Ecuador onderschat: doe de Quilotoa Loop

Het land dat nog vaak wordt overgeslagen door de backpackende Nederlander is Ecuador. Liggend tussen Colombia en Peru is het een waar natuurparadijs. Je komt de echte avontuurlijke backpackers tegen die klaar zijn voor een nieuw avontuur. Maar wat maakt Ecuador dan de moeite waard om te bezoeken? Een van de uitschieters in Ecuador is de Quilotoa Loop die door het overgrote deel van de backpackers wordt bewandeld in drie dagen tijd.

Start

Om de Quilotoa Loop hike wat aangenamer te maken begin ik mijn avontuur in Latacunga. Een kleine stad waar ik bij Hostal Tiana mijn grote backpack van 88 liter achterlaat. Mijn dagrugzak waar ik alleen de hoognodige spullen in meeneem zoals een tandenborstel, regenponcho en zonnebrandcrème zal moeten voldoen.

De wielen van de bus die draaien rond, draaien rond, draaien rond. Afijn, klaarblijkelijk doet mijn maag hier gezellig aan mee. Twee uur in de bus van Latacunga naar Sigchos om de Quilotoa Loop te wandelen. Waarvan één uur lang over de gebruikelijke schommelende bergweggetjes, wat je veel in Zuid-Amerika meemaakt. Hoewel mijn maag nog in wasmachinestand staat, loop ik door een uitgestorven dorpje waar niemand heeft begrepen dat de week weer is begonnen. Het is maandagochtend laat en dat is geen favoriet tijdstip hier in het dorp. Op de gebruikelijke Ecuadoraanse BBQ-er op de hoek van de straat na dan. Een blauwe houtskoolwalm dringt dwars door mijn verkouden neus heen.

Toch nog iemand die me komt aanmoedigen voor mijn eerste etappe…

Cryptisch

Op het menu staat een wandeling van 12 km naar het dorpje Isinlivi. Om de Quilotoa Loop netjes te volgen heb ik een pagina met instructies meegekregen. De bijgevoegde zwart-wit foto’s zijn nog moeilijker te ontcijferen dan de gebruikelijke eerste echo-scan van dolgelukkige ouders to be. Dus ik doe het maar met de tekstuele uitleg. Een vrij cryptische uitleg zoals: “follow the road for 30 minutes, or until you see two houses on the lefthand side behind the white one, or after you reach a village with a church and school”.

Quilotoa Loop instructies

De vrij cryptische instructies zijn stiekem ook wel erg leuk

Ik heb er serieus over nagedacht om de routebeschrijvingen te verbeteren, maar dit hele kneuterige voegt iets moois toe aan deze Quilotoa Loop. Het maakt het avontuurlijker en eigenlijk maakt het niet uit welke route je neemt, want het uitzicht is adembenemend en je vindt je weg wel. Bijna alle wegen komen vanzelf weer bij elkaar voordat je een volgend dorpje binnenwandelt. Mocht je twijfelen, installeer voor de zekerheid even Maps.Me.

Het is gelukkig maar 12 km wandelen op een hoogte tussen de 2.500 en 3.000 meter en er is tijd genoeg om ook de cryptische beschrijvingen te ontleden. In totaal beklim ik vandaag 490 meter hoogte en daal ik 374 meter, al met al een heerlijke wandeling die iedereen prima aankan.

Zoektocht

Nee, het is geen grap. Mijn tweede dag start met de aanwijzing “start the trail going down past the kitchen window of the LLullu Llama hostel”. De beschrijving is als een puzzel die steeds weer nieuwe stukjes heeft. Gelukkig verblijf ik in het LLullu Llama hostel, dat als huisdier een Llama heeft genaamd Tito. Een super hostel met waanzinnig uitzicht en prima voorzieningen. Een gedeelte van de winst wordt gedoneerd aan een kunstgalerij in het dorp. Dit keer hoef ik gelukkig geen Sherlock Holmes in te schakelen en is het ontdekken van het keukenraampje een koud kunstje, om vervolgens mijn hike voort te zetten naar het volgende dorp genaamd Chugchilan.

De route is velen malen uitdagender en zelfs aan het einde van de tweede dag is de route goed aangegeven met rood-gele aanwijzingen. We lopen maar één keer “verkeerd”, maar krijgen daar wel een leuk gesprek met een lokale boer voor terug. De lokale bevolking helpt je graag als je er even niet uitkomt.

Quilotoa routepaaltje

De route wordt altijd goed aangegeven

Diversiteit

Van steen naar steen springen om de modder te ontwijken, over een boom wandelen naar de overkant van de rivier en een serieuze klim omhoog vanuit de vallei naar een uitkijkpunt 700 meter boven mij. De wandeling is heerlijk divers met veel goed te overwinnen obstakels. Van wandelen in een vallei tot smalle bergpassen over een vulkaanrichel, de Quilotoa Loop heeft het allemaal.

Qua uitzicht heb ik ook weer niets te klagen. Alle uitzichten lijken prima op een Ecuadoraanse ansichtkaart te passen en aangezien de zon zich ook laat zien kan de dag niet meer stuk. Zonnebrandcrème smeren is mijn nieuwe bezigheid vandaag.

Quilotoa Loop uitzicht onderweg

Over het uitzicht onderweg valt niets te klagen!

Na een heerlijke dag wandelen heb ik een slaapplek gevonden genaamd Could Forest. Een eenvoudig hostel dat al 17 jaar in-business is, en verantwoordelijk voor random pijlen langs de route om je de goede kant op te wijzen. Een eenvoudig hostel met prima douche en houtkachel in de slaapkamer om de frisse nacht door te komen. Inmiddels zit ik op 3.000 meter hoogte en de nachten zijn aangenaam koud. Neem daarom wel wat warme kleding mee om de avonden te overleven.

Water

Vandaag is de grote dag om de vulkaan met waterbasin te bezoeken. Het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, van deze Loop. De hele dag rollen de zweetdruppels van mijn lichaam op een 16 km lang parcours en de ademhaling gaat zwaar. De derde dag van de Quilotoa Loop is de zwaarste en de tanden moeten even op elkaar aan het eind. Maar wat waren al die zweetdruppels het waard. Na drie dagen kom ik aan bij de krater van de vulkaan op bijna 4.000 meter hoogte. De vulkaan is volgelopen met water wat blauw-groen oplicht in het zonlicht. Een heerlijk overwinningsuitzicht na drie dagen wandelen.
De vulkaankrater van Quilotoa

Het plaatsje Quilotoa, aan de rand van de krater, is mijn laatste stop en vanuit daar ga ik direct terug naar Latacunga. Quilotoa is vol in aanbouw en de restaurants, hostels en souvenirwinkels schieten als paddestoelen uit de grond. Over vijf jaar is dit een bruisende toeristenattractie, die duizenden bezoekers per dag aan zal kunnen. Alle uitkijkpunten over de krater zijn al gebouwd en de kajakken liggen al in het water, klaar om een verfrissend rondje te varen over het meer. De Quilotoa Loop zal de komende jaren met de input van het ministerie van cultuur een grote groei doormaken en de inwoners staan te popelen om jullie allemaal te ontvangen.

Quilotoa in Ecuador - een toeristenattractie in aanbouw

Quilotoa: een toeristenattractie in aanbouw

Toerisme

De trail is op dit moment nog niet tot een toeristische trekpleister uitgegroeid en dat merk je vooral door de smalle paden. Veel paden die je volgt zijn er eigenlijk om het vee, schapen en koeien, te verplaatsen tussen verschillende weides. Dat maakt deze wandelroute tot een echte aanrader voor natuurliefhebbers aangezien je maar beperkt over onverharde wegen wandelt.

Smalle onverharde paden op de Quilotoa Loop

Smalle, onverharde paden zijn het leukst om te bewandelen

Sla daarom in je rondreis door Zuid-Amerika dit prachtige groene land niet over. Het is een feest voor natuurliefhebbers, maar heeft met de stad Baños ook een adrenaline-oord voor de echte sportieve junkies. De grote steden als Quito en Cuenca bieden ruimte voor prachtige stadswandelingen en een diepe duik in de historie van Ecuador.

Wil jij ook naar Ecuador?

Ellen helpt je, als échte local, om jouw ultieme reis door Ecuador samen te stellen.

Roger

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>