Australië ontdekken in een camper

Een populaire manier om door Australië te reizen is het maken van een roadtrip. De vrijheid om tijdens je vakantie te gaan en staan waar je wilt, is iets waar veel reizigers van dromen. Je kunt deze droom waarmaken door een camper te huren. Toch is het reizen in een campingbusje niet voor iedereen weggelegd. Er zijn bepaalde uitdagingen waar je mee te maken kunt krijgen. In dit artikel vertel ik je over mijn ervaring en geef ik je handige tips voor je vakantie on the road.

Geld besparen

In Australië zijn meerdere bedrijven waar je goedkoop een campingbusje of –auto kunt huren, zoals Wicked Campers of Jucy Rentals. Vaak hebben deze bedrijven in elke grote stad een kantoor, waardoor je je wagen op verschillende locaties kunt ophalen en afgeven. Zo kun je je busje bijvoorbeeld ophalen in Sydney, naar Brisbane rijden, en daar weer inleveren. Het voordeel van het huren van een campingbusje is dat je van alle gemakken voorzien bent. Je hebt altijd vervoer, je bent verzekerd van een slaapplek, en je hebt dag en nacht toegang tot een kleine keuken in de vorm van een koelbox, gasstelletje, en kookgerei. Daarbij vind je in Australië aan elk strand of meer een openbaar toiletblok en douche, waar je gratis gebruik van kunt maken.

Wicked campingbusje

Wicked camper

Voor 75 Australische dollar (ongeveer 48 euro) per dag heb je al een Wicked busje voor twee à drie personen. Afhankelijk van de afstand die je aflegt, komt daar nog een bedrag bij voor benzine. Je bespaart echter weer geld op de kosten die je normaal zou hebben voor openbaar vervoer en maaltijden. De prijs voor een overnachting in een hostel in Australië ligt rond de 20-40 Australische dollar (rond de 20 euro). Alles bij elkaar genomen ben je met twee of meer personen dus goedkoper uit met een campingbusje. Houd er wel rekening mee dat het in Australië officieel niet is toegestaan om op straat in je busje of auto te slapen. Aan het overtreden van deze regel kleeft een geldboete van 100 Australische dollar (al krijg je vaak eerst een waarschuwing).

Exposure to the elements

In een campingbusje ben je meer blootgesteld aan de elementen van de natuur dan in een hostel of hotel. Je moet er bijvoorbeeld rekening mee houden dat je je natte kleren en handdoeken droogt voordat het donker wordt of gaat regenen. Als het regent, heb je in een campingbusje weinig ruimte om te schuilen. Zoek in dat geval een café of restaurant op. Je hebt geen invloed op het weer, maar je kunt regen zoveel mogelijk vermijden door in de juiste tijd te reizen. Over het algemeen kun je het beste reizen in april en mei of van september tot december. Het noorden van Australië heeft een tropisch klimaat en heeft dus niet de seizoenen zoals wij die kennen. De beste tijd om hier naartoe te gaan, is in het droge seizoen van juni tot oktober.

Daarnaast is Australië niet het makkelijkste land om auto te rijden. Ze rijden er aan de linkerkant van de weg en de wegen zijn een stuk steiler dan we in Nederland gewend zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus rijd voorzichtig en zorg ervoor dat je een reisverzekering hebt waarmee je volledig gedekt bent.

Mobiliteit

Zoals hierboven vermeld, is een campingbusje slaapplaats en vervoer ineen. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het halen van je bus of trein. Je hebt vervoer van deur tot deur, zonder wachttijden en zonder je zware bagage rond te slepen. Je bagage is veilig weggestopt in de auto en te allen tijde bij de hand. Je hoeft dus niet terug te lopen naar je hostel, omdat je je zonnebrand bent vergeten. Daarnaast maak je je saaie dagelijkse taken bijzonder door ze uit te voeren op de mooiste locaties. Ontbijten op het strand, lunchen in een bos, of dineren naast een waterval, het kan allemaal met een mobiele keuken.

Een vakantie on the road

Een vakantie on the road

Volledige vrijheid

Het beste argument voor reizen in een campingbusje is de vrijheid. Je kunt gaan waar je wilt, wanneer je dat wilt. Je bent niet afhankelijk van andere diensten. In principe hoef je, op het boeken van je vliegticket en het huren van je busje na, vooraf niets te plannen. Als het weer in een bepaalde plaats tegenvalt dan rijd je gewoon verder. De onvoorspelbaarheid maakt je reis nog avontuurlijker. In de zon met de ramen naar beneden over de snelweg rijden, terwijl je luistert naar je favoriete Australische radiozender… het is een unieke ervaring. En wat de ervaring nog mooier maakt, is dat je het kunt delen met je familie, vrienden, of partner. Vergeet alleen niet dat je samen veel tijd gaat doorbrengen in een erg kleine ruimte, dus kies je reisgezelschap verstandig.

Trekt een vakantie on the road jou aan? Zijn de bovenstaande punten herkenbaar voor jou? Deel jouw ervaring in de commentaarsectie!

Tekst en foto’s: Marjon Hilhorst

Dionne

Voel jij ook die continue reishonger? Ondanks de drang nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten, ben ik graag zuinig op onze aardbol en fan van duurzaam toerisme. Ik deel graag mijn ervaringen met je!

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>