Cruisen in Alaska – via de Inside Passage naar Glacier Bay

Iedereen is weer aan boord van de Nieuw Amsterdam. De hoorn blaast ten teken van vertrek. De duisternis is ingevallen na een met oranje gloed overgoten zonsondergang boven Skagway. De tweede port of call van deze Alaska Cruise die we met Holland America Line aandoen. Het was een prachtige dag. Morgen belooft pas echt een bijzondere dag te worden. Glacier Bay staat op het programma.

Cruisen in Alaska; via de Inside Passage naar Glacier Bay

Tussen de eilandjes door manoeuvreren

De Inside Passage is de vaarroute die de meeste cruiseschepen op weg naar Alaska nemen. Holland America Line heeft veel ervaring met deze route. Tussen talrijke eilanden en de zuidelijke helft van het vasteland van Alaska door loopt deze route. Geen open zee, voornamelijk rustige wateren. De kans dat je maag zich omdraait is over het algemeen vrij klein. Vanuit Vancouver varen we eerst tussen Vancouver Island en de kust van British Columbia door. Weinig te zien de eerste uren.

Langzamerhand worden de silhouetten van een bergachtig landschap zichtbaar. We zijn al aardig op weg naar Juneau. De hoofdstad van Alaska. En de eerste bestemming waar we na anderhalve dag varen weer voet op vaste bodem zetten. Aan weerszijden zijn besneeuwde bergtoppen zichtbaar. Wolkenpartijen schuiven driftig voor de rijkelijk beboste bergen langs. Ineens rumoer op het achterdek. Walvissen zijn het schip komen vergezellen. Een fonteintje gevolgd door een zwiepende staart die drie seconden zichtbaar is. Telkens is het een verrassing waar één van de walvissen weer aan de oppervlakte komt na een diepe duik. Schitterend om zo vanaf het dek te zien.


Een cruise naar Alaska
Holland America Line Alaska
De Inside Passage is de vaarroute die de meeste cruiseschepen op weg naar Alaska nemen
Per cruiseschip naar Alaska
Nieuw Amsterdam Alaska

Varen in de duisternis

Na een dag in Juneau zet de Nieuw Amsterdam laat in de avond koers richting Skagway via het Lynn Canal en de Taiya Inlet. Bij het krieken van de ochtend is de haven van Skagway al in zicht. Nagenoeg het hele traject van Juneau naar Skagway is in de duisternis afgelegd. Een lange dag ligt het schip in Skagway voor anker. Vele opvarenden verlaten het schip om deel te nemen aan één van de vele landexcursies die wordt aangeboden of om gewoon door het stadje te slenteren. Die avond manoeuvreert het enorme schip moeiteloos uit de haven om rechtsomkeert te maken. Weer in de duisternis.

Skagway
Cruisen in Alaska

Hopen op goed weer

Glacier Bay is een National Park. En een World Heritage Site. Het domein van imposante bergen, diepe gletsjers, tonnen ijs, massa’s sneeuw en eindeloze regenwouden. Pure wildernis. Bitterkoud wordt het er in de winter eigenlijk niet. Neerslag, met name regen, valt met enige regelmaat. Buiten is het nog wat grijs en mistig. Dat is het hier eigenlijk meestal. Zeker in de wetenschap dat dit gebied iedere maand gemiddeld vier zonnige dagen telt stelt het niet echt gerust. Het komt voor dat mist het zicht op Glacier Bay totaal ontneemt. Toch is de weersvoorspelling voor vandaag niet eens al te slecht. Per dag mogen maximaal twee cruiseschepen door Glacier Bay varen. Jaarlijks doen een kleine 600.000 bezoekers het toch best tere Glacier Bay aan. Waarvan ruim 90% aan boord van een cruiseschip. Het voelt wat tegenstrijdig.

Glacier Bay National Park
Nieuw Amsterdam in Glacier Bay National Park
Holland America Line in Glacier Bay National Park
Per cruiseschip door Glacier Bay
Cruisen in Alaska
via de Inside Passage naar Glacier Bay

Langs de gletsjers en een verdwaalde beer

Al vroeg vanochtend kwam er een klein bootje langs de boeg van de Nieuw Amsterdam varen. Met behulp van een wiebelig touwladdertje klommen twee rangers gehuld in een zwemvestje aan boord om te vertellen over het fascinerende gebied dat vandaag wordt aangedaan. In het Crow’s Nest op het elfde dek hebben ze een informatie standje opgebouwd en zijn ze beschikbaar voor vragen van de opvarenden. ‘Get outside’, is hun oproep. ‘Its a beautiful day’. En daar is niets van gelogen als ik om acht uur naar buiten stap. Het wolkendek is opengebroken. We varen Glacier Bay in. Omringd door besneeuwde bergketens en gletsjers. Ver voor ons lijkt het alsof de bergen tot in de hemel reiken, reflecterend in het azuurblauwe water. Wat een magische omgeving.

Glacier Bay telt meer dan duizend gletsjers. Het zijn eigenlijk een soort rivieren van ijs. Veel van deze gletsjers liggen hoog in de bergen. Slechts een aantal glijden door tot aan het wateroppervlak. Reid Glacier en Lamplugh Glacier zijn de eerste twee gletsjers die we op gepaste afstand passeren. Deze gletsjers kennen een lengte van respectievelijk 16 en 26 kilometer en monden uit in de John Hopkins Inlet. Langzaam tuft de Nieuw Amsterdam langs de twee gletsjers. Brokken ijs drijven in het water. Aan bakboordzijde beweegt iets in het water dat geen afgebroken ijsschots is. Verschrikt kijkt een bruine beer op naar dat reusachtige schip dat hem passeert. Het imposante beest zwemt op een behoorlijke afstand van de oever in de baai. Bijna dagelijks komen de rangers in Glacier Bay. Dit hebben zij zelfs nog nooit gezien. Onverstoord zwemt de beer na het passeren voort.

Rangers komen aan boord
Typical cruise ship route in Glacier Bay
Glacier Bay National Park
Glacier Bay National Park
Glacier Bay National Park
Glacier Bay National Park
Glacier Bay National Park
Bruine beer in Alaska
Bruine beer in zee

Afbrokkelend ijs

Dek vijf, zes en zeven aan de voorzijde van het schip zijn vandaag speciaal geopend voor een optimaal uitzicht. De Nieuw Amsterdam manoeuvreert de Tarr Inlet in om langs de Margerie Glacier te varen. Het is één van de meest actieve gletsjers. Bijzonder is dat de laatste jaren de gletsjer niet in omvang veranderd is. Dat terwijl toch met enige regelmaat stukken ijs van deze gletsjer af breken. Het lichte gebrom van de motor verstomt als we stil liggen voor deze indrukwekkend gletsjer. Ik loop een rondje over de boot om de omgeving van alle kanten te kunnen bewonderen. Langs de railing staan talrijke opvarenden met hun camera in de aanslag. Wachtend op het moment dat een stuk ijs afbreekt en in het water stort. Het duurt nog geen kwartier voordat er plotseling een ijswand in het water dondert. Tien minuten later breekt een nog groter stuk af en klettert met geweld in het water. De gevolgen van de klimaatverandering zijn in Glacier Bay pijnlijk zichtbaar.

Glacier Bay
Glacier Bay
Glacier Bay
Glacier Bay
Glacier Bay
Glacier Bay

Unieke ervaring

Vanaf Vancouver en Seattle vertrekken in de zomerperiode dagelijks cruiseschepen op weg naar Alaska. De meest gebruikelijke vaarroute loopt door de Inside Passage. Een schitterende omgeving die nooit verveelt. Feitelijk kun je de hele dag wel buiten staan en jezelf verbazen. De Nieuw Amsterdam legt zoals de meeste schepen in de plaatsen Juneau, Skagway en Ketchikan aan. Glacier Bay is slechts voor een beperkt aantal schepen weggelegd. Naast de opgelegde beperking voor wat betreft het aantal vaarten in Glacier Bay moeten schepen ook aan strenge voorwaarden voldoen om überhaupt in het gebied te mogen varen. Het is absoluut een, zo niet hét, hoogtepunt van een Alaska cruise. En dan met Holland America Line ook nog eens met een wapperende Nederlandse driekleur op de boeg. Een unieke ervaring.

Meer over cruisen naar Alaska lees je in deze artikelen:

Jos
Latest posts by Jos (see all)
 1. Lonneke zegt:

  Hoi
  Volgend jaar hopenlijk mn rondreis door west canada.
  Incl de rocky mountainier en dan via de inside passage terug naar vancouver.
  Nu staat Alaska ook nog hoog op mn lijstje..alleen ben ik niet zo vd Cruise schepen.
  Boottocht bij Glacier Bay lijkt me geweldig..maar voor zover ik kan zien..niet te doen..vanaf Canada.
  Mss tips of suggesties?
  Hoor het graag.

  Grzz Lonneke

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>