Ecuador: op zoek naar de ultieme Instagram foto

Op zoek naar het ultieme Insta-moment in Ecuador. Laat de likes en comments maar binnenstromen op die ene perfecte foto. We zijn er allemaal naar op zoek en komen zo vaak op dezelfde plekken uit en schieten dezelfde soort foto’s. Een van die plekken is te vinden bij La Casa del Arbol. Een simpel uitgevoerde boomhut met aan beide zijdes een schommel die gedeeltelijk over de richel zwaait. Het effect dat je volledig over een klif zwaait is voor velen de reden om Arbol te bezoeken. Om deze Instagramhit te scoren, moet je naar het toeristische plaatsje Baños.

Hoogte

De stad Baños ligt op 1.800 meter boven zeeniveau en na al de wandelingen van de afgelopen dagen rond 3.000 meter hoogte voel ik me zo licht als een veertje. De overmoed straalt er triomfantelijk vanaf. La Casa del Arbol ligt op een schappelijke 2.660 meter hoogte en geeft een prachtig overzicht over een vallei. De foto zal dus geen stad op de achtergrond hebben, maar alleen puur natuur.

Bij Arbol kies je voor de nostalgie. Het was de eerste schommel in Baños die een toeristische trekpleister werd, maar het is tegenwoordig zeker niet meer de enige. Als je na het zakken van de zon tegen de stijle bergwand opkijkt zie je tegenwoordig een neon verlichte schommel. Ze weten in Banos het geld uit je broekzak te kijken en houd rekening met soms Europese prijzen voor voedsel en souvenirs. Gelukkig zijn ze bij La Casa del Arbol zeer schappelijk en is de entrée 1 dollar.

Opties

De weg naar boven is niet voor iedereen een hobby en daar spelen de inwoners goed op in. De eerste optie is om de bus “Chiva” te nemen. Dit is een hippe bus met stoelen op het dak van de auto zodat je een prachtig overzicht hebt wat er om je heen gebeurt. Daarnaast hebben deze bussen vaak een speaker op de bus gemonteerd om je te vermaken met hippe muziek. Houd er rekening mee dat de bussen vaak op een schema rijden en je tijd redelijk gelimiteerd is bij Arbol.

Voor flexibiliteit kies je een taxi. De prijzen vallen mee, zeker als je het met vier personen kan delen. Je zal per persoon dan ongeveer vier dollar kwijt zijn voor een retourtje. Het grote voordeel is dat je vrij kan rondlopen en alle tijd hebt om die perfecte foto te maken. De schommel is het hoogtepunt voor vele bezoekers, maar er zijn diverse uitkijkpunten en een korte zip-line om je te vermaken.

Voor de avonturier is er een wandelpad naar boven. Het pad begint met een trap naar de heilige Maria die zorgt voor het water. De stad heet niet voor niets Baños, vrij vertaald (thermaal)baden. En gaat vervolgens verder als een ezelspad waarbij het pad op sommige stukken krap is.

Zuur

Overmoed zit nu eenmaal in mijn bloed en ik begin de wandeling naar boven die normaal gesproken drie tot vier uur duurt. Drie uur lang pompt mijn hart het bloed door mijn aderen alsof de Iguazu watervallen overstromen. Mijn poriën open als kleine vulkanen en mijn lichaam gaat onmiddellijk in de verdediging. Het klinkt niet heel indrukwekkend om ongeveer 800 meter te stijgen, maar het pad is uitputtend door de stijle stukken. Een echte uitdaging waarbij het zweet je op de rug staat. Met klotsende oksels en zweetdruppels die van mijn gezicht af rollen stap ik dapper verder in mijn onderneming. Dit kan natuurlijk niet met een prachtig jurkje die Instagram waardig is. Dus mode bloggers, vloggers en make-up artiesten van social media, de wandeling naar La Casa is absoluut niet voor jullie! Zelf heb ik even een half uurtje in de zon gezeten om het shirtje weer droog te krijgen en ben blij dat er geen geur op foto’s staat.

Schommelen

Het laatste stuk van de hike is een stuk gemakkelijker en stijgt bijna niet meer. Toch zit ik een half uurtje in de zon met ruim 20 graden Celsius. Een wonderlijk spektakel van bewegende wolken die botsen tegen de toppen. In de achtergrond zie ik de eerste Instagram hunters druk bezig voor de perfecte foto. Het poederdoosje gaat nog even open, een ferme streep rode lipstick gaat op de lippen, waar een clown jaloers op zou zijn. Al die moeite zodat de fotograaf, haar vriend, de perfecte foto kan maken. Maar eerst nog een paar filters om alle kleuren scherp te krijgen en alle oneffenheden in het gezicht te verbloemen.

Baños

Om te vieren dat ik de wandeltocht heb overleefd tracteer ik mezelf op een heet thermaalbad. De stad heeft niet voor niets de naam hè. Er zijn veel gespecialiseerde plekken om te genieten van de baden en ik kies degene direct naast de waterval. Er zijn drie baden gecategoriseerd in heet, heter en brand-het-vel-van-je-botten niveau. “Helaas” voor mij is het brand-het-vel-van-je-botten niveau bad leeg voor de schoonmaak en moet ik het doen met heet en heter. Na een paar uur badderen is mijn huid zo zacht als die van een baby en zijn mijn hersenen helemaal tot rust gekomen. Daarom zal ik jullie een geheim vertellen over mijn foto.

Ondeugend

Fotohunters begrijp me niet verkeerd. Hoewel ik niet zoveel gedachten en voorbereiding in mijn fotosessie steek, doe ik net zo hard mee. Natuurlijk wil je die ene gave foto waar iedereen jaloers op is. Alleen zijn ze bij mij net even iets anders afgewerkt en kies ik voor een andere invalshoek. Want mijn foto is ook geregisseerd.
De beroemde schommel in Baños in Ecuador

Hoe kan je anders een foto maken op de schommel terwijl je in de lens kijkt? Inderdaad, we moeten wel even blijven opletten. Maar het is geen fotoshop, alleen een simpele handeling van een Ecuadoraan. Terwijl ik rustig op de schommel zit staat er achter mij een lokale held zich in het zweet te werken om mij op snelheid te brengen. Hij springt zelfs in de lucht om het zitvlak vast te pakken en zijn lichaamsgewicht in de strijd te gooien voor deze foto. En dan doet de held net dat onverwachte wat ik zelf nooit zou bedacht zou hebben. Met de laatste swing pakt hij alleen de rechterkant van het zitvlak vast en zorgt ervoor dat ik begin te draaien. Je wordt er misselijk van, maar het resultaat is dat je naar de camera kijkt wanneer je hoog in de lucht hangt.
Schommelen in Baños in Ecuador

Geniet

Het is leuk om te reizen en al die mooie foto’s te delen, maar doe alsjeblieft één ding. Geniet van je reis en de dingen die je doet en ben niet alleen bezig met dat ene perfecte plaatje. Mijn wandeling ging langs prachtige uitkijkpunten met veel natuur en dieren om me heen. Het is gemakkelijk om er doorheen te rennen, maar het is leuker om ervan te genieten alsof je er nooit meer zal komen. Want hoewel het er zo mooi uitziet, vergeet de helft van ons te genieten van alles wat ze op dat moment doen. Laten we afspreken om geen Japanner achter een iPad te worden die foto’s schiet van Amsterdam en vergeet met zijn eigen ogen te kijken. Want als we achter de lens vandaan komen en al die filters weg halen zien we de echte wereld.

Ik wil ook naar Ecuador!

Vind je het leuk als een echte local je helpt bij het samenstellen van je reis door Ecuador? Local Ellen helpt je graag.

Roger

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>