Bijzondere homestay Runa Tupari op de campo van Ecuador

De vlucht van gister zit nog in mijn lijf als ik wakker word en ik hunker extreem naar koffie. Na een snel cafeïne ontbijtje pak ik de taxi naar Otavalo. Ik dien mij daar om 13:00 uur te melden bij Hotel Doña Esther alwaar Fausto mij zal brengen naar een indianenfamilie. Fausto is ruim op tijd en spreekt geen woord Engels. Oef, altijd fijn. Met wat handen en voetenwerk begrijpen wij elkaar en in slechts een klein halfuurtje maakt een volledig ander landschap zich kenbaar. In plaats van een volgebouwde stad met gekleurde huizen, toont zich nu een eindeloos stuk braakliggend grond. Door de hoosbui van gisternacht is de grond nu helaas veranderd in een grote modderpoel. Een modderpoel waar ik met mijn 20 KG-zware koffer doorheen zal moeten worstelen. Hoofdschuddend vraag ik mij af waarom ik niet mijn rugzak heb meegenomen.

Holy guacamole

Fausto stopt bij een modderweggetje en gebaard mij dat hier de bestemming is. Ik knik enbedank hem voor de lift. Mañana komt hij mij weer ophalen. Oke, mañana it is. #letsdothis. Bijhet uitstappen krijg ik bijna een rolberoerte. Twee grote honden (het soort is mij niet bekend) komen met een bloedgang op mij afrennen. Gevolgd door Cristina. Mijn gastvrouw voor de komende anderhalve dag. Ze lacht en begroet mij vriendelijk in het Spaans. Wit weggetrokken van de schrik begroet ik haar terug en glimlach wat bibberig. Samen lopen wij richting haar casa en zo goed en kwaad als het gaat probeer ik mijn koffer uit de modder te houden. Terwijl ik met mijn uitdaging bezig ben, snuffelen de honden nieuwsgierig aan de nieuwe gast.

homestay Runa Tupari Ecuadorhomestay in Ecuador

Na vijf minuten komen wij aan bij een betonnen huisje. Letterlijk beton. Compleet grijs en de gekleurde was hangt in allerlei maten buiten aan een zelf gefabriceerde waslijn. Ook binnen is alles beton. De muur (weliswaar wel voorzien van gezellig geel tintje). De vloer. Todo. Het enige wat in het huis staat is een 3-zitsbank en een eettafel met vier stoelen. Achterin het huis is een keuken gemaakt of in ieder geval wat onder de categorie ‘keuken’ hoort te vallen. Rob Geus zou er duidelijk niet vrolijk van worden. Op de eettafel ligt een kerstkleed terwijl het inmiddels al half maart is. Vol verbijstering kijk ik rond. De volgende kamer in de tour is mijn slaapkamer. Veel om handen heeft het niet. Er staat een bed van plastic bamboe en een kastje. Verder is er een deur waarmee je naar de tuin kunt. Oogt prima in eerste instantie echter mist er aan de onderkant een flink stuk. Blijkbaar kwam de timmerman een stukje tekort.Ook beschik ik over een eigen badkamer. Een kleine ruimte waar letterlijk alle sanitaire meters ten volle zijn benut. Zo is er een toilet, wastafel en douche. Op de deksel van het toilet prijkt wederom de Kerstman in alle glorie.

Homestay Runa Tupari is een prachtige mogelijkheid om echt in contact te komen met de lokale bewoners van Ecuador.

Dankbaar
Na mij even te hebben opgefrist, tref ik Christina en haar 6-jarige zoontje Guillermo op een bankje (uiteraard van beton) voor hun huis. Christina vertelt mij erg gefascineerd te zijn door de Engelse taal en vraagt mij haar te een aantal woorden te leren. Aan de hand van mijn LonelyPlanet Spanish Phrasebook& Dictionary doen wij ons best elkaar te begrijpen. Het is bijzonder. Letterlijk even de tijd voor elkaar nemen om goed te luisteren. De tijd nemen om elkaar daadwerkelijk te horen. Een gegeven dat in de snelle Westerse wereld een zeldzaamheid is geworden.

Runa Tupari Ecuador

Terwijl Cristina en ik druk bezig zijn, is Guillermo zichzelf aan het vermaken. Speelgoed is er niet of nauwelijks. In plaats daarvan speelt Guillermo zelf Spiderman en met grote armgebaren maakt hij webben rondom de waslijn en het huis. Geen Playstation 4 of andere dure spelcomputers. Geen prikkels van buitenaf. Geen Social Media om te beïnvloeden. Puur en alleen je eigen gedachten en fantasie. Iets wat door het Westerse materialisme compleet wordt geblokkeerd. Het is verfrissend; een eye-opener. Met minder uiteindelijk toch méér hebben. De rust en ontspannenheid die van Cristina afstralen, een blik in de ogen die zegt het is goed zoals het is. Haar zoontje die een en al tevredenheid is zonder ook maar een stuk speelgoed te hebben. Het raakt mij. Meer dan ik had gedacht. Groter, duurder, luxer; wat maakt het allemaal uit. Aandacht en liefde voor elkaar, dat is waar alles om draait. Een simpel gegeven dat helemaal niets kost. Een gevoel van dankbaarheid vult mij. Dankbaar voor deze ervaring en dankbaar dat ik hier de rest van de dag nog mag blijven.

Enthousiast geworden?

Graag deze bijzondere slaapplaats zelf ervaren? Dat kan! Via Runa Tupari kun je een overnachting boeken (of langer indien gewenst). Om op je slaaplocatie te komen zijn er twee opties; optie 1) je wordt opgepikt bij je hotel in Otavalo en optie 2) je komt op eigen houtje naar het kantoor van Runa Tupari. Vanaf hier word je door een chauffeur naar je homestay op de campo gebracht. Deze chauffeur zal je later ook weer ophalen en terugbrengen naar het centrum van Otavalo.

LonelyPlanet Spanish Phrasebook& Dictionary

Mocht je Spaans niet vloeiend zijn, is het raadzaam om een pocket woordenboekje Spaans mee te nemen zodat je toch een gesprekje kunt voeren met je gastgezin. Verder is raadzaam goede kleding mee te nemen. Ik was maar wat dankbaar dat ik fleece kleding bij mij had tijdens mijn verblijf. Door de ruime kier aan de onderkant van de achterdeur (waar de timmerman het stukje hout tekort kwam) was het ’s nachts net een vrieskist. Het was koud. Maar echt héél koud! Last but not least, neem iets kleins mee om aan je gastgezin te kunnen geven. Ikzelf had onder andere stroopwafels meegenomen en deze vielen ongelofelijk in de smaak!

Homestay Ecuador

Voor meer informatie over Runa Tupari kun je terecht op de website www.runatupari.com. Mocht je nog opzoek zijn naar een slaapplek in het centrum van Otavalo, is Hotel Doña Esther een echte aanrader. Handig om je zware koffer of backpack in het hotel achter te laten en enkel een klein rugtasje mee te nemen naar de homestay.

Heb jij nog leuke tips voor een homestay in Ecuador. Laat het ons dan weten in een reactie onderaan dit reisverslag.

Tekst en foto’s: Rachel Cramer

Team Reishonger
Follow us
Laatste berichten van Team Reishonger (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>