Ecuador: top 5 redenen om NU te gaan!

Het land van de Grote Oceaan, het Andes-gebergte, het Amazone regenwoud én de Galapagoseilanden; Ecuador. In een land waar zo veel mogelijk is, zie je als reiziger soms door de bomen het bos niet meer. Wat kun je het beste doen in de tijd dat je er bent? En is dat allemaal niet te toeristisch? Vragen die veel reizigers vaak hebben voordat zij beginnen aan hun eigen individuele rondreis door Ecuador. Begrijpelijk, want je gaat niet iedere dag naar een vreemd land aan de andere kant van de wereld. Local Hero Ellen, reisspecialist Ecuador bij Local Hero Travel, geeft je 5 insider tips.

Expeditie in het regenwoud

Als je dan toch naar één van de landen in de Amazone gaat, is het natuurlijk een must om het grootste regenwoud van de wereld te bezoeken. Een trip naar Ecuador zonder de Amazone, is simpelweg not done. Vanuit Quito is het nog een flinke reis per vliegtuig, maar eenmaal aangekomen zie je het groene dak van bomen en ben je de vlucht al snel vergeten. Samen met je lokale gids kun je veel dingen ondernemen in de Amazone. Vis op piranha’s en geniet van de unieke flora en fauna: van kaaimannen tot luiaards en rivierdolfijnen, je vindt het er allemaal. Tip: slaap in een ecolodge middenin het regenwoud. Want ook wanneer jij op een oor ligt leeft het woud door. Langzaam val je in slaap met op de achtergrond geluiden van vogels, kikkers en brulapen. Echt een magische ervaring!

Ecuador lodge in het regenwoud

Een candlelight ecolodge midden in het primaire regenwoud

Amazone regenwoud Ecuador

Amazone regenwoud vanuit de lucht

Community Stay

Wat is een betere manier om een land te leren kennen dan een ontmoeting met de lokale bevolking? Voor veel reizigers toch een beetje een drempel. Ongemakkelijk, geen vrijheid, primitief? Stap er over heen. Vaak is het juist hét hoogtepunt van de reis. Verblijf in een community stay in Ecuador. Op zo’n kleine 5.000 meter hoogte vind je het Indígena dorp Guamote, in de schaduw van de altijd actieve Chimborazo-vulkaan. Het perfecte dorp om de Ecuadoraanse cultuur echt in je op te nemen. Zet samen met de lokale kok een diner op tafel, of ga mee paardrijden langs valleien, bergmeren en inheemse dorpjes. Alleen op deze manier leer je écht hoe het Ecuadoraanse volk van dag tot dag leeft. Wedden dat het een van de mooiste ervaringen van je reis wordt?


Chimborazo Ecuador

De 6.300 meter hoge kegelvormige en zeer actieve Chimborazo

Community stay Ecuador

Community Stay Ecuador

Homestay junglelodge Ecuador

Homestay junglelodge

Island hopping Galapagos

Het meest exotische aspect van Ecuador blijven toch wel de unieke Galapagoseilanden. Met hun unieke flora en fauna is er geen andere bestemming zo uniek als deze eilandcombinatie. Het is nog wel 1.000 kilometer van de kust van Ecuador verwijderd, maar juist dat geeft een heerlijk rustige, serene ‘feeling’ aan de eilanden. Alsof alle zorgen van je schouders vallen en de tijd even stil lijkt te staan. De beste manier om de eilanden te ontdekken is door een boottrip vanuit Puerto Ayora. Op deze manier zie je reuzenschildpadden en lavakraters van Santa Fé, Plazas en North-Seymour. Ga op foto met de gele, groene en oranje landleguanen en de azuurblauwe zee. Zelfs onder water is er nog veel te doen; snorkel met jonge zeeleeuwen en spot de wilde walvissen en dolfijnen. Echt een paradijs dus.

Rabida Galapagos

Rabida is een van de kleinere Galapagoseilanden

vriendelijke zeehondjes

De ‘vriendelijke’ houding van de zeehondjes

De Galapagos reuzenschildpad

Koloniaal Quito

Zo’n 20 kilometer onder de evenaar en op de oostelijke helling van de actieve Pinchincha-vulkaan ligt de Ecuadoraanse hoofdstad Quito, op 3.000 meter hoogte. Een van de meest hooggelegen hoofdsteden ter wereld. Quito is een unieke stad met een uitgebreide historische achtergrond die teruggaat tot de 13e eeuw. Het historisch centrum van Quito is een van de grootste in heel Latijns-Amerika en maakt daardoor onderdeel uit van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In Quito bevind je je midden in het indrukwekkende Andes-gebergte en ben je in het hart van de Latijns-Amerikaanse cultuur. Naast de koloniale schoonheid van de stad, is Quito ook erg reizigersvriendelijk. Het openbaar vervoer is goed georganiseerd en de stad beschikt over zo’n 9.000 taxi’s, geen probleem om rond te komen dus. Breng zeker een dag in deze koloniale stad door als je een Ecuador rondreis maakt.

Koloniaal Quito

Koloniaal Quito

Ecuadoriaanse vrouw met kind

Vrouw met kind

Nationaal park Machalilla

Als je aan Ecuador denkt, denk je aan groene regenwouden, indianenmarkten, koloniale steden en de Galapagos. Heb je niet het budget om naar de Galapagos te reizen, maar wil je wel bijzondere dieren? Maak dan een boottocht naar Isla de La Plata, een deel van het Machalilla National Park. Van mooie baaitjes, fijne stranden en groene bossen tot de meest indrukwekkende dieren. Denk aan de blue foot boobies, zeehonden, dolfijnen én bultrug walvissen. Deze laatste zeereuzen spot je van half juni tot half oktober. Naast de indrukwekkende natuur staan er ook een aantal beelden en andere historische hoogtepunten, waardoor dit park het belangrijkste archeologische gebied van Ecuador is. Kortom, een betaalbaar alternatief voor de Galapagoseilanden en zeker een bezoek waard!

Tiestos

Cuenca: restaurant Tiestos

Kortom

Ecuador is Latijns-Amerika in een notendop en zeker een van de leukste bestemmingen in Zuid-Amerika. Slechts drie keer zo groot als Nederland en alsnog is er enorm veel te doen. Wacht dus niet langer en kijk nu wat Local Hero Ellen voor je kan betekenen. Tot ziens in Ecuador!

  • Hi Wilco,

   Je kunt al voor 120,- 2,5 week door Ecuador rondreizen (exclusief vlucht).
   Onder aan het artikel staat een link naar Local Hero Ellen. Zij kan jou alles vertellen over Ecuador en vrijblijvend helpen met het samenstellen van jullie rondreis op basis van jullie budget.

   Groetjes,
   Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>