te kijken. De lente is een aangename periode om het eiland te ontdekken.

Finca onder de Sterren, Pollenca, Mallorca, Spanje, Frank Peters

Het ruige Westen

Ook het westen van Mallorca is bergachtig en heeft een spectaculaire kustlijn. We cruisen met de auto door de Serra de Tramuntana en zakken af naar de kloof van Torrent de Pareis. Vanaf hier kun je een schitterende afdaling maken door de canyon, die uitmondt in zee, maar het is best een zware en geen ongevaarlijke tocht. Iets te veel van het goede met jonge kids. We rijden door naar Sa Calobra en bekijken de kloof van onderaf. Het strand is in de zomer heel populair, maar nu is er bijna niemand.

Kloof, Torrent de Pareis, Mallorca, Spanje, Frank Peters

De Schoentjes, Sa Calobra, Mallorca, Spanje, Frank Peters

Strand van Sa Calobra

Verder het Tramuntana gebergte in komen we langs gezellige stadjes als Fornalutx en Port de Sóller. Eén van mijn favoriete plekken is Cala de Deia. Een pittoreske baai met helder water en in de rotsen uitgehouwen stalplaatsen voor bootjes. In mei kun je er al heerlijk zwemmen en zou je er tot in de late herfst willen blijven rond drijven.

Meer foto’s van Mallorca: Frank-peters.nl

Helder Water, Cala de Deia, Mallorca, Spanje, Frank Peters

Peters Frank
Reis mee
  • Peters Frank zegt:

   Dank je Margriet! Mallorca heeft zoveel mooie plekken om te fotograferen. Ik ga er zeker nog eens naar terug.

 1. karlien zegt:

  Ziet er prachtig uit, dat wist ik niet van Mallorca. Overweeg om van de zomer te gaan interrailen en dan oa naar Mallorca te gaan. Nu ik dit zie ben ik overtuigd van Mallorca!

 2. Peters Frank zegt:

  Hoi Karlien, grappig want ik wist ook niet dat Mallorca zo mooi is, totdat ik er kwam en op verkenning ging. En er zijn nog meer prachtige plekken om naartoe te gaan. In het noordoosten ligt bijvoorbeeld Punta de Capdepera, een prachtige rotsachtige kustlijn met eenzame vuurtoren of Cala Agulla, ook mooi en ligt in een beschermd natuurgebied. Veel plezier op Mallorca!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>