Rondreis Ecuador: tussen bergen en vulkanen

Een spoedcursus Ecuador: zo kun je het rondje van de hoofdstad Quito naar het backpackersplaatsje Baños het beste omschrijven. Je klimt naar besneeuwde vulkaantoppen, vergaapt je aan groenblauwe kratermeren en crosst kilometers downhill naar watervallen die letterlijk overdonderen. Een route die een kleine twee weken in beslag neemt. Ideaal als je het vasteland wil combineren met een bezoek aan de Galapagoseilanden.

Quito, de hoofdstad van Ecuador, heeft een van de mooiste historische centra van Zuid-Amerika

In het heuvelachtige Quito kun je de grote kathedraal niet missen

Historische gebouwen in het koloniale centrum van Quito in Ecuador

Acclimatiseren in Quito

Mijn reis door Ecuador begint op hoogte; in de hoofdstad Quito (2850 meter). De taxi brengt me voor een paar Amerikaanse dollar naar het koloniale centrum. Het is leuk om hier rond te dwalen, over de diverse pleinen en door de zijstraatjes. Ik start op het Plaza Grande en moet direct glimlachen om de tientallen schoenenpoetsers die op een rijtje onder de galerijen zitten. Ze doen allemaal hetzelfde werk, maar hebben toch allemaal klanten.

Quito schijnt één van de mooiste historische centra van Zuid-Amerika te hebben. Mooi zijn de gebouwen zeker. Bijvoorbeeld de Iglesia Compañía de Jesús. Deze kerk is van binnen helemaal bekleed met (blad)goud. Volgens kunstkenners is het één van de mooiste kerken ter wereld. Helaas mag je binnen geen foto’s maken, dus je zult me moeten geloven dat het erg bijzonder is om te zien. Loop ook zeker even door Calle La Ronda, een kleurrijk straatje vol met kunstenaarswinkeltjes.

In het heuvelachtige Quito kun je de Basilica del Voto Nacional niet missen. In plaats van waterspuwers heeft deze kathedraal beelden van dieren die in Ecuador voorkomen, zoals schildpadden en leguanen. De binnenkant van de kathedraal kun je beter overslaan, want die heeft weinig bijzonders. Klim in plaats daarvan langs smalle ladders naar de toren op het dak, voor een super uitzicht over Quito.

Reistip: trek zeker 2 nachten voor Quito uit. Zo kun je acclimatiseren en wennen aan de hoogte. Wil je ook dagtochten vanuit de hoofdstad maken? Plan dan een langer verblijf. 

Hotel Casa Aliso was onze uitvalsbasis in Quito, de hoofdstad van Ecuador

Casa Aliso: onze uitvalsbasis voor Quito

De avenue der vulkanen in Ecuador loopt van de hoofdstad Quito tot aan Cuenca dwars door het Andesgebergte

Op weg van Quito naar Cotopaxi reis je door talloze vulkaanvalleien

Laan der vulkanen: van Quito naar Cotopaxi nationaal park

 Vanuit Quito rijden we in twee uur naar de ingang van nationaal park Cotopaxi. Onderweg is goed te merken dat Ecuador een land vol vulkanen is. De vulkanen lopen van noord naar zuid door het Andesgebergte, van Quito tot aan Cuenca. Omdat het er zoveel zijn, wordt dit deel van Ecuador ook wel ‘de laan der vulkanen’ genoemd. Onze chauffeur wijst tijdens de rit continu vulkaantoppen in de verte aan. In rap Spaans ratelt hij enthousiast de namen van de bergreuzen op.

Door de vulkanen zijn er veel groene valleien ontstaan. De Ecuadorianen hebben er – althans in de omgeving van de hoofdstad – vervolgens voor gezorgd dat elke vierkante centimeter van deze valleien is volgebouwd. Dit panorama maakte enorm veel indruk op mij; zover als je kunt kijken zie je de stipjes die bouwwerken voorstellen. Het deed mij een beetje denken aan domino’s. Zodra een bouwwerk maar enigszins bewoonbaar is, wordt het betrokken.

Wandelen naar de top van de vulkaan Cotopaxi in Ecuador

Cotopaxi Nationaal Park in Ecuador

Overnachten op een boerderij in het Andesgebergte in Ecuador

Vier seizoenen in een dag: Cotopaxi nationaal park

We reizen naar de Cotopaxi: de hoogste met sneeuw bedekte actieve vulkaan van Ecuador (5987 meter). Bij de ingang van het nationaal park staat onze gids al te wachten; je mag het park namelijk niet alleen in. Eerst bezoeken we de Limpiopungo lagune. Bij helder weer weerspiegelt dit meer de vulkaantop. Helaas treffen wij bewolking en regen. Over het vasteland van Ecuador wordt vaak gezegd dat je hier ‘vier seizoenen in één dag’ meemaakt. Dit bleek tijdens ons bezoek aan de Cotopaxi zeker het geval.

Vanaf de hoogst gelegen parkeerplaats in het park (4600 meter) klimmen we naar de 300 meter hoger gelegen refugio (berghut). De hoogte is goed te merken, want het is hier moeilijk om op adem te komen. In combinatie met het mulle zand waar we doorheen lopen, voelt dit als één van de zwaarste wandelingen die ik ooit heb gemaakt. De kick als we bij de berghut aankomen is dan ook groot. We worden even beloond met een glimp van de besneeuwde vulkaantop, voordat deze weer achter de wolken verdwijnt.

Die nacht slapen we op een hacienda middenin de bergen. Onze kamer is knus, met een kacheltje en fantastisch uitzicht op de groene heuvels. Vanuit het kleine restaurant kijk ik uit op de binnenplaats met spelende honden en de wei met paarden. De typisch Ecuadoriaanse gerechten – empanaditas (bladerdeeggebakjes) en canelazo (kaneeldrank met een scheutje alcohol) smaken na de inspanning goed.

Reistip: boek vóór je bezoek aan de Cotopaxi een pakket inclusief vervoer, gids en verblijf. Het park ligt redelijk afgelegen (en een gids is sowieso verplicht). Trek er minimaal één dag en nacht voor uit.

Het Quilotoameer is een van de mooiste plekken van Ecuador

Het Quilotoa meer ligt op 3800 meter hoogte

Het Quilotoa meer ligt op 3800 meter hoogte

Het Quilotoameer heeft een van de mooiste uitzichten van Ecuador

Quilotoa meer: het mooiste uitzichtpunt van Ecuador

Vanuit nationaal park Cotopaxi rijd je in ongeveer 3 uur (met privévervoer) naar het Quilotoa meer. Dit gaat slingerend langs eindeloze haarspeldbochten, maar wel met mooi uitzicht over de groene bergen. Onze chauffeur spreekt alleen Spaans, maar doet zijn best om zoveel mogelijk duidelijk te maken. Ook stopt hij af en toe zodat we foto’s kunnen maken.

Het Quilotoa meer maakt direct enorme indruk. Wát een omvang en wát een mooie kleuren. De krater is maar liefst 3 kilometer breed en is 800 jaar geleden gevormd na het instorten van een vulkaan. Door de mineralen heeft het water in de krater, die maar liefst 250 meter diep is, een groenachtige kleur die met de lichtinval steeds verandert. Je bereikt de bodem in een halfuur te voet. De terugweg omhoog duurt minstens het dubbele. Het is opvallend rustig, waardoor we het uitzicht nauwelijks hoeven te delen. Het Quilotoa meer is absoluut het mooiste uitzicht dat we op het vasteland van Ecuador hebben gezien. Het was de lange slingerweg zeker waard!

Reistip: als je privévervoer hebt, kun je in één dag van Cotopaxi naar Baños rijden met een stop in Quilotoa. Het dorpje bij het meer leek mij niet zo sfeervol om in te verblijven. Wil je langer in deze omgeving blijven, dan zou je de meerdaagse wandeltocht Quilotoa Loop kunnen maken.

Banos is het ultieme backpackersplaatsje in Ecuador

Baños: relaxt reizigersstadje middenin de bergen van Ecuador. Fiets een route langs diverse watervallen

Het kleurrijke plaatsje Banos heeft straten gevuld met street art

Baños: relaxt reizigersstadje middenin de bergen

Baños is voor mij de perfecte combinatie van authentiek en toeristisch. Je ziet hier Ecuadorianen die vrolijk samenkomen op de pleintjes om muziek te maken. Ze roosteren cavia’s (de nationale delicatesse) op straat en draaien toffeesnoepjes in hun winkeltjes. De straten zijn levendig en versierd met street art. Tegelijkertijd zijn alle moderne gemakken aanwezig. Er zijn voldoende hotels, restaurantjes en toerbedrijfjes.

Voluit heet het stadje ‘Baños de agua santa’, wat ‘baden van het heilige water’ betekent. De warmwaterbaden van Baños zijn dan ook erg bekend. Verwacht geen luxe spa, maar een gewoon (enigszins smoezelig) zwembad waar je tussen de locals zit. De grootste attractie van Baños is echter de ligging. Het ligt middenin de bergen, aan de voet van de vulkaan Tungurahua. De plaats staat bekend als ‘outdoor capital’ van Ecuador en je kunt er onder andere canyoning, rafting en tubing excursies boeken.

Fietsen in Ecuador: Ruta de las Cascadas

Het allerleukste van Baños is de Ruta de las Cascadas. Dit is een fietsroute van 20 kilometer waarbij je grotendeels bergafwaarts rijdt. Onderweg kom je langs drie watervallen. Vooral de laatste waterval (Pailon del Diablo) is erg indrukwekkend, door de kracht van het water. Via een spleet kun je op handen en voeten achter de waterval komen, wat overdonderend is. Dat kun je overigens letterlijk nemen, want je krijgt hierbij een aardig nat pak. Langs de route kom je ook tarabita’s (kabelbanen) en ziplines tegen. De grootste adrenalinekick komt echter van het bergafwaarts crossen op de fiets. Niet alleen door de steile weg en snelheid, maar ook omdat je gewoon op de normale weg fietst, tussen de auto’s en vrachtwagens. Aan het eind van de route wachten taxi’s die je voor een paar dollar met fiets en al terug naar Baños brengen. Die ‘taxi’ heeft trouwens de vorm van een grote truck met open laadbak, waar meer fietsen en mensen in passen dan je vooraf zou denken! Ook dat is typisch Ecuador.

Reistip: plan minimaal 2 nachten in Baños zodat je de Ruta de las Cascadas kunt fietsen. Heb je nog wat ruimte in je route, dan is Baños de ideale plaats om wat langer te verblijven.

Boetiekhotel Casa Aliso is een fijne uitvalsbasis voor een bezoek aan de hoofdstad Quito in Ecuador

Het vrolijke Casa Aliso is een hotel in een oud herenhuis in Quito

Thuiskomen in Quito – Hotel Casa Aliso

Na Baños reizen we weer naar Quito voor onze vlucht naar de Galapagos eilanden. Omdat we onze reis hier ook zijn gestart, voelt het hotel een beetje als thuiskomen. Casa Aliso is een boetiekhotel in de wijk Floresta, op 15 minuten rijden van het oude centrum. Het is gevestigd in een huis uit 1936 dat vroeger van een apotheker was. Die details zie je nog overal terug. Bij de zithoek vind je oude boeken over medicijnen als decoratie. In de kamers, die individueel zijn ingericht met houten meubels, hangen schilderijen van planten en kruiden aan de muur. Tijdens mijn reizen ga ik graag op zoek naar dit soort plekjes.

De kamers van Casa Aliso in Quito zijn individueel ingericht

Casa Aliso is een boetiekhotel met het comfort van thuis maar de luxe van een hotel

De sfeer van thuis met de luxe van een hotel

De huiselijke sfeer van Casa Aliso wordt versterkt door het vriendelijke personeel. Ze spreken goed Engels en bakken ’s ochtends graag een gebakken ei of omelet voor je. Bij veel kleine hotels in Ecuador is het ontbijt ‘eten wat de pot schaft’; je krijgt dan een bordje met brood, ei en als je geluk hebt wat fruit en een sapje erbij. Casa Aliso heeft een klein continentaal buffet, zodat je zelf kunt opscheppen van de kazen, jam, harde broodjes en het fruit. Fijne extra’s zijn de badjassen in de badkamer, de watertank waar je zelf je fles kunt bijvullen, de book exchange en de zithoek met open haard. Op loopafstand van het hotel zijn diverse restaurants. Zeker een aanrader als uitvalsbasis voor Quito!

Met dank aan

Ik heb mijn reis naar Ecuador geboekt via Better Places. Better Places is een Nederlandse organisatie, die je rechtstreeks in contact brengt met een reisspecialist uit het land waar je heen wil reizen. Deze lokale expert ontwerpt een rondreis op maat en denkt graag mee over unieke reiservaringen en het maken van contact met de lokale bevolking. Ook regelen ze kleinschalige accommodaties voor je, zoals Casa Aliso in Quito.

In ruil voor het vermelden van mijn ervaring met Better Places ontving ik een korting op mijn reissom. Bij samenwerkingen geef ik altijd mijn eigen mening.

Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>